logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować reduktor transmisji RS232 z 57600bps na 9600bps?

kamil_big 01 Cze 2012 15:39 1593 5
REKLAMA
  • #1 10955986
    kamil_big
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,

jako że już dawno nie siedziełem przy mikroprockach, mam takie pytanko. Czy trudno jest zrobić takie cudo, żeby odbierało dane na jednym porcie RS232 z prędkościa 57600bps i wysylało te dane na drugim porcie RS232 z prędkościa 9600bps. Oczywiści zdaje sobie sprawe z utaty części danych, jednak dla mojego projektu to nie istotne, wystarczy mi jak w tym przypadku co szósta paczka danych. Oczywiście jeśli jeszcze bardziej się zwolni tym lepiej. Ja sewgo czasu robiłem pare rzeczy na Atmega8 ,a że zależy mi na czasie myśle o tym całym Arduino. No a jesli da sie kupić taki gotowy reduktor to bomba,może ktoś coś wiedział takie cudo?
  • REKLAMA
  • #2 10956022
    kozak_sc
    Poziom 23  
    Ocena: 117
    Robiłem coś podobnego na ATMEGA162. Nadaje się ze względu na to że ma 2 uarty. Nie jest to trudna sprawa. Jeśli co jakiś czas idzie jakaś paczka danych to nawet bezstratnie można to przekazać. Z szybszego uarta ładować do ramu i potem wysyłać wolniejszym.
  • REKLAMA
  • #3 10956032
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Da się to zrobić i na układzie z jednym RS... Kwestia, jakie te "paczki" mają być.
  • REKLAMA
  • #4 10959599
    kamil_big
    Poziom 10  
    Owe paczki to nic innego jak zestaw ok. 12 16-bitowych mierzonych przez pierwsze urzadzenie danych + header bytes i check sum. Jak na jednym RS to pewnie chodzi o cos z adresowaniem wiadomosci i wykorzytaniem dodatkowych linii RS np. DTR itp, tak?
  • REKLAMA
  • #5 10959628
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Jeśli to jest tylko powtarzalny strumień danych bez konieczności potwierdzania, lub inicjowania, to idea jest prosta - Rx na wejście, Tx na wyjście. Odczytujemy (nadawanie wyłączone) i buforujemy komplet danych, przełączamy się na niższy baudrate, wysyłamy TX (odbiór wyłączony), wracamy na wyższy, odbieramy itd.
  • #6 11143828
    kamil_big
    Poziom 10  
    Dziekuje za pomoc, jakoś nie mogłem tego na RS232 ruszyć zmieniłem koncepcje z zastosowaniem sieci CAN. Dziekuje niemiej jednak za pomoc.
REKLAMA