logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek z puszki w dolnej części Junkers Euroline - co to za część?

thrasher 23 Maj 2012 20:42 3080 6
REKLAMA
  • #1 10927695
    thrasher
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cieknie mi z jakiejś puszki.
    Nie znam się na tym kompletnie i chciałbym się dowiedzieć co to za część. Wygląda jak nieco większa puszka sardynek.
    Znajduje się u dołu urządzenia, po lewej stronie.
    Z jej prawej strony wychodzi jedna rurka i to w jej okolicy jest wyciek.
    Jednak wygląda ona jakby wracała do "puszki" z powrotem na jej tylnej części.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10928401
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    Jeżeli masz ZW23KE lub AE to ta puszka to wymiennik płytowy. Jeżeli cieknie z jego prawej strony to masz pęknięte przyłącze powrotu. Oczywiście mogło tylko wywalić oringi. Najtaniej wyjdzie Ci wezwać serwis.
  • REKLAMA
  • #3 10931376
    thrasher
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czy to przyłącze powrotu to profesjonalna nazwa ? nie potrafię znaleźć ceny tego w necie nigdzie, a "fachowiec" liczy sobie za usunięcie usterki 300 zł ...
  • REKLAMA
  • #4 13025529
    mcbialy
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam,
    Odgrzewam temat.
    Mam ten sam problem w moim piecu EUROLINE, kapie mi z tego przyłącza powrotu (co raz bardziej)
    Będę wdzięczny za pomoc jak to naprawić ewentualnie gdzie tanio można kupić ten feralny element.
  • #5 15235745
    Czary79
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, posiadam podobny piec i również mam problem z przyłączem powrotu. Rozebrałem cały zespół i niestety wyraźnie widać, że przy jednym przyłączu jest pęknięcie (przyłącze wykonane jest z szarego tworzywa sztucznego).
    Znalazłem tą część, jednak cena jak za plastikową złączkę nieco poraża - 180 zł, wyboru nie mam - element zamówiłem i jak tylko przyjdzie napiszę jak poszło z wymianą.
    Pozdrawiam, Czarek.
  • REKLAMA
  • #6 15253088
    Czary79
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, dziś udało mi się wymienić wspominane przyłącze powrotu. Na zdjęciu wyraźnie widać miejsce pęknięcia. Podobnie jak u kol. mcbialy wyciek nasilał się. Na szczęście teraz mam już spokój. Mój piec to Euroline ZW 23. Pozdrawiam, Czarek.
    Załączniki:
    • Wyciek z puszki w dolnej części Junkers Euroline - co to za część? przylacze_stare.png (413.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19107552
    balsam80
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Czy ktoś z Was zna wymiary tych oringów w przyłączu powrotnym i wymienniku ciepła?
    Też mam wyciek w tym miejscu ale nie widzę nigdzie by można kupić było sam oring dedykowany. Są tylko w zestawach z przyłączem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum omawiają problem wycieku z puszki w dolnej części pieca Junkers Euroline, który najprawdopodobniej dotyczy wymiennika płytowego. Wyciek występuje w okolicy przyłącza powrotu, które może być uszkodzone lub mieć pęknięte oringi. Koszt naprawy przyłącza wynosi około 180 zł, a użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą tej części. Pojawiają się również pytania o wymiary oringów, które są trudne do znalezienia w sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA