logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia C5.00.2 - komputer nie wykrywa telefonu przez kabel USB CA-101

nemko 27 Maj 2012 22:22 4194 11
REKLAMA
  • #1 10940444
    nemko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Mam problem z powyższą nokią w połączeniu z PC za pomocą kabla USB CA 101.
    Kabelek kupiłem kilka dni temu i na początku było wszystko ok.
    W tej chwili komputer nie wykrywa telefonu, albo robi to bardzo długo.
    Nie wiem czy to wina telefonu czy kabla.
    Póki co sprawdziłem tylko kabel. Ma on duży wtyk USB z 4 pinami, i wtyk mikro USB z 5 pinami.
    Są przejścia na 4 pinach i na piątym (czwartym w kolejność) nie ma. Z tego co wyczytałem ten piąty pin powinien chyba służyć do ładowania baterii (ale może się mylę) i powinien być podpięty do któregoś z pinów dających zasilanie.
    Może mi podpowie ktoś bardziej obeznany z tematem?!!
  • REKLAMA
  • #2 10940498
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Podlacz do innego portu usb.
  • #3 10940902
    nemko
    Poziom 15  
    Nic to nie daje. A co z tym piątym pinem?
  • REKLAMA
  • #4 10941128
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Sprawdzałeś kabel na innym telefonie i innym komputerze? Podłączałeś telefon do innego komputera?
  • #5 10941241
    nemko
    Poziom 15  
    Nie mam innego telefonu z mikro usb. Spróbuję na innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #6 10946611
    nemko
    Poziom 15  
    Sprawdziłem na trzech komputerach, i przy kilkukrotnym krótkim podpięciu do nich komunikacja była natychmiastowa.
    Na moim komputerze jest to loteria, raz załapie szybko, innym razem z opóźnieniem nawet ponad minutowym.
    Może jeszcze dodam, gdy włączam telefon do trybu offline na wyświetlaczu pojawiają się stosowne dane, ale po jakimś czasie wyświetlacz zaczyna świecić na biało.
    Gdy przycisnę przycisk wejścia do menu, wszystko wraca do normy.
    I jeszcze jedno, nie mam problemu z komunikacją poprzez USB pendriwa czy komórki Sony Ericsson.
  • #7 10946700
    jayu0
    Poziom 37  
    Cos wisi ci na portach usb. Odinstaluj wszystko co zwiazane z nokia. Przelec ststem jakims antyvirem. I zmien kabel usb.
  • #8 10947375
    nemko
    Poziom 15  
    Przeskanowałem "C" i jest wszystko OK. A co z tym białym ekranem pojawiającym się co jakiś czas na wyświetlaczu po włączeniu komórki? Może to jednak wina oprogramowania komórki?
  • REKLAMA
  • #9 10947451
    jayu0
    Poziom 37  
    Zanies to lepij do kogos kto sie zna na telefonach.
  • #10 10956667
    nemko
    Poziom 15  
    Wymieniłem kabelek na oryginalny i dalej są kłopoty z komunikacją przez port USB. Najnowszy Nokia PC Suite zainstalowany.
    Przypomnę że z innym telefonem innej firmy jak i każdym urządzeniem podpinanym do USB nie ma problemu.
    Poprosiłbym o konkretne podpowiedzi i nie odsyłanie mnie gdziekolwiek.
  • #11 10964384
    longer95
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    A spróbuj na innym komputerze jak masz możliwość, może pomoże. Dodam, że w nokii n97 32gb kolegii telefon aby połączyć z USB należy podpiąć go przez kabel a następnie wyłączyć i włączyć telefon, wtedy można uzyskać połączenie USB telefonu z komputerem
  • #12 10966501
    nemko
    Poziom 15  
    Wczoraj też wpadłem na ten pomysł i z bólami jakoś załapuje. Na innych raczej nie ma problemu z komunikacją. Tylko na jednym komputerze było podobnie jak u mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia C5.00.2, który nie jest wykrywany przez komputer przy użyciu kabla USB CA-101. Początkowo połączenie działało, ale obecnie komputer wykrywa telefon z opóźnieniem lub wcale. Użytkownik sprawdził kabel, który ma 4 piny na dużym wtyku USB i 5 pinów na mikro USB, zauważając brak połączenia na piątym pinie, który może być odpowiedzialny za ładowanie. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie innego portu USB, przetestowanie kabla na innym telefonie oraz odinstalowanie oprogramowania Nokii. Użytkownik wymienił kabel na oryginalny, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy podpowiadają, aby spróbować podłączyć telefon do innego komputera oraz wyłączyć i włączyć telefon po podłączeniu, co pomogło w przypadku innych modeli Nokii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA