logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźniki elektroniczne typu SSR na prąd stały DC

thomas102 21 Cze 2012 20:35 6962 7
REKLAMA
  • #1 11027651
    thomas102
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam czy istnieją przekaźniki elektroniczne typu SSR na prąd DC ?
    Parametry graniczne 400 V 20 A DC. Na Allegro jest sporo przekazników tego typu ale na AC czy takowy mógłbym wykorzystać do wyłączania grzałki zasilanej prądem DC ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11028560
    macieja
    Poziom 25  
    Ocena: 265
    Witam dlaczego zasilasz grzałkę prądem stałym? Możesz podpiąć diodę lub mostek i masz stały prąd
  • REKLAMA
  • #3 11029631
    thomas102
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    macieja napisał:
    Witam dlaczego zasilasz grzałkę prądem stałym? Możesz podpiąć diodę lub mostek i masz stały prąd

Witam , nie rozumiem ... Napisałem że zasilam grzałkę prądem stałym ( bo taki mam ) .To do czego mam podpiąć mostek lub diodę skoro mam napięcie DC i co to mi da?
    Gdybym zasilał grzałkę z sieci energetycznej to co innego a i głowy bym nie zawracał . Pytanie brzmi : czy przekazniki SSR mogą pracować pod obciążeniem DC , pytam dlatego bo przecież to układ elektroniczny więc w sumie nawet łatwiej jest mu rozłączać napięcia DC .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 14396259
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam chciałbym powielić pytanie czy są dostępne przekaźniki prądu stałego dla małych obciążeń do 2A.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przekaźników elektronicznych typu SSR (Solid State Relay) przeznaczonych do pracy z prądem stałym (DC). Użytkownik zapytał o dostępność SSR o parametrach 400 V i 20 A DC, zauważając, że na rynku dostępne są głównie modele na prąd zmienny (AC). Odpowiedzi wskazały, że istnieją przekaźniki SSR DC, jednak niektóre z nich mogą nie spełniać podanych parametrów. Użytkownicy podali konkretne modele, takie jak Crydom SSC800-25 (800VDC, 25A) oraz Crydom D4D12 (400VDC, 12A). Wspomniano również o alternatywnym rozwiązaniu z użyciem modułu IGBT, który sprawdził się w praktyce. Dodatkowo, poruszono temat dostępności przekaźników SSR dla mniejszych obciążeń do 2A, z przykładem modelu HOYMK SSR-10A DC-DC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA