logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASTER zmienił filtrację MAC po awarii, kto wyjaśni?

c921575 23 Maj 2012 20:34 917 2
REKLAMA
  • #1 10927652
    c921575
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Jestem abonentem Aster, Wczoraj i dzisiaj nie miałem dostępu do internetu, zamiast mojego publicznego IP serwer DHCP przypisywał mi jakieś z klasy prywatnej. Konsultant na infolinii powiedział, że mój adres MAC zniknął z listy dozwolonych i że to naprawią. Dzisiaj kiedy nie było mnie w domu, jeden ze współlokatorów uzyskał dostęp do internetu, ale nie poprzez router, tylko podłączając do swojego kompa główny kabel ze ściany. Zaskoczyło mnie to, bo przecież jego komputer ma inny adres MAC i nie powinien móc się połączyć. Kiedy wróciłem, cały czas nie mogłem połączyć się z internetem poprzez stary MAC, tylko musiałem zmienić na routerze na ten, jaki ma współlokator, który się połączył. Przypuszczam, że w Aster 'zgubili' mój stary MAC i chapnęli pierwszy, który się podłączył i po nim teraz filtrują. Spotkał się ktoś z czymś takim?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10927713
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Standardowe działanie w sieciach kablowych. Generalnie kablówki stosują wpuszczanie pierwszego urządzenia za modemem, które podłączy się do niego po jego restarcie. Aster ma trochę bardziej skomplikowany mechanizm - centralny serwer autoryzujący, który wpuszcza po MACu bez znaczenia restartu modemu. Widocznie padł im ten centralny serwer i połapali wszystkie końcówki, jakie były w danej chwili wpięte.

To raczej nie stanowi problemu dla użytkowników, którzy nie kombinują, a ci, co kombinują, potrafią sobie i w takiej sytuacji poradzić - co sam zresztą pokazałeś;).
  • #3 10928546
    c921575
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    ok, dzięki za wyjaśnienie
REKLAMA