logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy temperatura TMPIN2 86°C na Gigabyte GA-MA74GMT-S2 jest bezpieczna?

Frenzo 10 Cze 2012 13:20 7161 5
REKLAMA
  • #1 10985935
    Frenzo
    Poziom 9  
    Witam. Temperatura TMPIN2 od razu po włączeniu komputera osiąga 76°C, a potem dochodzi do 86°C. Program nie okłamuje, sprawdziłem palcem i jest to bardzo gorące. Zaznaczyłem na screenie o co mi chodzi.
    Płyta główna: Gigabyte ga-ma74gmt-s2
    Procesor: AMD Athlon II 640 + chłodzenie Cooler Master Hyper TX3
    Zasilacz: OCZ STEALTHXSTREAM 2 500W
    Mam też dwa dodatkowe wentylatory 120mm na przodzie i 80mm na tyle i otwarty bok obudowy bo są mniejsze temperatury.
    Nawet kiedy położyłem jeszcze jeden wentylator pomiędzy coolerem a wejściami na płycie temp spadła tylko 3°C.
    Ta temperatura ma taka być? Czy mogę normalnie używać komputera i nic się nie stanie?

Po chwili chodzenia tylko po necie:
  • REKLAMA
  • #2 10986037
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Ta temp. to temp. na sekcji zasilania CPU? Jeżeli taka jest naprawdę, to wg mnie dość wysoka.
  • REKLAMA
  • #3 10986043
    Frenzo
    Poziom 9  
    Tak, tam gdzie zaznaczyłem na czerwono. Na pewno taka jest bo nie można trzymać tam palca kilka sekund bo parzy.
  • REKLAMA
  • #4 10986051
    czuga
    Poziom 23  
    Frenzo napisał:
    Tak, tam gdzie zaznaczyłem na czerwono. Na pewno taka jest bo nie można trzymać tam palca kilka sekund bo parzy.

Szukałeś na google podobnych przypadków? Zerknąłem przed momentem i wygląda na to, że nie tylko Ty tak masz (benchmark.pl). Może warto jakiś radiator na to nałożyć. Chyba, że te układy wytrzymują ponad 100 st C - trzeba by sprawdzić w jakim zakresie tmp. mogą pracować.
  • REKLAMA
  • #5 10986081
    Frenzo
    Poziom 9  
    Myślałem nad radiatorem, ale jak go tam wsadzę? Planuję zakup obudowy I-Box Virgo 914, czy to coś pomoże?
  • #6 10986162
    czuga
    Poziom 23  
    Frenzo napisał:
    Myślałem nad radiatorem, ale jak go tam wsadzę? Planuję zakup obudowy I-Box Virgo 914, czy to coś pomoże?

W mojej opinii niewiele pomoże. Ciepło kumuluje się bezpośrednio na sekcji zasilania. Może warto zamontować jakiś radiator typu MOSFET sink. Tylko taki jednorzędowy, tak żeby zmieścił się pod procesor. Wtedy obudowa z właściwym przepływem powietrza może dawać radę.
REKLAMA