logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solo - Opryskiwacz plecakowy spalinowy, reanimacja.

Sharac 07 Lip 2012 10:23 18834 12
REKLAMA
  • #1 11079955
    Sharac
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Solo - Opryskiwacz plecakowy spalinowy, reanimacja. Solo - Opryskiwacz plecakowy spalinowy, reanimacja.
    Witam
    Czy mógłbym prosić o pomoc w rozszyfrowaniu modelu opryskiwacza spalinowego plecakowego.
    Posiadam taki oto model. Jest on niesprawny od kilku lat, ale potrzeba chwili wymogła aby jednak go uruchomić.

Zdjęcie po zdemontowaniu zbiornika paliwa

Czy mogę prosić o pomoc i ewentualnie jakąś dokumentację z częściami.

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam jeżeli nie trafiłem w dział ale nie wiedziałem gdzie podpiąć.
  • REKLAMA
  • #2 11080177
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Jest to jakiś stary, ale to bardzo stary model. Nadzieja w Rychu T, że coś rozpozna.
  • Pomocny post
    #3 11080277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11086087
    Sharac
    Poziom 11  
    Dziękuje, coś już wiem - ale gdybyś znalazł jednak jakąś dokumentację byłbym bardzo wdzięczny.
    Planuję go skompletować, a że nieużywany jest już kilkanaście lat to chciałbym się czymś podeprzeć w tym wyczynie. Później wrzucę jeszcze kilka zdjęć z boku i poczekam na Wasze spostrzeżenia.

Dodano po 4 [godziny] 1 [minuty]:

• REKLAMA
  • #5 11086777
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11088362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11104745
    Sharac
    Poziom 11  
    Kolejne niepokojące wieści, po rozkręceniu silnika taki widok:

Solo - Opryskiwacz plecakowy spalinowy, reanimacja. Solo - Opryskiwacz plecakowy spalinowy, reanimacja. Solo - Opryskiwacz plecakowy spalinowy, reanimacja.

spróbuję papierem 1000 i zobaczymy czy pomoże
  • Pomocny post
    #9 11104815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11395384
    Sharac
    Poziom 11  
    Przepraszam że temat nieukończony od tak dawna opryskiwacz działa.
    Jest jeszcze niekompletny (brak filtra powietrza i osłony na przerywacz), ale ponoć gdzieś powinny być więc czekam.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i za pomoc uzyskaną tutaj, w szczególności "Rycho T" pomógł w określeniu "ustrojstwa" co pomogło w szukaniu... <piwo>

Przydałby się jeszcze schemat lub instrukcja, ale na tą chwilę nie posiadam nic.

Tłok i cylinder doczyściłem drobnym papierem, pierścionki kupiłem dopiero w Radomiu przejazdem.
    W ustawieniu zapłonu pomogło mi takie forum i autor "niusiu":
    http://www.simsomoto.fora.pl/porady-artykuly,43/ustawianie-zaplonu-komar,57.html

O treści:
    "Ustawienie zapłonu sprawdza się przez ustalenie momentu rozwarcia styków przerywacza, przy jednoczesnym ustaleniu położenia tłoka względem GMP Gorny martwy punkt .
    W tym celu, po wykręceniu świecy , w otwór głowicy wklada sie suwmiarkę,srubokret,gwozdz przez pokręcenie kołem magnesowym ustala się GMP. Jednocześnie pomiędzy styki przerywacza wkłada się szczelinomierz i cofa się koło magnesowe w lewo. Przy prawidłowo ustawionym zapłonie, rozwarcie się styków przerywacza powinno nastąpić po przesunięciu się tłoka oraz pręta w dół o 3 mm. Przy pokręceniu w lewo wcześniejsze rozwarcie styków wskazuje na opóźniony zapłon, natomiast późniejsze rozwarcie wskazuje na zapłon przedwczesny. Zapłon reguluje się przez odpowiednie ustawienie podstawy iskrownika. W tym celu należy poluzować 3 śruby mocujace aparat zaplonowy. Przedwczesny zapłon opóźnia się przez przekręcenie podstawy w prawo. Opóźniony zapłon przyspiesza się przez przekręcenie podstawy w lewo. Prawidlowa szczelina przerywacza powinna wynosic 0.3-0.4 mm. "

Zniszczone uszczelniacze potraktowałem czerwonym silikonem (bo nowych, albo podobnych nie mogłem dostać). Pozostaje dopracowanie szarpaka bo coś często zrywa się linka... (zastanawiam się nad cienką, miękką stalową).
    I to chyba wszystko.
    Pozdrawiam
  • #11 11395870
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Jaki tam masz wymiar tych uszczelniaczy?
  • #12 11396134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11658194
    lutekc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Pozwolę sobie włączyć się do tematu reanimacji opryskiwacz SOLO.
    Znalazłem nie dawno zapomniany opryskiwacz Solo 40110 i zapałem przystąpiłem do jego naprawy. W jego identyfikacji pomogła mi lektura powyższych postów.
    Co do rozmiaru uszczelniaczy na wł korbowy to właściwym wymiarem jest 15x25x7, które właśnie wymieniłem kupując je w sklepie z częściami do ciągników rolniczych po 3 zł za sztukę, Łożyska też są dostępne bez problemów.Pierścień tłoka 40,0 mm x 1,5 mm pasuje do Husqvarna, OleoMac, Efco, Dolmar, Makita, Alpina, McCulloch, Kawasaki, Stiga, Solo, Ibea Wymiary 40,0 mm x 1,5 mm Model Pilarki - Husqvarna 40, 141, 340 | OleoMac 938, 940 | Efco 138, 140 | Dolmar 109, PS 400, PS 410 | Makita DCS 400, DCS 410, DCS 430, DCS 43001 | Alpina P 400, P 410 | Stiga SP 410 | McCulloch 538, 540 / Wykaszarki - Oleo-Mac 740 | Efco 8400 | Husqvarna 240R | Kawasaki KBH 43 | Ibea MBC 430D | Alpina VIP42 | Makita DBC 4510 | Dolmar MS-4010 | Solo 140 powinny być dostępne w slepach z częściami do Husqarny.
    Mam natomiast problem z iglicą gaźnika BING 1/12/248 znajdującego się w tym opryskiwaczu. Po jego demontażu okazało się że iglicy nie ma w przepustnicy a ja sądzę że powinna być .
    Może toś zna jej wymiary ewentualnie wie gdzie ją można kupić.
    Mam również problem z rurą , która wychodzi z wentylatora. Mój opryskiwacz takowej nie posiada niestety. Czy można coś takiego podebrać z innego?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi a ponieważ mam już trochę doświadczenia w reanimacji podobnych urządzeń maże ja będę pomocny w czymś.
    Dodam jeszcze że mam zamiar zastąpić oryginalny gaźnik BING gaźnikiem z motoroweru KOMAR. Wykonałem już mini kolektor ssący który pozwoli mi zamontować ten gaźnik

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji i reanimacji spalinowego opryskiwacza plecakowego, który jest niesprawny od kilku lat. Zidentyfikowano go jako model SOLO JUNIOR 410 (znany również jako Solo 40110). Użytkownik otrzymał porady dotyczące wymiany kondensatora, czyszczenia krzywki przerywacza oraz konieczności wymiany uszczelniaczy i pierścieni tłoka. W trakcie naprawy pojawiły się problemy z korozją cylindra, co może wymagać dalszej interwencji. Użytkownik zdołał uruchomić opryskiwacz, ale nadal brakuje mu niektórych części, takich jak filtr powietrza i osłona przerywacza. Wspomniano również o dostępności części zamiennych w sklepach oraz na platformach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA