logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór anteny DPM HD-11 w trudnych warunkach?

gzyms 29 Maj 2012 11:02 5191 4
REKLAMA
  • #1 10944901
    gzyms
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam takie małe pytanko. Czy antenę DPM HD-11 można jakoś stuningować by była bardziej przydatna? Po otworzeniu obudowy tak to w środku wygląda:
    Niestety nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej, co rozwiązało by problem, w grę wchodzi tylko pokojowa (no i z drucianą w domu też może być problem - żona twierdzi, że antena ma ładnie wyglądać ;). Na tej w tej chwili ściągam mux2 (100kW) bez większych problemów (chociaż w deszczową pogodę to różnie), natomiast mux3 (2,5kW) licho (po podłączeniu zasilacza i wzmacniacza lepiej widać, aczkolwiek nie zawsze) i mux1 jeszcze chyba nie działa chociaż cos sie tam pojawia (10kW). Do nadajnika Olsztyn Pieczewo mam 3,5 km w linii prostej a przeszkody to niestety w mieszkaniu 2 ściany, no i trochę dachu.
    A może kupić coś innego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10944942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10945176
    gzyms
    Poziom 11  
    _cheetah_ napisał:
    o taka klasyczna konstrukcja z dipolem szerokopasmowym (chociaż dziwacznym) i wzmacniaczem, chyba z regulacją wzmocnienia.
    Regulacja wzmocnienia jest.
    _cheetah_ napisał:
    Za dużo to tu nie poszalejesz
    No szkoda, bo myślałem, że jakiś drut przylutować lub dokręcić w tym kształcie <><> (odkręciłem tę antenę teleskopową) i zasięg będzie większy ;) Niestety ale wykształcenie dalekie od urządzeni elektronicznych (chociaż dzięki forum zmywarkę i odkurzacz naprawiłem ;).

_cheetah_ napisał:
    Jedne z najlepszych anten pokojowych to takie, które wyglądają jak 1/4 anteny siatkowej - jeden 'X' z ekranem z tyłu.
    I z tego co czytałem to są tańsze od różnych wynalazków w stylu hd-11. A możne jakaś polecana szczególnie?
    _cheetah_ napisał:
    :D tu się rozpisują szaleńcy w tym temacie, ale skuteczni szaleńcy :D
    Wątek akurat wczoraj znalazłem ale jeszcze nie przebrnąłem.
    _cheetah_ napisał:
    Olsztyn już dawno nadaje mux-1 - k28 / 10kW.
    Fakt od kilku dni coś się tam dzieje ale jeszcze nic nie złapałem a wczoraj za to znalazłem wszystko na mux3 k44/2,5kW. Ale ledwie, ledwie podłączając zasilacz i wzmacniacz. Mux2 bez zasilacza.

Dodano po 50 [sekundy]:

seba65310 napisał:
    Takie maleństwo i po problemie. :)
    Dzięki ale żona nie chce rury na środku salonu aczkolwiek szkoda ;)
  • #5 10948402
    gzyms
    Poziom 11  
    Witam
    Hmm dziwne ale wczoraj wieczorem na rozebranej antenie z podłączonym zasilaczem oraz z pełnym wzmocnieniem złapałem wszystkie mux'y - mam 22 programy ;) hehehe. Nieźle, a myślałem, że antena ta to szit. A może zaczeli po prostu nadawać sygnał? Ale mux3 od dawna był a nie łapałem.
    Dodatkowo zrobiłem tego drucianego quada i też działa ;)
REKLAMA