logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do edycji dźwięku ze zmianą długości ścieżki

benbog 25 Cze 2012 01:48 6196 6
REKLAMA
  • #1 11038866
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Czy ktoś zna program, w którym poprzez chwycenie i przeciągnięcie myszką końca ścieżki dźwiękowej, można ją dopasować do wymaganego czasu?
    Przed laty widziałem taki program, obrabiano na nim reklamy. Lektor nagrywał tekst, który po obrobieniu był łączony z muzyką lub efektami dźwiękowymi. Całość miała mieć np. 30 sekund, więc łapało się końce ścieżek i przesuwało do tej długości. Nie zmieniała się tonacja, zmieniało się tylko tempo odtwarzania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11039841
    benbog
    Poziom 23  
    Kol. linuks, Audacity znam i nie zauważyłem w nim takiej możliwości, o której pisałem. Ma dużo świetnych funkcji, np. przez przeciąganie myszką można zgłośnić lub ściszyć dowolne miejsca, jak również zmienić położenie źródła dźwieku w stereo, ma też masę różnych efektów. Owszem, można przesuwać i miksować "kawałki", ale żeby całość dopasować do zadanego czasu, to nie znalazłem.
    Wyjaśnię dokładnie, czego oczekuję: plik dźwiękowy o czasie odtwarzania ok. 90 minut chcę "ścisnąć" do ok. 80 minut i to precyzyjnie. To odwrotność do niektórych reklam, gdzie lektor w szalonym tempie mówi o konieczności konsultacji z lekarzem przed zażyciem zachwalanego w reklamie lekarstwa.
  • REKLAMA
  • #4 11039929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 11040420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 11040743
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    benbog napisał:
    Kol. linuks, Audacity znam i nie zauważyłem w nim takiej możliwości, o której pisałem. Ma dużo świetnych funkcji, np. przez przeciąganie myszką można zgłośnić lub ściszyć dowolne miejsca, jak również zmienić położenie źródła dźwieku w stereo, ma też masę różnych efektów. Owszem, można przesuwać i miksować "kawałki", ale żeby całość dopasować do zadanego czasu, to nie znalazłem.
    Wyjaśnię dokładnie, czego oczekuję: plik dźwiękowy o czasie odtwarzania ok. 90 minut chcę "ścisnąć" do ok. 80 minut i to precyzyjnie. To odwrotność do niektórych reklam, gdzie lektor w szalonym tempie mówi o konieczności konsultacji z lekarzem przed zażyciem zachwalanego w reklamie lekarstwa.

To chyba nie zrozumiałem o co chodzi. Dowolne nagranie dźwiękowe można w audacity skrócić lub wydłużyć czas odtwarzania.
    Załączniki:
    • elektroda2.mp3 (97.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • elektroda1.mp3 (62.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 12835968
    benbog
    Poziom 23  
    W przypadku Audacity byłoby to bardzo niewygodne, bo nie dość, że czasy ścieżek są różne i trzeba by dopasować je co do ułamka sekundy, to jeszcze jeden film zaczyna się nieco później, niż drugi. Dałem sobie spokój.

Dopisuję po dłuższym czasie:
    Taką funkcję, której poszukiwałem, ma program Sonic Foundry Vegas Video. Przy włączonej edycji Normal Edit Tool, przytrzymując klawisz CTRL, można skracać lub rozciągać ścieżkę dźwiękową, utrzymując tonację. W ten sposób można dokładnie dopasować nową ścieżkę dźwiękową do filmu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują programów do edycji dźwięku, które umożliwiają zmianę długości ścieżki audio bez zmiany tonacji. Audacity, mimo wielu funkcji, nie oferuje tej opcji w sposób wygodny. Z kolei programy takie jak Cubase i Corel Video Studio mogą mieć odpowiednie funkcje, ale są kosztowne lub wymagają konwersji plików. Ostatecznie, Sonic Foundry Vegas Video został wskazany jako program, który pozwala na precyzyjne dopasowanie długości ścieżki dźwiękowej do wymaganego czasu przy zachowaniu tonacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA