logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postawić ShoutBox? Proszę o dokładne instrukcje.

Link9292 16 Sty 2005 13:32 2192 19
REKLAMA
  • #1 1143163
    Link9292
    Poziom 15  
    J.w. Jestem w tym temacie zielony. Zalozylem swoje forum ( www.hardwareforum.prv.pl ) i chcialbym wstawic ShoutBox. Nie wiem jak i prosilbym o pomoc - krok, po kroku.
  • REKLAMA
  • #2 1143304
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    proponuje postawic forum phpbb by przemo - tam sa wszystkie modyfikacje rownież ShoutBox. albo udac sie na storne www.phpbb.pl i sciagnac modyfikacje ShoutBox i zmodyfikowac samemu swoje forum.

w zalaczniku jest plik install.txt i tam jest napisane ktore pliki nalezy edytowac i co do nich dopisac. Zajmie ci to 5 minut :)
    Załączniki:
    • ShoutBox by Przemo.zip (14.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1143663
    Link9292
    Poziom 15  
    Na tej stronie wlasnie bylem i wyszukalem tutoriala...z ktorego nic nie zrozumialem :|.
  • #4 1143708
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Link9292 napisał:
    Na tej stronie wlasnie bylem i wyszukalem tutoriala...z ktorego nic nie zrozumialem :|.

Zainstaluj sobie phpBB modified v1.8 by Przemo.
    On zawiera ShoutBox i wiele innych modyfikacji http://www.przemo.org/phpBB2/index.php?cid=0
  • REKLAMA
  • #5 1143746
    Link9292
    Poziom 15  
    No tak, ale copotem z tym plikiem zrobic? Zabralem sie za ShoutBoxa z tego tutoriala ale nie wiem skad mam wziac plik admin/admin_db_utilities.php

Cytat:

#
    #-----[ OPEN ]------------------------------------------
    #
    katalof/nazwa_pliku
    np
    includes/constants.php

Otwórz plik o wskazanej nazwie np przy pomocy Edit plusa

Ten plik jest na serwerze (Lycos) i nie wiem jak go tym programem otworzyc...
  • REKLAMA
  • #6 1143784
    aren
    Poziom 28  
    musisz sciagnac te pliki na stwoj dysk tak samo jak wgrales forum na serwer. otiwerasz pliki notatnikiem i modyfikujesz a potem wgrywasz je na serwer.

Pozatym jezeli nie masz o tym zielonego pojecia to zainstaluj sobie phpbb by przemo i posprawie. wszystko ustawisz w panelu administracyjnym
  • #7 1143787
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Plik admin/admin_db_utilities.php to jest plik który został wysłany na serwer.
    Ściągniesz go przez FTP
    --Edit
    aren był szybszy
    @Link9292
    Nieździw się jak lycos skasuje ci forum dlatego że blokujesz ich reklamy
  • #8 1143842
    Link9292
    Poziom 15  
    arnoldk_20 napisał:
    @Link9292
    Nieździw się jak lycos skasuje ci forum dlatego że blokujesz ich reklamy

Ja nie blokuje zadnych reklam...no chyba ze nieumyslnie ;).

EDIT

A te pliki z "PHPBB Modified by Przemo" trzeba TYLKOO do odpowiednich folderow skopiowac?
  • #9 1143889
    aren
    Poziom 28  
    tam jest napisane po polsku jak zrobic upgrejt. ale ja zastowosowalem sie do tego i moje forum padlo i musialem od nowa instalowac cale forum.
  • #11 1144790
    Link9292
    Poziom 15  
    Wszystko oki ale mam problem z 2 plikami index_body (wpis {SHOUTBOX_BODY} i z plikiem common. Jak wszystko zrobie i skopiuje na serwer to pisze czasami cos o zlej linijce, a raz jest takie krzaczkowate. Musze jeszcze troche pokombinowac...

PS. Tak dla pewnosci...gdzie skopiowac plik db_update?
  • #12 1144812
    aren
    Poziom 28  
    przejrzalem cale forum i istrukcje instalacji shoutboxa i nigdzie nie widze takiego pliku. skad ci sie wziol ten db_update ??
  • #13 1144932
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Plikom należy skasować rozszerzenie txt bo nie mogę przesłaś na forum elektrody plików z rozszerzeniem php
    Załączniki:
    • db_update.php.txt (2.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • common.php.txt (7.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1146521
    Link9292
    Poziom 15  
    {SHOUTBOX_BODY} phpBB : Critical Error

Could not query config information

DEBUG MODE

SQL Error : 1146 Table 'link9292_uk_db.CONFIG_TABLE' doesn't exist

SELECT * FROM CONFIG_TABLE

Line : 164
    File : /data/members/free/tripod/uk/l/i/n/link9292/htdocs/phpBB2/common.php

Taki mam blad. Przed tym jest forum tylko ze bez layout'u bez zadnych linkow.

Jezeli chodzi o upgrade plikow...gdy dodaje w jakims pliku np. //"costam blablabla" przed linijka "cos innego"

(np.
    //"costam blablabla"

cos innego), dobrze jest to sformulowane? Jezeli jaest linijka przed tym //"costam blablabla" to wstawic Enter? Np.

(

//"costam blablabla"

cos innego

Dobrze jest to napisane?
  • REKLAMA
  • #16 1146683
    Link9292
    Poziom 15  
    SQL zmodyfikowalem jako pierwsze. A co oznacza to:

admin/admin_shoutbox.php to /admin/admin_shoutbox.php
    templates/subSilver/admin/shoutbox_config_body.tpl to /templates/subSilver/admin/shoutbox_config_body.tpl
    templates/subSilver/shoutbox_send_body.tpl to /templates/style/shoutbox_send_body.tpl
    templates/subSilver/shoutbox_view_body.tpl to /templates/style/shoutbox_view_body.tpl
    shoutbox.php to /shoutbox.php
    shoutbox_body.php to /shoutbox_body.php
    shoutbox_send.php to /shoutbox_send.php
    shoutbox_view.php to /shoutbox_view.php

Upload and run as forum admin: db_install.php

or insert it manually:

Znalazlem to w instrukcji i nie wiem co z tym zrobic...jezeli dobrze zrozumialem to musze te zmodyfikowane pliki wstawic na forum i uruchomic, czyli wisac "www.members.../phpBB2/db_install.php" ?
  • #17 1146730
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    To są pliki które musisz przesłać na serwer
    a potem uruchomić plik "www.members.../phpBB2/db_install.php"
  • #18 1147930
    Link9292
    Poziom 15  
    Ale ten plik to ja mam zrobic i wrzucic na serwer? Czy poprostu po kopiowaniu zmodyfikowanych plikow wpisac "members.../db_install.php"?

PS. Napewno sie gdzies pomylilem...tylko kurcze nie wiem gdzie :|. A jezeli chodzi o te linijki, to musza byc te Entery czy nie?

EDIT

Czy pliki .bak tez mam kopiowac?
  • #20 1148035
    Link9292
    Poziom 15  
    Ja juz to zrobilem...wiec wyskoczylo mi takie cos z bledami

CREATE TABLE phpbb_shoutbox ( id int(11) NOT NULL auto_increment, sb_user_id int(11) NOT NULL, msg varchar(255) NOT NULL, timestamp int(10) unsigned NOT NULL, sb_username varchar(255) NOT NULL, PRIMARY KEY (id) )
    +++ Error: Table 'phpbb_shoutbox' already exists

CREATE TABLE phpbb_shoutbox_config ( config_name varchar(255) NOT NULL, config_value varchar(255) NOT NULL, PRIMARY KEY (config_name) )
    +++ Error: Table 'phpbb_shoutbox_config' already exists

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_guest_view','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_guest_view' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_guest','0')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_guest' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_delete_all','0')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_delete_all' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_delete','0')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_delete' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_edit_all','0')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_edit_all' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_edit','0')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_edit' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_bbcode','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_bbcode' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_smilies','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'allow_smilies' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('links_names','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'links_names' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('make_links','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'make_links' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('count_msg','100')
    +++ Error: Duplicate entry 'count_msg' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('delete_days','30')
    +++ Error: Duplicate entry 'delete_days' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('text_lenght','500')
    +++ Error: Duplicate entry 'text_lenght' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('word_lenght','90')
    +++ Error: Duplicate entry 'word_lenght' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('date_format','D G:i')
    +++ Error: Duplicate entry 'date_format' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('date_on','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'date_on' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('shoutbox_on','1')
    +++ Error: Duplicate entry 'shoutbox_on' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('shout_width','630')
    +++ Error: Duplicate entry 'shout_width' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('shout_height','130')
    +++ Error: Duplicate entry 'shout_height' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('banned_user_id','')
    +++ Error: Duplicate entry 'banned_user_id' for key 1

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('banned_user_id_view','')
    +++ Error: Duplicate entry 'banned_user_id_view' for key 1

"Installation is now finished. Please be sure to delete this file now."
    Ten plik db_update mam teraz skasowac?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji i konfiguracji ShoutBoxa na forum phpBB, szczególnie wersji phpBB Modified v1.8 autorstwa Przemo, która zawiera ten moduł. Użytkownik, początkujący w temacie, prosi o szczegółowe instrukcje krok po kroku. Zalecane jest pobranie modyfikacji ze strony phpbb.pl lub przemo.org oraz edycja plików PHP lokalnie (np. admin/admin_db_utilities.php) za pomocą edytora tekstowego, a następnie przesłanie ich na serwer FTP. Konieczne jest także uruchomienie skryptu db_install.php w celu aktualizacji bazy danych, co powoduje tworzenie tabel ShoutBoxa i wpisów konfiguracyjnych. Problemy zgłaszane to błędy SQL (np. brak tabeli CONFIG_TABLE, duplikaty wpisów), błędy składniowe w plikach PHP, niejasności dotyczące lokalizacji i kopiowania plików (w tym plików .bak), a także kwestie formatowania kodu (wstawianie komentarzy i nowych linii). Wskazano, że instalacja wymaga podstawowej znajomości FTP, edycji plików PHP i SQL oraz ostrożności, gdyż błędna modyfikacja może spowodować awarię forum. Podano linki do instrukcji instalacji i podobnych problemów na forach phpBB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA