logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Próba otrzymywania polskich znaków za pomocą kombinacji Lewy Alt [litera].

dnkZz 25 Cze 2012 11:41 4312 3
REKLAMA
  • #1 11039518
    dnkZz
    Poziom 2  
    Witam Serdecznie.

Przegladalem podobne tematu tutaj na forum jak i na google i nic mi nie pomoglo a wiec postanowilem utworzyc nowy temat.

A wiec problem jest nastepujacy.

W calym komputerze nie reaguja polskie znaki jak alt+z, alt+a itd.. po prostu wszystkie mozliwe polski znaki.

Co postanowilem zobic:

1. Usunalem w opcjach regionalnych wszystkie inne jezyki pozostawilem tylko i wylacznie polski (programisty) oraz polski 214.

2. Probowalem kombinowac alt+shift - zero reakcji.

3. Sprawdzalem w notatniku, wordzie, przegladarce czy dzieje sie tak samo. Niestety tak,

W Wordzie gdy naciskam

alt+a - pojawia mi sie [u1] okno to dodawania komentarzy
    alt+z - zero reakcji
    alt+s - uaktywani sie pasek narzedzi w wordzie 'wstaw'
    alt+e - uaktywnia sie pasek narzedzi w wordzie 'edycja'
    alt+o - uaktywnia sie pasek narzedzi w wodzie 'okno'
    alt+n - uaktywnia sie pasek narzedzi w wodzie 'narzedzia'

4. Wyczytalem rowniez aby dodac do rejestru fix.reg o tesci:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage]
    "1250"="c_1250.nls"
    "1251"="c_1250.nls"
    "1252"="c_1250.nls"
    "1253"="c_1250.nls"
    "1254"="c_1250.nls"
    "1255"="c_1250.nls"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontMapper]
    "ARIAL"=dword:000000cc

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]
    "Arial,0"="Arial,204"
    "Comic Sans MS,0"="Comic Sans MS,204"
    "Courier,0"="Courier New,204"
    "Courier,204"="Courier New,204"
    "MS Sans Serif,0"="MS Sans Serif,204"
    "Tahoma,0"="Tahoma,204"
    "Times New Roman,0"="Times New Roman,204"
    "Verdana,0"="Verdana,204"

rowniez nic nie pomoglo.

Dodam tylko ze win xp pro sp3
    oraz ze wczesniej dzialalo wszystko bez zastzezen i stalo sie nagle.. Co radzicie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11039555
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8240
    Witaj,
    Polski 214 jest zbędny, potrzebny jest układ polski programisty jedynie (do standardowych klawiatur QWERTY).

Menu w wordzie otwiera się po wciśnięciu LEWEGO ALT + litery. Polskie litery uzyskuje się wciskając PRAWY ALT plus literę. Czy na obu altach otrzymujesz skróty, np menu?

Jeśli przestało to działać z dnia na dzień to można próbować sobie przypomnieć, jakie programy się wtedy instalowało. Niektóre potrafią przypisać sobie skróty (chociaż w tej sytuacji klawisz po prostu nie działa zamiast robić coś innego). Druga opcja - jeśli to się stało niedawno - możesz spróbować przywracania systemu do dnia, w którym jeszcze wszystko działało (pamiętając, że większość programów zainstalowanych między datą obecną, a datą do której przywracasz może przestać działać).
  • REKLAMA
  • #3 11039579
    dnkZz
    Poziom 2  
    Ok tak wiec polski 214 usuwam zostawiam tylko i wylacznie j.polski (programisty)

Po sprawdzeniu w wordzie prawego alta, wszystko dziala. Co mozna zobic aby lewy alt zaczal dzialac bez problemow?
  • #4 11039599
    bjelik
    Poziom 2  
    Witam!

lewy alt nie służy do tworzenia polskich znaków, nie wiem jak do tej pory udawało Ci się to robić, może jakoś shackowałeś klawiaturę ;)
    jeśli pojawia się problem z polskimi znakami bardzo często jest to przypadkowe naciśnięcie kombinacji SHIFT+CTRL, zazwyczaj z lewej strony, wówczas przełącza się z QWERTY na QWERTZ, odwracalne tą samą kombinacją.

miałem kiedyś też problem z kombinacjami klawiszy w momencie gdy uruchomiłem winampa i skonfigurowałem w nim Global Hotkeys, wówczas winamp zyskuje priorytet nad samym windowsem i jego skróty są dla systemu ważniejsze.

mam nadzieję że to pomoże.

pozdrawiam!
REKLAMA