logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć manual CNC Ge Fanuc seria 0i? Szukam szczegółowego opisu sterowników

machanik 12 Sty 2005 08:23 2986 8
REKLAMA
  • #1 1130978
    machanik
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Potrzebuję manuala dla sterowników CNC firmy Ge Fanuc z serii 0i.
    Szczegółowy opis.

Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2784644
    pol249
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    machanik napisał:
    Potrzebuję manuala dla sterowników CNC firmy Ge Fanuc z serii 0i.
    Szczegółowy opis.

Dzięki.

WITam niewiem jak seria 0i ale ja posiadam instrukcje do seri 21i/210i-TB to jest ponad 700 stron dryku A4 a w pdf-ie szukalem to znalazlem pobiezne tylko z kodami M i G
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2786634
    marving
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Napisz o jaką maszynę chodzi. O fanucu mam wszystko w głowie i dużo w książkach, mogę pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 2787046
    marving
    Poziom 15  
    moge ciprzeslac jakis przykladowy program z opisem co jest co. Napisz dokładnie co ci trzeba co wiesz a czego nie kumasz - mam wszystkoapraszam na gg po 22.

G41 i g42 czyli korekcja średnicowa lewa i prawa. Przed każdym ruchem osi Z musisz odwoływać korekcję. czyli G40. Na początku programu MUSISZ wybrać płaszczyznę obróbki w jakiej ma działać korekcja. Czyli g17 g18 lub g19 NIe wiem w czym problem i co za dziwy ci tam wychodzą. Frezarka pionowa czy pozioma?
  • REKLAMA
  • #7 2797002
    rrobert
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    glupie pytanie a podales promien/srebnice narzedzia

pozdrawiam
  • #9 2797547
    marving
    Poziom 15  
    Jeżeli pojawiają się się alarmy znaczy to, że sterownik obliczył, że po podanym torze uwzględniając wartość r z tabeli maszyna nie wyrobi się w zadanym kierunku(musiała by zmienić kierunek). Jeśli możesz podaj numer lub treść błędu to zobacze w instrukcji diagnostycznej.

Program z ręki czy z CAMa? Jeśli z cama, to opłaca się robić korekcje w ten sposób, że nominalnie narzędzie ma w tabeli r równe zero. W CAMie zadajesz sobie średnice narzędzi, a on przelicza nominalny tor jazdy powiększony o promień narzędzia. wtedy podajesz tylko korekty w tablicy czyli tzw. WEAR a w GEOMETRY nie wpisujesz nic dla R (D)
    W tej metodzie nie powinno wywalać błędów. Inna sprawa, że możesz mieć źle skonfigurowane parametry systemowe odpowiedzialne za korekcję.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano szczegółowego manuala do sterowników CNC GE Fanuc serii 0i. W dyskusji pojawiła się informacja o dostępności instrukcji do serii 21i/210i-TB, obejmującej ponad 700 stron, jednak manual do 0i jest trudniejszy do znalezienia. Poruszono problematyczne zagadnienia związane z korekcją narzędzia G41 i G42, gdzie użytkownik miał problemy z alarmami przy wprowadzaniu korekcji ujemnej i dodatniej na frezarce pionowej. Wyjaśniono, że przed każdym ruchem osi Z należy wyłączyć korekcję (G40) oraz ustawić odpowiednią płaszczyznę obróbki (G17, G18 lub G19). Zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego wpisania promienia narzędzia w tabeli, co może być automatycznie realizowane przez sondę pomiarową. Omówiono także różnice w programowaniu korekcji narzędzi w programach CAM, gdzie nominalny promień narzędzia może być ustawiony na zero, a korekcje wprowadzane jako zużycie (WEAR), co zapobiega błędom sterownika. Wskazano, że alarmy mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji parametrów systemowych odpowiedzialnych za korekcję oraz z ograniczeń ruchu maszyny przy zadanym torze narzędzia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA