logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć Windows 7 z partycji D bez utraty plików?

koki99 25 Cze 2012 22:03 1595 2
REKLAMA
  • #1 11041842
    koki99
    Poziom 11  
    Witam .
    Mam problem z usunięciem Windowsa z partycji D (na partycji C jest zainstalowany Windows XP) .
    Podobno wystarczy usunąć z pliku Boot.ini informacje o Windowsie 7 ,lecz w moim pliku tak to nie wygląda jak podają to inni.
    U mnie ten plik Boot.ini otwarty w notatniku wygląda następująco :

;
    ;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
    ;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.
    ;
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTIN

Chcę dodać że nie chce utracić plików z tej partycji.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11042523
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Mimo, że Windows Boot Loader (BOOTMGR) 'rozumie' wpisy w pliku \boot.ini to posługuje się magazynem BCD w \boot\BCD więc jak już sam zauważyłeś nie znajdziesz wpisów odnośnie Windows 7 w tym pierwszym.

koki99 napisał:
    Chcę dodać że nie chce utracić plików z tej partycji.

Usunięcie Windowsa 7 się trochę z tym wyklucza :wink:

Jak ma być bez usuwania plików to przywracasz bootsektor na zgodny z XP poleceniem (X: <- literka napędu z DVD Windows 7):
    X:\boot\bootsect /nt52 SYS
    (lub konsola odzyskiwania XP -> fixboot)

a jak z usunięciem plików/folderów Windows 7 to z D: kasujesz: folder systemu Windows 7, \ProgramData, \Program Files, ew. \Program Files (x86) i \Users [\Użytkownicy] po przeniesieniu/skopiowaniu istotnych danych.
    Z partycji systemowej usuwasz folder \boot i plik \bootmgr
  • #3 11524709
    koki99
    Poziom 11  
    Wystarczyło usunąć wszystkie pliki z partycji D , a następnie zainstalowałem jeszcze raz Windowsa na partycji C i wszystko jest w porządku .
    Temat zamknięty .
REKLAMA