logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA CH74 - CD nie działa, dziwne wyłączanie, możliwy problem z BA6418N

sledzik6 12 Sty 2005 22:47 2210 5
REKLAMA
  • #1 1133161
    sledzik6
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam ;) spotkała mnie dosyć interesująca usterka w tej mini wieży.
    1 usterka polega na nie działąjącym CD!!!..nie wysówa się kieszeń nie zmienia płyt w zmieniarce wogólnie dzie działa silnik...
    2 usterka polega na dziwnym wyłązaniu się...gdy się naciśnie POWER powinna się wyłączyć pokzując na wyświetlaczy GOODBAYE..i powinna zaraz cewka odskoczyć w styczniku. Ale tak nie jest.
    Owszem jest inicjacja zakończenia pracy, czyli ten napis ale..wieża jak by nadal działa świecą się nadal przyciskisterowania CD oraz magnetofonem takie od Play i cofania najpierw jasno świecą potem lekko przygasają iznow jasno i potem stycznik odskakuje i jest prawidłowo wyłączona. ..wracając do 1 usterki wymieniłem pasek nasmarowałem cała zmieniarke styki oraz wszystkie kable łaczeniowe sprawdziłem wymieniłem kondensatory przy zasilaczu oraz wzmacniaczu...i nadal tak samo!!!podejrzewam układ stabilizacji motoru BA6418N Ale nie wiem czy mam dobre przypuszczenia...może ktoś wie i może mi pomóc!!!na silniku nie ma napięcia podczas zmieniania jak i otwierania szuflady natomiast zapomnialem dodac że..inicjacja otwierania na wyswietlaczu i diodach jest ale motor wogole nie rusza z miejsca nawet optyka jest bez żadnego ruchu...co to może być za ustarka jeśli nazwać to usterkąanie gruntowną naprawą..kto kolwiek coś może pomóc i znasię na tym sprzęcie lepjej niż ja osoboscie (żadko naprawiem takie COMBO) byłbym bardzowdziięczny
  • REKLAMA
  • #2 1134203
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Jeśli driver zmieniacza ma +7,5 V i nic nie rusza to ubity jest procesor -skutek naprawy amatorskiej.
  • REKLAMA
  • #3 1134260
    sledzik6
    Poziom 15  
    jest napiecie dochodzące do drivera 7,5 V ale z drivera na jego wyjściu na motor nic nie wychodzi są poszczególne namiecia po 5,5 V 2,4Vna wyjsciu z tasmy łaczącej. dzisiaj wymienie driver nie jeswt to droga żecz zobaczymy czyruszy...napiszejakmoje zmagania z tym COMBO mam tez jeszcze jedną Terie dotyczącą tego dziwnego wyłączania się jej...sparwdze diody na zasilaczu i kondensatory. No ale jesli to nie pomoże to wtedy cbhyba się poddam z procka nie będe ruszał...nie mam takiej przystawki by go wymienić..po zatym nie wiem jaksie zachowa wieża po zmianie procesora..jesli ma ktoś schemat był bym wdzięczny Pozdrawiam P.Sa co narawy amatorskiej hmm wieża co prawda była rozkrecana bow środku była idkręcona cała zmieniarka hmm..moŻe ktoścoś zle podłaczył i siędo końca posuła...tego się niestety nie dowiem TAJEMNICA hehe...ale sprobuje sobie z nia poradzić...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1134426
    sledzik6
    Poziom 15  
    juz znalazlem spoko przestudiowałem schamt i przeleciałemnapięcia na procku od SERVO zgadzają sięz napięciami na taśmie IC 606 na płytce w zmieniarce także procek jest raczej Si....jade teraz właśnie po ten DRiver BA6418N wymienie go i zobaczymy. Zapomniałem napisać że perzt naciśnięciu OPNE WCD przygasaa diody jak by było jakieś zwarcie czy co...inicjacja na wyświetlaczu i panelu jest prawidłowa po za tym przyagasniu diud...także tak jak by procesro chciał go wysunąca nie może ..nonic ja lece kupić w zapsach tego układu nie mam niestety..jestem ciekawy czy go dostane czy też bedzie taka bieda żego nie będzie hehe....bou mnie w Poznaniu z tymi sklepami to różnie bywa i żadk ocośmoige dostać zawsze siępsuje cośczego kurcze nie MA aleok zobaczymy i napisze jak poszło...

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

Wymienilem driver koszt bardzo niewielki ale chcialem wykluczyc jego awarje..niestety nic sie nie poprawilo..nadalbrakreakcji w CD ogolnieżeczmowiąc to takjak by wogólne nie była podłączona zmieniarka przyodłaxczonych tasmachwieża tak samosięzachowuje jak przypodłączonych...dziwi mnie to troche...patyrzylem na koszt ewentulanego procesora tam sie znajduje taki układ scalony. M38197ma136f ..może ktoś ma taki procesor albo wie gdzie go kupić bo jak już mowiełem to u mnie w sklepach go nie ma nawet nie mają go w katalogach..dziwne bo taki sam procek jest w technicsach i innego rodzaju panasonicach hmm...chyba że ktoś miał podobne zachowanie iwie na czym to może polegać ...
  • #6 1141571
    sledzik6
    Poziom 15  
    witam ponownie!!!wyminieny został układ Bu2090F na plycie z przyciskami i wiezyczka normalnie sie bardziej ozywila teraz wylącza sie normalnie diody nie przygasają no ale jest maly problem....bo przywlaczeniu radia wysowa się CD i silnik cały czas chodzi...po nacisnieciu Tape silnik z cd przestaje dzialac i wlacza sie naped CD troche teraz jest to bardzioej zakrecone....i przyznam sie ze to juz mnie zaczyna meczyc...napicia sa wszystkie wporzadkunajbardziej mnie meczy to ze nie ma tam zadnego dojscia!!!i niezle sie gimnastykuje hehh..i juznie wiem co tam moze byc popsute przynam ze troche to tam bylo grzebane przez kogos i nie wiem dokladnie czyktos ten chcial wyczyscic laser zrbic zwarcie czyzle polaczyl hehh tego sie nie dowiem narazie odkladam maszyne na bok i zajmie sie magnetowidem SOny takze skonczylm na tym z wieza jeszcze bardziej zglupiala ..ale sa poprawy bojuz nieprzygasaja diodyi wylacza sie normalnie jak powinna...
REKLAMA