logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 8500 GT - artefakty po kilku minutach gry, mimo dodatkowego chłodzenia

bartekpolak190 07 Lip 2012 18:28 1243 6
REKLAMA
  • #1 11081426
    bartekpolak190
    Poziom 10  
    Witam, znowu mam problem z kartą wymienioną wyżej. A mianowicie to taki:

Najpierw pisałem że problem był z przegrzaniem więc zainstalowałem wiatrak od procesora starego komputera (ten wiatrak może chłodzić człowieka w upalne dni jak by co) no to go podłączyłem i hulała wręcz.

Grałem sobie spokojnie w GTA 4 na średnio niskich, Mass Effect 1 Saint's Row 3, Skyrim i wszystko na średnio niskich detalach o prócz Mass-a bo ten na full detalach. Zainstalowałem potem drugą część Mass-a zdążyłem pograć sobie 6-7 minut a tu nagle ekran zamienia się w paski a w głośnikach taki terkot jak by. Odpalam komputer ponownie i niestety ten sam widok co w tedy jak nie miałem wiatraczka (a teraz mam nadal). Stery wszystkie w porządku razem z dirextem 9.

A i kupno nowej na razie nie wchodzi w grę bo niestety nie mam pieniędzy a z patyków nowej nie sklecę. I przeczytałem gdzieś że z tą kartą są same problemy ale niestety dopiero po wakacjach coś może będę miał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11081511
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Kolego zostaje jedynie reballing. Można wygrzać również układ ale osobiście nie polecam ( nie daje to upragnionego rezultatu).

P.S. Przypadkiem nie słuchaj rad typu "domowa naprawa grafiki GT8500"... wal do piekarnika na 5-7min na 220C. Po takim zabiegu nie będzie co z karty zbierać;-)
  • REKLAMA
  • #3 11081552
    bartekpolak190
    Poziom 10  
    przepraszam ale czy reballing to jest konserwacja? a i nie wiem o co chodzi Ci z tą piekarnią. No chyba że idzie Ci o to że mam ją wywalić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11081580
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Łopatologicznie - rebaling to inaczej podniesienie układu graficznego / wyczyszczenie ze starych kulek / nałożenie nowych kulek (czyli jednym słowem mówiąc przylutowanie układu grafiki na nowo.)

Piekarnik to taki żart. Żebyś przypadkiem nie posłuchach takich rad ponieważ w google jest ich całe mnóstwo.
  • #5 11081587
    bartekpolak190
    Poziom 10  
    rozumiem... czyli że czekam na nową ba na ten szajs szkoda mojego czasu. Wielkie wam dzięki : )
  • REKLAMA
  • #6 11081590
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    @bartekpolak190

Na youtube masz jak niektórzy wkładają do piekarnika (na parę minut) o dużej temperaturze grafikę tak jakby to było ciasto do upieczenia.
    Są na to gotowe przepis "kulinarne".
    Stąd ten żart
  • #7 11087158
    bartekpolak190
    Poziom 10  
    No popatrzyłem właśnie ale nie chce mi się w to wierzyć. Tak czy siak dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Geforce 8500 GT, która po kilku minutach gry generuje artefakty na ekranie, mimo zastosowania dodatkowego chłodzenia. Po zainstalowaniu wentylatora od starego komputera, problemy z przegrzewaniem miały ustąpić, jednak po krótkim czasie grania w gry takie jak GTA 4, Mass Effect 1 i 2, oraz Skyrim, ekran zaczyna się psuć. Użytkownik rozważa reballing jako potencjalne rozwiązanie, ale nie jest pewien, co to dokładnie oznacza. W dyskusji pojawia się również żart o "naprawie w piekarniku", co jest odradzane. Użytkownik decyduje się na czekanie na nową kartę graficzną, ponieważ obecna sprawia zbyt wiele problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA