logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa głośnika. Głośnik charczy na niskich tonach.

WUWU3 14 Sty 2005 21:50 18848 18
REKLAMA
  • #1 1139031
    WUWU3
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Mam pytanie jestem w tym kiepski a mam problem.
    Po pewnym czasie używania jeden z głośnikow zaczął charczeć na niskich tonach. co trzeba zrobić?

____
    Przenioslem z AUDIO - prosze czytac opisy forow i wyszczegolnione tematy!
    tom
  • REKLAMA
  • #2 1139057
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli naciskając membranę głośnik trzeszczy, to znaczy ze jest zapieczony, jeżeli jest to drogi głośnik, to można dać to przewinąć, a jeżeli tani, to kupić nowy, koszt przewinięcia od 40 do 60zl.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 1139125
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    witam
    przyczyna charczenia moze byc takze pekniety resor gorny i przy duzej ilosci basu moze charczec ta usterke mozna usunac klejac resor butaprenem lub go wymienic
    pozdro janusz
  • REKLAMA
  • #4 1141018
    WUWU3
    Poziom 11  
    tak jest usterka resora górnego jest 2cm (odklejenie ,rozerwanie)
    sprubuje to skleic i poczekam na efekty.
  • #5 1141353
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Jak to jest głośnik firmy tonsil to można kupić nowe zawieszenie górne i wkleić na miejsce starego które pewnie już się sypie i sklejenie go nic nie da :(
  • REKLAMA
  • #6 1141386
    WUWU3
    Poziom 11  
    tak jest to tonsilowski głośnik. Ile kosztował by ten resor i jak to się robi.
  • REKLAMA
  • #7 1141489
    Telefunken
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    zalezy jaki to rozmiar glosnika.ja do 20 kupowaBem po 6 zl.ale to nietak prosto przykleic.zawsze jak ja kleilem to mi krzywo wychodzilo ;]
  • #8 1141701
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Koszt resorka zależy od średnicy głośnika i tak np. do 25cm kosztuje 11zł oryginalne tonsilowskie zawieszenie(www.pabel.pl)
  • #9 1141948
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    no ale musisz uwazac kupujac.jak to stare dwudziestki piatki, to moga byc z duza cewka, wiec nie kup na mala cewke resoru i membrany(wlasciwie to nie wiem czy da sie kupic na te duze cewki.jak membrane zmienialem,to na wolumenie nie mieli, kupilem zwykla i powiekszalem otwor, fajna zabawa byla ,ale ostateczny efekt jednak dobry;))
    pozdr.
  • #10 1142134
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ale tu chodzi o wymiane samego resorka górnego! nie potrzeba wymieniać oryginalnej tonsilowskiej membranki gdyż zapewne jest ładna a zresztą wraz ze zmianą membrany na inną zmieniają się parametry.
  • #12 1142978
    BolzZ
    Poziom 26  
    w taki razie jak zmienic gorny resor, bez odklejania membrany,bo trudno mi to sobie wyobrazic...
    ponad to jesli sypie sie resor gorny, to z zawieszeniem membrany musi byc jeszcze gorzej...wiec wymiany sie nie da uniknac.
    a jesli sie tylko odkleil, to o wiele latwiej go przykleic, niz wymieniac.(choc satysfakcja nie ta;))
    pozdrawiam.
  • #13 1143422
    levy_21
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    witam a ja mam jeszcze jedno pytanie w moich kolumnnach mam powynieniane membrany na nieorginalne gdybym wlozyl tonsiloskie membrany czy to by lepiej zagralo??
  • #14 1143509
    BolzZ
    Poziom 26  
    levy jesli masz tanie celulozowe, to zapene graja gorzej nisz oryginalne, ale jak masz zalozone nieoryginalne, drozsze kewlarowe, to raczej graja lepiej, ale to moje zdanie i moje doswiadczenia tylko, nie jakas tam obiektywna wiedza...
    pozdr.
  • #15 1143922
    levy_21
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    tzn nie wiem czy to sa kewlarowe ale na pewno jest to tworzywo sztuczne kolor zółty i zawieszenie gorne mieciutka guma
  • #16 1144923
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Najlepsze membrany z celulozy! żadne tam plastiki i inne "wynalazki".Najlepiej jakbyście stosowali oryginalne membrany tonsila do tych głośników bo wtedy wiadomo że parametrów sie nie zmienia na wskutek zmiany masy układu drgającego.
  • #17 1146436
    BolzZ
    Poziom 26  
    no jasne ze gotowy glosnik z oryginalnych czesci to efekt pracy inzynierow, ktorzy liczyli, mysleli i doszli do jakiegos,optymalnego, rozwiazania.
    ale brzmienie jest subiektywnie oceniane przez kazdego, dlatego roznie moze byc...
    to prawda ze prawidlowo zalozony oryginal daje 'gwarancje' 'oryginalnego' brzmienia
  • #18 1255524
    WUWU3
    Poziom 11  
    glosnik o ktury chodzi charczał az zamilkł czy się spaliła, sygnał dochodzi , czy da się go naprawić
  • #19 1255750
    BolzZ
    Poziom 26  
    no pewnie w koncu sie ta cewka spalila(jak charczal to obcierala o magnes,jak sie zablokowala na nim to i sie spalila).
    jasne ze da sie naprawic, ale musisz wymienic cewke, zawieszenie gorne, no i membrane(bo nie wyobrazam sobie zmiany cewki tak, zeby pozostala stara membrana).
    nie wiem skad jestes, ale na wolumenie wszystkie te elementy wynioslyby cie okolo trzydziestu zlotych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem charczenia głośnika na niskich tonach najczęściej wynika z uszkodzenia górnego resoru (zawieszenia) lub zapieczenia cewki. W przypadku głośników marki Tonsil, zaleca się wymianę górnego resoru na oryginalny, gdyż sklejenie często nie przynosi trwałego efektu. Koszt oryginalnego resoru zależy od średnicy głośnika, np. do 25 cm wynosi około 11 zł. Wymiana resoru wymaga precyzji, a czasem konieczna jest także wymiana membrany i cewki, zwłaszcza gdy cewka uległa spaleniu. Oryginalne membrany Tonsil wykonane z celulozy zapewniają zachowanie parametrów i optymalne brzmienie, natomiast membrany z tworzyw sztucznych lub kevlarowe mogą zmieniać charakterystykę dźwięku. Naprawa polega na wymianie uszkodzonych elementów lub sklejeniu resoru, jeśli uszkodzenie jest niewielkie. W przypadku poważniejszych uszkodzeń cewki i zawieszenia, wymiana wszystkich elementów jest konieczna. Koszt naprawy w serwisie może wynieść około 30 zł za komplet części i robociznę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA