logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compressor do gitary. Od czego zacząć? Gdzie szukać schematów?

BolzZ 12 Sty 2005 17:39 4823 26
REKLAMA
  • #1 1132173
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    witam.
    chcialbym zrobic sobie kompresor do gitary,
    jesli ktos moglby podpowiedziec od czego zaczac, gdzie szukac schematow etc. to bede wdzieczny.
    jestem zdecydowanie poczatkujacy(mam za soba jakies proste odbiorniki, odsrtaszacze komarow itp. :))
  • REKLAMA
  • #3 1132455
    BolzZ
    Poziom 26  
    masz racje
    z tym ze ja myslalem o zrobieniu czegos"markowego"(kopii)
    no a przede wszystkim, zalezy mi na tym by byl schemat montazowy, wsor plytki etc.(tu nie ma niestety)
    jesli ktos robil ten kompresor z link'u to prosze o komentarz.
    dzieki

Dodano po 40 [minuty]:

kiedys widzialem na elektrodzie schemat+opisy kitu AVT-302 ,ale nie umiem teraz do tego dotrzec, moze ktos pomoc?
  • REKLAMA
  • #5 1139270
    BolzZ
    Poziom 26  
    witam.
    ostatecznie zrobilem kit avt302.no i kolejny raz sie nadzialem...kompresor dziala, ale przy szarpnieciu struny delikatnie przesterowuje, wiec wlasciwie nie da sie z niego korzystac.moze ktos ma pomysl o co moze chodzic?
    pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 1139313
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Zmierz, jakie napięcie daje gitara i pokaż schemat tego kompresora.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 1139425
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! To nie jest głupie pytanie, ale trafione, możesz innym miernikiem na zakresie napięć zmiennych, a może masz gitarę aktywną ze wzmacniaczem? Problem jest taki, że te układy maja mała dynamikę i być może przy większym sygnale, następuje obcięcie sinusoidy, co objawia się zniekształceniem, dla tego kazałem Ci zrobić pomiar, jeszcze jest sprawa, ile wychodzi z niego i pod co to podpinasz. Ten kompresor jest dobry, też go robiłem, nie powinno być z nim problemu, ale fakt faktem, że takie wynalazki, to trudno uruchomić na słuch, najlepiej jest to uruchomić na oscyloskopie za pomocą generatora, wtedy sukces murowany.
    Pozdrawiam
  • #9 1139476
    BolzZ
    Poziom 26  
    hmm
    jutro zabiore sie za robienie tego twojego przedwzmacniacza i potem zobacze.
    narazie do wzm. mikrofonowego sie podlaczam w domu, efekt wiadomo jaki, ale to ze kompresor mi znieksztalca to fakt...
    ...oscyloskop...wkurza mnie jak patrze na wydziale na te stare nieuzywane oscyloskopy-dla mnie taki bylby zbawieniem, a ONI skladuja je chyba jako zlom...
    dzieki, pozdrawiam

aha, jeszcze jedno pytanie:czy lepszym pomyslem byloby kupienie uzywanego KD-11 niz skladanie tego z avt?niewiele drozej by wynioslo, a nie mialbym zego problemu,z ktorym pewnie sobie nie dam rady...
  • Pomocny post
    #10 1139503
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Wejście mikrofonowe ma czułość do 2,5 do 5mV i dynamikę bardzo mała, i być może stąd te zniekształcenia, podepnij się z tym pod samą końcówkę, powinno być dobrze, nie wiem, co to jest K11.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1139841
    BolzZ
    Poziom 26  
    witam.ale bez kompresora, przy sygnale o podobnym poziomie jest dobrze.(no i jest we ezmacniaczu wskaznik wysterowania na led'ach)
    nie przesterowuje tez gdy P2 jest ustawiony na nie wiecej niz 2/3 zakresu.
    ale wtedy sustain jest maly.
    ale dzieki za kolejne sugestie.

i jeszcze pytanie:"czym" jest kondensator C19 ktory jest na schemacie montazowym, a nie ma go na schemacie elektrycznym?plytka: http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=inne/avt/4/avt302c.djvu

kd-11 to kompresor koda.
    pozdrawiam.

Dodano po 9 [godziny] 40 [minuty]:

a dokladniej to nie rozumiem po co podlaczac rownolegle do 47mikro jakies nano, czy piko farady(bo ten c19 narysowany jest jako 'nieelektrolit')
  • #12 1203459
    BolzZ
    Poziom 26  
    witam.
    mam nareszcie oscyloskop, wiec jesli ktos moze podpowiedziec od czego zaczac sprawdzanie tego przesterowujacego kompresora, to bede wdzieczny.
    pozdrawiam.
  • #13 1208809
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Oscyloskop fajna sprawa, ale żeby coś budować, to potrzebny jeszcze do tego generator, pisałem na początku o tym, z generatora zadajesz jakąś stałą amplitudę na wejście układu, a oscyloskopem obserwujesz, co się z tym sygnałem dzieje i w tedy można ingerować w dany układ, jak już powiedziało się A, to trzeba by i B powiedzieć i sprawić sobie generator, albo zrobić, to powinno być o wiele prostsze niż załatwienie oscyloskopu. Tak nawiasem, to interesuje mnie, czego właściwie oczekujesz od tego kompresora, sam kompresor to nie wszystko, wolałbym mieć porządny wzmacniacz z dobrym wejściem, niż takie dodatki, napisz w ile daje napięcia ta gitara, na czym to w sumie grasz, może lepiej było by zacząć od tego.
    Pozdrawiam
  • #14 1208956
    BolzZ
    Poziom 26  
    dzieki.
    generatorek sinusa 1kHz sobie zrobilem.poza tym narazie wykorzystuje karte dzwiekowa i jakis program jako generator.
    podlaczam sie przez preamp twojej konstrukcji do koncowki unitr'y.
    gitara-mam chinskiego squier'a za zmienionymi,ale tez 'dalekowschodnimi' przystawkami(humb' i dwa sigle), rezystancja jakies 8Ω na hamb'ie , 5Ω na singlu.amplituda powyzej 500mV przy szarpnieciu.
    a oczekuje tego, ze bedzie dzialal tak jek dziala, tylko nie bedzie znieksztalcal.(jak podlaczalem sie do wzm. mikrofonowego to bylo to mniej zauwazalne niz na aktualnym)
    pozdr.
    ---------------------------
    popatrzylem sobie na oscyloskopie i wyglada to wlasnie tak jak slychac, czyli w momencie podania sygnalu na jakas pol sekundy pojawia cie cos duzego(ponad dwa razy wieksza amplituda) ,potem przez chwile jest niesymetrycznie obcieta sinusoida o normalnej amplitudzie,a potem jest dobrze.bez wzgledu na ustawienia potencjometrow w kompresorze i podana czestotliwosc.
  • #15 1209422
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jeżeli faktycznie twoje przystawki dają 500mV, to masz bardzo dobre przystawki i jeżeli lecisz przez mój przedwzmacniacz, to czułość musisz skręcić w lewo, na wyjściu na pewno masz te 1V musiałbyś z tym podejść pod samą końcówkę, jeżeli chcesz sprawdzić ten kompresor, to zadaj mu 1kHz na wejście, a na wyjście oscyloskop i podnoś napięcie generatora do momentu obcięcia lub zniekształceń amplitudy, a potem zmierz to napięcie wejściowe i będziesz wiedział do ilu możesz podejść do tego, możesz posprawdzać po kolei po stopniach, zmierz też na wyjściu, czy czasem nie potrzebnie wzmacnia.
    Pozdrawiam
  • #16 1209491
    BolzZ
    Poziom 26  
    witam.
    tak wlasnie robilem.
    dalem 1 kHz na wejscie i zadnego problemu nie ma, tzn. do jakichs 2 voltow jest ok, potem zaczyna obcinac.ale jak sygnal wlaczam, to jest wlasnie taki efekt jak wyzej pisalem.czyli wlaczam generator, daje mase na mase komresora, dotykam sygnalem na wejsciu, a na oscyloskopie-na wyjsciu widac to co pisalem.moze ten w.operacyjny jest uszkodzony.

w opisie tego kitu w E.P. podali sposob uruchomienia(zewrzec srodek p2 do '+',podac sygnal taki zeby przesterowac i regulowac pr1 zeby bolo obciete symetrycznie), ale nie da sie tak ustawic pr1 zaby sinusoida byla scieta symetrycznie...
  • #17 1209628
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No faktycznie tak się to regulowało, ale u mnie nie było z tym problemu, zobacz czy na wejściu 3 jest równo, bo być może z wtórnika przychodzi obcięta sinusoida i w tedy na wyjściu taka będzie, ale jeżeli by tak faktycznie było, to dobierz R4 tak, żeby ta sinusoida na emiterze T1 była równa.
    Pozdrawiam
  • #18 1210566
    BolzZ
    Poziom 26  
    na wtorniku jest dobrze.na wejsciach wzm.oper. tez. a na jego wyjsciu zle,nawet po odloczeniu sprzezenia zwrotnego-tzn. tak jak pisalem.
    kupie nowy uklad 3080 i zobacze jak bedzie...
    pozdrawiam.
  • #19 1210688
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jeżeli te wartości rezystorów są dobre, to wymień PR1 na większy, np. 10K, albo 22K, bo coś mi świta, że chyba też miałem ten problem, ale chyba wymieniłem ten potencjometr, po eksperymentuj, na pewno gorzej już nie będzie.
    Pozdrawiam
  • #20 1216639
    BolzZ
    Poziom 26  
    witam.
    juz nie mam sily...na sto sposobow probowalem i zawsze bylo tylko gorzej...
    a w sprzezeniu jest tu tak duzo elementow ze nie potrafie sprawdzic w ktorym miejscu pojawia sie problem...
    zamienie ten ca3080 i jak nie pomoze to chyba wymontuje wszystko i posprawdzam.
  • #21 1216975
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Nie załamuj się, jeżeli faktycznie nie ma symetrii, to wymień tą kość, układ jest prosty, nie wiem, czego od tego oczekujesz, ale ja bym to wstawił, po między przedwzmacniacz, a końcówkę i zrobiłbym z tego zwykły limit er, a wykorzystałbym to do budowy porządnego i mocnego wzmacniacza. Mnie się wydaje, że po prostu nie wiesz, co masz z tym zrobić, to żeby poprawnie uruchomić, to musisz się oprzeć konkretnie na napięciach wejściowych i wyjściowych, bo na słuch, to zapomnij, że coś z tym zrobisz, takie jest moje zdanie, tym bardziej, że twoja gitara daje 500mV. Spróbuj to ustawić tak, żeby na wyjściu zawsze było 775mV
    Pozdrawiam
  • #22 1217178
    BolzZ
    Poziom 26  
    witam janku.
    a czy moglbys podpowiedziec tak konkretnie co powinienem zrobic, czyli jak to uruchamiac?
    oczekuje od tego ukladu wlasnie wyrownania(limiter) i troche wydluzenia wybrzmiewania dzwieku.
  • #23 1217352
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Sama regulacja nie jest trudna, ale uważam, że problemem nie jednego, co to składał, jest to, że chcecie żeby to wybrzmiewało nie skończoność i to jest problem! Jak już zrobisz te połówki równe, to potencjometrem P2 ustaw sobie tak żeby te szumy były w miarę do przyjęcia i to wszystko, spróbuj C11 zmienić na 2,2uF, na 0,47uF uzyskasz ciekawe efekty.
    Pozdrawiam
  • #24 1217505
    BolzZ
    Poziom 26  
    ja bym chcial tylko zeby wybrzmiewal rowniej, i jakies 20% dluzej.
    ale najbardziej to chcialbym zeby to zaczelo dzialac jak trzeba.
    nie moge ustawic rownych polowek, bo przy zwiekszaniu na wejsciu staje sie niesymetryczna w ogole ta "sinusoida" i pr'kiem nie da sie poprawic(probowalem z roznymi wartosciami, ale bez skutku).
    najgorszy jest ten prostokat przy szarpnieciu, ktory slychac,a nawet wyraznie widac na oscyloskopie.
    (a to 500mV to moze sie pomylilem, bo z twoim preampem nie mam problemow, czulosc wcale nie musi byc mocno skrecona zeby nie przesterowywal).
  • #25 1258264
    BolzZ
    Poziom 26  
    zmienilem scalak, ale zadnego efektu nie ma.
    wiec problem musi byc gdzies w tym ukladzie regulacji wzmocnienia(napiecia). bede szukal, moze w koncu znajde, ale jesli ktos moze cos doradzic, to ciagle czekam no pomoc.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #26 1300309
    giego
    Poziom 15  
    Witam! diody D1 i D2 są odwrotnie zaznaczone na płytce.sam robiłem kiedyś ten kompresor, jest b.podobny do MXR dynacomp. wg mnie działa b.dobrze.
  • #27 7411914
    mcybass
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A ja mam pytanie czy widział ktoś wzór płytki do tego kompresora avt 302 b ? Może jest w oryginalnej dokumentacji?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy kompresora do gitary, ze szczególnym uwzględnieniem modelu AVT-302. Początkujący konstruktor poszukiwał schematów i wskazówek dotyczących montażu oraz uruchomienia układu. Wskazano źródła schematów, m.in. elektroda.net oraz generalguitargadgets.com. Autor zbudował kompresor z kitu AVT-302, jednak napotkał problemy z przesterowaniem sygnału przy silnym szarpnięciu struny, co objawiało się zniekształceniami i asymetrycznym obcięciem sinusoidy widocznym na oscyloskopie. Dyskutowano o pomiarach napięcia sygnału z gitary (ok. 500 mV), wykorzystaniu oscyloskopu i generatora sygnału 1 kHz do diagnostyki oraz o konieczności regulacji potencjometrów i ewentualnej wymianie układu scalonego CA3080. Poruszono temat dynamiki układu, czułości wejścia (mikrofonowe vs. liniowe), oraz problemów z symetrią sygnału i elementami sprzężenia zwrotnego. Zasugerowano sprawdzenie diod D1 i D2, które mogą być odwrotnie zamontowane na płytce. Pojawiła się też dyskusja o alternatywie w postaci używanego kompresora Koda KD-11. Wskazano, że poprawne uruchomienie wymaga pomiarów napięć i obserwacji sygnału na oscyloskopie, a także odpowiedniej regulacji potencjometrów i kondensatorów (np. C11). Ostatecznie autor nadal poszukuje rozwiązania problemu przesterowania i nierówności sygnału wyjściowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA