logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[uC][Apache] Jak wydobyć z serwera datę i godzinę?

matmateusz 15 Cze 2012 12:44 1040 2
REKLAMA
  • #1 11004056
    matmateusz
    Poziom 11  
    Witam!
    Tworzę prototyp pewnego urządzenia. Aktualny układ: uC połączony z PC (na komputerze jest postawiony serwer PHP xampp). Na uC mam zaimplementowany już protokół UDP. Komunikację już mam: pingi, prosta wymiana komunikatów pomiędzy skryptem php a uC. Problem jest taki że zawwsze komunikację inicjuje skrypt php. Szukam jakiegoś sposobu żeby uC korzystając z UDP sam wyciągnął z serwera datę i godzinę. Temat pewnie jest banalny, ale dla mnie zupełnie świeży... Dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11004116
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Zegar Apache? Ja się nie znam, ale moim zdaniem wszystko jest oparte na zegarze systemowym i jak najbardziej można sobie wydobyć aktualny czas, datę, zmieniać strefy czasowe $now = time().
  • #3 11004130
    matmateusz
    Poziom 11  
    nie nie, chodzi mi o coś innego. To co tu podajesz to robi się z poziomu PHP a mi zależy żeby to uC połączył się z serwerem i wydobył z niego czas - grzebię w internecie i trafiłem na protokół sntp - uproszczony ntp. Może tędy droga...
REKLAMA