logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer ZG5 brak obrazu na matrycy i zewnętrznym monitorze

Marrrcin 10 Cze 2012 23:19 2692 6
REKLAMA
  • #1 10988450
    Marrrcin
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam Acera ZG5. Brak obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze. Kiedy się go włączy słychać, że dysk się kręci. Próbowałem aktualizacji biosu z pendrive (Fn+Esc), ale aktualizacja w ogóle nie startuje. Próbowałem różne systemy plików, wszystkie USB po kolei. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to zimne luty, ale pod czym? Mostkiem północnym czy procesorem?
  • REKLAMA
  • #2 10988593
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Prędzej procesorem grafiki.
  • REKLAMA
  • #3 10988982
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jakie masz możliwości techniczne oraz wiedzę aby wykonać podstawowe czynności diagnostyczne.
    Co do tej pory zostało wykonane?
  • REKLAMA
  • #4 10988994
    evil696
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Raczej pod północnym.
  • #5 10989082
    actina135
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    a ja bym spróbował odłączyć matrycę od płyty głównej i podłaczyć monitor pod vga.
    Mam podobny problem z swoim laptopem lecz u mnie matryca jest peknięta rozlana i nic nie widać i reinstal windowsa trzeba a nic nie pomaga :P
  • REKLAMA
  • #6 10990273
    Marrrcin
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Próbowałem podłączać samą płytę główną + ram bez matrycy, nie dało to żadnych zmian. Na monitorze zewnętrznym wygląda to tak, że obojętnie czy matryca jest podłączona czy nie to z ekranu znika napis "No signal" tak jakby miał się wyświetlić jakiś obraz, ale ekran pozostaje czarny.
    Co do możliwości technicznych to dysponuje miernikiem, lutownicą i hot airem.
  • #7 10990298
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Reset cmos, podmiana procka, ramu.
    Pomiary napięć z przetwornic, oscylacje rezonatorów.
    Jaki prąd pobiera płyta?
    Podgrzanie rdzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer ZG5, który nie wyświetla obrazu ani na matrycy, ani na zewnętrznym monitorze, mimo że dysk twardy działa. Próby aktualizacji BIOS-u z pendrive'a nie przyniosły efektu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie procesora graficznego lub mostka północnego. Użytkownik próbował podłączyć płytę główną bez matrycy, co również nie przyniosło zmian. Rekomendowane są dalsze diagnostyki, w tym reset CMOS, wymiana procesora i pamięci RAM, pomiary napięć oraz podgrzewanie rdzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA