logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router D-Link DSL G604T, podłączenie do sieci Wi-Fi.

puma18 09 Lip 2012 15:58 3912 25
REKLAMA
  • #1 11087204
    puma18
    Poziom 9  
    Witam mam taki mały problem posiadam Router D-Link DSL G604T, mój problem polega na tym że chciałbym aby ten router po podłączeniu do anteny Yagi 19DBI oraz kablem ethernetowym do komputera odbierał mi sygnał z rozesłanej przez gminę sieci wi-fii czy to jest możliwe. Na komputerze posiadam system 7 Ultimata.
  • REKLAMA
  • #2 11087387
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Upewnij się, że jest to sieć WiFi a nie WiMAX
    1. Jest to możliwe: jeśli twój router posiada (lub taki musisz kupić) jedną antenę i możliwość podłączenia w jej miejsce anteny zewnętrznej
    2. Upewnij się jaki jest to zakres nadawanego w twojej gminie sygnału: "g" czy "n", 2,4GHz, czy 5GHz i do tego kup odpowiedni router jak i antenę (odpowiedniej częstotliwości).
    3. Zobacz jakie dostajesz ustawienia od gminy podłączając bezpośrednio kompa
    4. Takie ustawienia będziesz musiał wprowadzić do routera (brama, DNS),
    5. Router będzie działał jako access point
    6. Wtedy jeśli antenę masz na zewnątrz, to musisz niestety korzystać z drugiego routera który będzie w domu rozsyłał sygnał (bo rozumiem, że w domu masz za mały zasięg). Jeśli sygnał z gminy w domu jest wystarczający to może wystarczy ci podłączenie po skrętce kablem do gniazd LAN i wtedy masz w domu sieć LAN (nie Wireless LAN), a sam korzystasz z WiFi. TYm sposobem wystarczy jedna antena i jedno urządzenie...

Moderowany przez piterus99:

Za opór i którąś już z kolei błędną poradę nagradzam ostrzeżeniem numer 1 za naruszenie punktu 3.1.11 regulaminu forum - porada błędna. Proszę zastanowić się przed kolejnymi tego typu poradami.

• REKLAMA
  • #3 11087677
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    puma18 napisał:
    mój problem polega na tym że chciałbym aby ten router po podłączeniu do anteny Yagi 19DBI oraz kablem ethernetowym do komputera odbierał mi sygnał z rozesłanej przez gminę sieci wi-fi

Bez problemu.

voitek1 napisał:
    5. Router będzie działał jako access point

Powinien jako klient.
  • Pomocny post
    #4 11087708
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Tylko czy w DSL-G604T jest w ogóle tryb AP client? Wydaje mi się, że nie, to działało chyba tylko jako router z WiFi i modem ADSL. Najlepiej jak by się wypowiedział ktoś, kto dobrze zna te urządzenia, bo namieszacie tylko w głowie autorowi tematu.
  • REKLAMA
  • #5 11087758
    puma18
    Poziom 9  
    Piotrek.pxf napisał:
    Tylko czy w DSL-G604T jest w ogóle tryb AP client? Wydaje mi się, że nie, to działało chyba tylko jako router z WiFi i modem ADSL. Najlepiej jak by się wypowiedział ktoś, kto dobrze zna te urządzenia, bo namieszacie tylko w głowie autorowi tematu.

Właśnie tego nie mogę znaleźć i coraz bardziej obawiam się że może nie miec tej funkcji ale jak by ktoś znał ten router to bardzo prosze o wypowiedź
  • #6 11087900
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    puma18 napisał:
    łaśnie tego nie mogę znaleźć i coraz bardziej obawiam się że może nie miec tej funkcji ale jak by ktoś znał ten router to bardzo prosze o wypowiedź

Oczywiście że nie ma trybu clienta, to typowy router ADSL-owy.
  • #7 11088066
    voitek1
    Poziom 39  
    jimasek napisał:
    puma18 napisał:
    łaśnie tego nie mogę znaleźć i coraz bardziej obawiam się że może nie miec tej funkcji ale jak by ktoś znał ten router to bardzo prosze o wypowiedź

Oczywiście że nie ma trybu clienta, to typowy router ADSL-owy.
    Bzdura. Podłącza się go do portu LAN i wyłącza się DHCP i DNS i działa jako AP.
    Problemem jest tu WiFi od providera (czyli gminy) i własne WiFi, które jest częścią LAN, a nie WAN. Jeśli znasz ustawienia o których pisałem wcześniej, to wprowadzasz je do routera po stronie LAN i masz sieć, bo część WiFi od urządzenia jest częścią LANu, a nie WANu, dlatego musisz to skonfigurować t.j. pisałem wyżej...

Poza tym istnieje drugie rozwiązanie:
    możesz zainstalować odpowiednią antenę kierunkową na dachu i połączyć ją bezpośrednio do anteny panelowej/wewnętrznej w domu (warunek - anteny muszą być tej samej częstotliwości, co gminny nadajnik). Wtedy będziesz miał wzmocniony sygnał w domu bez żadnego AP czy routera i każde urządzenie WiFi będzie odbierało sygnał. Rozwiązanie upada, jeśli masz urządzenia, które tylko mogą odbierać po LAN/ethernet - wtedy pozostaje jedynie rozwiązanie z mojej pierwszej odpowiedzi.

• #8 11088094
    jimasek
    voitek1 napisał:
    i działa jako AP.

Jako AP oczywiście, tylko że autor potrzebuje trybu APC lub WISP - client czyli odbiornik.
  • REKLAMA
  • #9 11088106
    voitek1
    Poziom 39  
    @jimasek - więc przeczytaj ze zrozumieniem wszystko co napisałem ...i poczekajmy na odp. właściciela postu.

• Pomocny post
    #10 11088130
    jimasek
    Dla mnie jest wszystko jasne, D-LInk DSL G604T nie działa w trybie APC lub WISP więc się nie nadaje, do odbierania sygnału z innego access pointa.
  • #11 11088170
    voitek1
    Poziom 39  
    jimasek napisał:
    Dla mnie jest wszystko jasne, D-LInk DSL G604T...nie nadaje, do odbierania sygnału z innego access pointa.
    Gdyby tak było, to urządzenia podłączone do DLinka przez LAN i WiFi nigdy by się nie widziały, a przecież można współdzielić zasoby połączone przez WiFi i gniazda LAN... hmmmm... cud?!...

• Pomocny post
    #12 11088194
    jimasek
    voitek1 napisał:
    DLinka przez LAN i WiFi

Oczywiście, jeżeli są podłączone do wbudowanego switch-a lub access pointa.
    Więc pytam jak chcesz podłączyć wbudowanego w tym routerze access pointa do innego punktu dostępowego? Skoro działa tylko w trybie AP?
  • #13 11088213
    voitek1
    Poziom 39  
    Cytat z pierwszej odp.:
    voitek1 napisał:
    ...Wtedy jeśli antenę masz na zewnątrz, to musisz niestety korzystać z drugiego routera który będzie w domu rozsyłał sygnał (bo rozumiem, że w domu masz za mały zasięg)...
    A KAŻDY router (pod warunkiem, że ma gniazda LAN) może służyć za AP

• Pomocny post
    #14 11088222
    jimasek
    Odnoszę się cały czas do słów autora tematu:

Cytat:
    Właśnie tego nie mogę znaleźć i coraz bardziej obawiam się że może nie miec tej funkcji ale jak by ktoś znał ten router to bardzo prosze o wypowiedź

Nie do twoich wypowiedzi. Proszę czytaj ze zrozumieniem @voitek1.
  • #15 11088234
    voitek1
    Poziom 39  
    voitek1 napisał:
    ...KAŻDY router (pod warunkiem, że ma gniazda LAN) może służyć za AP

• #16 11088676
    puma18
    Poziom 9  
    Obawiam się że kolega ma racje ten router nie ma funkcji APC próbowałem robić tak jak napisałeś voitek1 ale nic z tego nie wyszło a przyniosłem od kumpla router typowo wifi czyli bez wejścia adsl i skonfigurowałem bez problemu, ale jeszcze jutro pokaże to komuś mądrzejszemu ode mnie i wtedy dam wam znać kto miał racje pozdrawiam jedynym pocieszeniem jest to że mogę odesłać w ciągu 10 dni
  • #17 11088778
    voitek1
    Poziom 39  
    Da się.
    Ale tak jak pisałem - jedno urządzenie podłączone do drugiego: czyli antena na górze podłączona do routera - ale wtedy (przy jednym urządzeniu) masz tylko LAN, ale brak WiFi twojego własnego w domu. Jeśli byś mi przesłał obecne ustawienia to bym ci odpowiedział jak to zrobić.
    Poza tym dalej sugeruję wzmocnienie sygnały poprzez połaczenie anteny zewnętrznej z wewnętrzną - wtedy masz WiFi w całym domu ale nie masz LANu (kompy w domu nie będą się widziały nawzajem).
    Jak chcesz mieć i LAN po skrętce i WiFi - to bez dwóch urządzeń i jednej anteny się nie da

• Pomocny post
    #18 11088798
    jimasek
    voitek1 napisał:
    czyli antena na górze

Mówisz o antenie jako takiej czy ap-ku zintegrowanym z anteną? Bo to są dwie różne konfiguracje.
  • #19 11088907
    voitek1
    Poziom 39  
    1. Antena zewn. do anteny wewn. i nic więcej (poza wzmacniaczem antenowym) - ale wtedy brak LANu w domu. Tylko wzmocnione WiFi z gminy.
    2. Antena zewn do AP - a później switch - wtedy LAN w domu ale brak WiFi "domowego" - to również tanie i dobre rozwiązanie, jeśli nie potrzeba WiFi w domu.
    3. Antena zewn do AP i dalej po LANie do następnego AP: najdroższe ale jest wtedy "domowe" WiFi i LAN.
    ...czyli to wszystko o czym już pisałem wcześniej - trzeba przeczytać. 3ci wariant da się na tym sprzęcie jaki autor postu ma - ale musiałbym znać obecne ustawienia...

• Pomocny post
    #20 11089400
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    voitek1:

Gdybyś przeczytał cały temat, to byś wiedział, że od początku omawiamy tylko wariant 2, a wątpliwości budzi pytanie czy G604T może pracować w trybie klienta, czyli ustawić moduł WiFi jako zwykłą kartę sieciową (client), a nie jako punkt dostępu (access point). Okazuje się, że nie może. Po co rozpisujesz się o różnych możliwościach skoro autor tematu jasno opisał jakie ma urządzenia i co chce z nimi zrobić.
  • #21 11089450
    voitek1
    Poziom 39  
    @*Piotrek*.pxf - odpowiadam na pytania innych...
    Gdyby @puma18 przesłał info o swojej obecnej konfiguracji IP to bym dalej pomógł
  • #22 11089641
    puma18
    Poziom 9  
    Dodaje screeny z głównych menu routera voitek powiedz mi z jakich zakładek mam dodać jescze
    Router D-Link DSL G604T, podłączenie do sieci Wi-Fi. Router D-Link DSL G604T, podłączenie do sieci Wi-Fi. Router D-Link DSL G604T, podłączenie do sieci Wi-Fi.
    a co do konfiguracja TCP/IP dowiedziałem się że wszystko ma być przydzielone dynamicznie

Dodano po 17 [minuty]:

A tu jest screen z ustawieniami karty sieciowej z routera wi fi który pożyczyłem od kumpla na 2 dni i który działa bez zastrzeżeń oraz screen z błędem który wyskakuje po uruchomieniu diagnostyki przy podpiętym routerze D-Linka

Router D-Link DSL G604T, podłączenie do sieci Wi-Fi. Router D-Link DSL G604T, podłączenie do sieci Wi-Fi.
  • #23 11089729
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Nie potrzeba screenów, tutaj macie symulator panelu administracyjnego tego routera. Teraz kolega voitek1 może przystąpić do działania. :)
  • #24 11089823
    puma18
    Poziom 9  
    No to bardzo prosimy o pomoc :)
  • Pomocny post
    #25 11090900
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Użytkownika voitek1 nagradzam(długo powstrzymywanym) ostrzeżeniem i przepraszam za ostre zamieszanie, które spowodował.

Tym routerem nie zrobisz nic sensownego, musisz kupić nowe urządzenie typu TP-Link WR543G. D-Linka mógłbyś zostawić sobie do rozsyłania WiFi po domu(np. dla telefonu, laptopa, etc).
  • #26 11091124
    puma18
    Poziom 9  
    Temat uważam za zamknięty routery zostały odesłane do sklepu proszę moderatora o zamknięcie tematu. Dziękuje za pomoc a jeszcze mam jedno pytanie czy ten router będzie dobry do tego co chce zrobić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem routera D-Link DSL G604T do gminnej sieci Wi-Fi za pomocą anteny Yagi 19DBI. W dyskusji poruszono, że router ten nie obsługuje trybu klienta (AP Client) ani WISP, co uniemożliwia mu odbieranie sygnału z innego punktu dostępowego. Uczestnicy sugerowali różne rozwiązania, w tym podłączenie routera do portu LAN i wyłączenie DHCP, co pozwoliłoby na działanie jako punkt dostępowy (AP). Wskazano również na konieczność zakupu nowego routera, takiego jak TP-Link WR543G, który lepiej spełni wymagania użytkownika. Ostatecznie autor zdecydował się na zwrot routera D-Linka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA