logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór laptopa do pracy i gier do 2000 zł: HP, Packard Bell czy Dell?

snik93 11 Cze 2012 14:06 2431 12
REKLAMA
  • #1 10989803
    snik93
    Poziom 9  
    Witam ;) Przymierzam się do zakupu laptopa, który posłuży mi na codzień, a także przy pracy. Chciałbym jednak w wolnych chwilach pograć w nowsze gry. Mogę wydać max 2000 zł. Znalazłem kilka wartych uwagi i pragnę zwrócić się do was z pytaniem co sądzicie o nich, i który wg was byłby najlepszy/ najsolidniejszy itp ;)

nr 1
    HP Pavilion dv6-6b15ew
    A6-3410MX 1.6GHz, 4GB RAM, HD6755G2
    link

nr 2
    PACKARD BELL PB TS11HR
    I5-2450, 4GB RAM, GT630m
    link

nr 3
    Dell Inspiron Q15R
    i3-2350M, 4GB RAM, GT525m
    link

a może nr 4?
    HP Pavilion dv6-6126 (szkoda, że z programu renew ;/ )
    A8-3510MX, 4GB RAM, HD 6755G2
    link
  • REKLAMA
  • #2 10991855
    snik93
    Poziom 9  
    up!
    pomóżcie proszę, chciałbym jak najszybciej dokonać zakupu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10992378
    snik93
    Poziom 9  
    Dodałem wyżej zamiast acera 5750g - packard bella z intel i5 i grafiką gt630, która jest IMO lepsza od gt540. Pojawia się teraz problem:
    a) procek i3/i5 i grafa geforce, czy
    b) procek a6 slabszy w codziennym uzytkowaniu od intela, za to w grach pokazujący pazur z grafiką 6755g2, która jest podobno lepsza od tych geforce.

Specyfikacje tych które podałem zdają się być zbliżone, nie licząc faktu, że podczas pracy gdzie nie korzysta się ze wszystkich rdzeni to intel ma znaczną przewagę nad amd.

Zależy mi także na opinii dotyczącej awaryjności danych laptopów, wykonania, a jeżeli ktoś zna je wystarczająco to byłbym wdzięczny za opinię na temat samej wydajności w normalnym użytkowaniu jak i grach.

Na decyzje zakupu w tej sytuacji wpłynie generalnie ocena wykonania i awaryjności, gdyż na każdym z podanych laptopów mógłbym robić wszystko to samo, jednak chciałbym aby te 2k były zainwestowane w miarę przyszłościowo i żebym nie musiał co drugi miesiąc do serwisu jeździć ;)

Czekam na wasze opinie i może inne ciekawe propozycje, zbliżone parametrami do podanych przeze mnie :)
  • REKLAMA
  • #5 10996913
    snik93
    Poziom 9  
    up, pomoże ktoś?
  • #6 10996974
    Olsenq
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    jak dla mnie laptop za 2 tyś do gier jest jak strzelenie w kolano . Lepiej dać 2 tyś zł na PC. Przede wszystkim PC będzie bardziej wydajny. To moja sugestia .
  • #7 10997016
    snik93
    Poziom 9  
    Chętnie bym kupił stacjonarny, albo chociaż ulepszył swój, ale to ma być laptop na studia, będę go miał na stancji i jak będę wracał do domu to chyba logiczne, że nie zabrałbym ze sobą skrzynki, stąd też jestem zmuszony do zakupu laptopa. Fakt, że lubię pograć w nowsze strzelanki powoduje, że szukam takiego laptopa, na którym mógłbym także w coś zagrać ;) Jestem także ograniczony budżetem wysokości 2000 zł
  • #8 10997283
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Kupujesz 2 laptopy po 2000pln ? Nie ma kompromisu w tym przypadku - albo laptop jest biurowy do typowych zadań lub do gier ale koszt takiego laptopa to 2x tyle co założony budżet.

Z powyższych wymienionych najlepiej wypada PB lub ten HP z APU X8 - którego można jeszcze podkręcić. Decyzja należy do ciebie.
  • #9 10997382
    Badar
    Poziom 10  
    Jeśli chcesz dobrej rady i zdecydowałeś się na te typy laptopów to zdecydowanie nr 2. Gdyż Procesory z rodziny Amd są wydajne ale nie za bardzo ma to się do gier. Intel ma lepszą moc obliczeniową i zauważ że większość gier komputerowych jest oparta na architekturze Intela i wspierana przez tego producenta to samo się ma do Nvidii oni razem idą w parze i wspierają obsługę gier ciągle aktualizując sterowniki. Jeśli chodzi o i3 to już przeżytek lepiej kupić i5. Powiem ci tak bo sam jestem tego przykładem, w zeszłym roku dokładnie kwiecień kupiłem laptop firmy którą bardzo polecam "Asusa K53SV "jest oparty na procesorze intela i5 i grafice GT 540m i Ani razu mnie nie zawiódł i spełnia moje oczekiwania w 100%, w gry gram często a jeśli Startuje Max Payne 3 w direx 11 na full detalach i niema ani jednego zacięcia to naprawdę je grafika jest na wysokim poziomie, Battlefield 3 też idzie jak burza. Więc Laptop z Grafika GT630m będzie naprawdę super. Jak wspomniałem polecam Laptopy firmy asus gdyż są bardzo dobrze solidnie wykonane, przedni panel aluminiowy co lepiej odprowadza ciepło. I bardzo ważna rzecz można w przyszłości wymienić procesor na i7 bo tak jest skonfigurowany ;). Pozdrawiam
  • #10 10997571
    snik93
    Poziom 9  
    Ten packard bell jest najlepszy jeżeli chodzi o parametry, ale dużo osób w internecie oradza jego zakup, gdyż mocno się grzeje, przez co są z nim nie małe problemy, a i serwis acera nie jest za dobry, po drugie laptopa trzeba wysyłać do serwisu w czechach bo tam jest takowy.. Dlatego tego laptopa sobie raczej odpuszczę.
    Natomiast nie wiem jak ma się sprawa z Pavilionami dv6 od HP, gdyż opinie są podzielone jak zwykle.. Nie grzeje się tak jak PB, jest chłodniejszy o ponad 10 stopni w stresie i solidniej wykonany, aluminium itp. Ale jak z awaryjnością i wydajnością w nim?
    A może macie inne propozycje warte uwagi i o podobnych parametrach. Zależy mi na solidnym sprzęcie, który nie zepsuje się tuż po gwarancji ;d
  • #11 10997785
    Badar
    Poziom 10  
    W takim razie jedyne co mogę tobie polecić to coś w czym gustuję i się nigdy nie zawiodłem, również aluminium co odprowadza ciepło, idealny do gier jak i do pracy i super cena poczytaj sobie. Opinie ma bardzo dobre i rewelacyjna gwarancja dor-tu-dor, czyli w razie usterki kurier za darmo przyjeżdża, zabiera, naprawia i przywozi tobie do domu. Wszystko za darmo. Tu już musisz sam zadecydować. Masz link i naprawdę polecam:
    Link
  • #12 10997975
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    @U.P. tylko grafika w tym Asusie jest sporo słabsza niż GT540M i pogra co najwyżej na najniższych detalach w nowe gry. GT610 to najsłabszy układ z całej rodziny 6xx.
  • #13 11001329
    snik93
    Poziom 9  
    No wlasnie pelno w internecie laptopow z i5, ale w tej granicy cenowej grafiki maja zalosne :/ a ten A6 AMD bylby zly? Bo grafika w lapkach z tym prockiem duzo lepsza.
    Chcialbym zeby ten laptop byl wydajny co najmniej tak jak moj PC:
    Athlon 64 x2 3800+
    2gb ram ddr2 800 mhz
    Hd4850 512mb ddr3

bo na nim gram bez problemu w crysis 2 na high a nawet na ultra da sie pograc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje laptopa do pracy i gier w budżecie do 2000 zł, rozważając modele HP Pavilion, Packard Bell i Dell. W dyskusji podkreślono znaczenie wydajności procesora i karty graficznej, z preferencjami dla modeli z procesorami Intel i5 oraz grafiką GeForce, które lepiej radzą sobie w grach. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z przegrzewaniem się laptopów Packard Bell oraz na jakość wykonania modeli HP. Wskazano, że laptop do gier w tej cenie może być kompromisem, a lepszym rozwiązaniem może być zakup stacjonarnego komputera. Użytkownik poszukuje również opinii na temat awaryjności i wydajności wymienionych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA