logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podświetlenie pleksy 10mm LED do pierścieni głośników - jak uzyskać równomierne światło?

asekom 16 Sty 2005 23:46 9567 7
REKLAMA
  • #1 1145001
    asekom
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie!

Mam takie pytanie? Jak podswietlic plekse grubości 10mm diodami LED aby swieciła jasnym równo rozproszonym swiatłem. Chodzi dokładnie o to iz mam zamiar zrobić pierścienie pod głosniki króre mam zamiar podswietlic tylko jak to zrobić? Od której strony podswietlac aby były jak najlepsze efekty podswietlenia? Czy plekse trzeba zabielić jakoś(matowac)? Moze sie ktoś zna na tym dokładnie i moze mi powiedziec lub podać jakies strony internetowe, a moze ktos sam to robił i moze mi jakoś doradzic?
  • REKLAMA
  • #2 1145057
    caras
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Ja polecam zmatowienie pleksi i pod to diody UV.
  • REKLAMA
  • #3 1146413
    eedy
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    zasadniczo dodam jeszcze że diody powinny mieć spiłowane czubki aby lepiej rozproszyć światło
  • #4 1146431
    asekom
    Poziom 11  
    A czego polecasz UV? Jest jakaś różnica-lub moze o czymś nie wiem?

PS. Tylko mi chodzi w pytaniu jak podswietlić plekse (spodu z boku) aby był najlepszy efekt? Czy matować plekse? -asady techniczne a nie jakie diody!
  • REKLAMA
  • #5 1147030
    caras
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    no ja robilem tak: matowa pleksi od spodu LED'y UV.
    wyjasnienie: matowa pleksi jest biala a a swiatlo UV "podswitla" bialy kolor.
  • REKLAMA
  • #6 1149520
    asekom
    Poziom 11  
    nie bardzo rozumiem. ja chce uzyskać jakis kolor podswietlenia. jak zastosuje plekse i diody UV to pleksa bedzie swiecić na biało a ja chce inny kolor np, niebieski. a czy te diody maja tej pleksy od spodu dotykac czy ja to ma byc?
  • #7 1149677
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Najleprzy efekt uzyskaż podświetlając z boku tzn. na grubości 10mm rozumiemy się: pleksa jest wypolerowana na lustro i wtedy oświetlaj ledami sprawdż praktycznie -będzie to prosty światłowód w starych radyjkach były tak podświetlane skale i wskażniki.
  • #8 1169032
    marsm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kiedyś robiłem sobie podświetlaną skalę do oscyloskopu. Bajer polegał na tym, że na powierzchni pleksy nacięta była podziałka a w jej bokach nawiercone otwory, w które zostały wklejone ledy. Podziałka świciła nawet dość ładnie. Jeżeli zmatowisz pleksę jej boki nawiercisz i tam wkleisz ledy (nie prostopadle tylko równolegle do powierzchni pleksy) to całość powinna świecić. Niekoniecznie muszą być to diody UV. Dla wzmocnienia siły światła brzegi pleksy możesz oklecić folią aluminiową. Możesz dodatkowo kombinować z podłożeniem folii pod pleksę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy technik podświetlenia pleksy o grubości 10 mm diodami LED w celu uzyskania równomiernego, jasnego i rozproszonego światła, szczególnie w pierścieniach głośnikowych. Zalecane jest matowienie (zmatowienie) pleksy, co pozwala na lepsze rozproszenie światła. Diody LED mogą mieć spiłowane czubki, aby zwiększyć efekt rozproszenia. Podświetlanie najlepiej wykonywać od boku pleksy, wykorzystując jej właściwości jako światłowodu – wypolerowana pleksa przenosi światło wzdłuż krawędzi. Można także nawiercić otwory w bokach pleksy i wklejać tam diody LED równolegle do powierzchni, co pozwala na równomierne świecenie całej powierzchni. Dla wzmocnienia jasności krawędzie pleksy można okleić folią aluminiową. Stosowanie diod UV jest możliwe, ale powoduje świecenie na biało, co może nie odpowiadać oczekiwanym kolorom (np. niebieski). W związku z tym lepszym rozwiązaniem są diody LED o wybranym kolorze podświetlenia. Ważne jest, aby diody nie dotykały bezpośrednio pleksy, a światło było skierowane na jej krawędź lub od spodu, w zależności od efektu. Dodatkowo można eksperymentować z podłożeniem folii pod pleksę dla uzyskania różnych efektów świetlnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA