logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT8507 - Jak przywrócić ustawienia po inicjalizacji NVM?

MariuszMichalski 06 Mar 2003 13:42 3022 6
REKLAMA
  • #1 117374
    MariuszMichalski
    Poziom 2  
    Niestety zrobiłem krzywdę mojemu telewizorowi, wszedłem do menu
    serwisowego i nie chcący wykasowałem sobie wszystkie ustawienia. Tzn.
    wcisnąłem OK w opcji INITIALIZE NVM (chyba to było przyczyną) i obraz zrobił się malutki, brzydki, pokrzywiony i znikły z pamieci ustawione kanały i
    ustawienai geometrii, kolorów itd.
    Poszedłem do paru sklepów i spisałem ustawienia z menu serwisowego ze stojących tam egzemplarzy.
    Udało mi się doprowadzić telewizor do stanu używalności, nawet całkiem
    nieżle np. geometrie ustawiłem sobie lepiej niż była.
    Pojawił się tylko jeden mały problem, obraz jest zdecydowanie za jasny i o ile w ustawieniu personalnym mogę sobie to wyregulować zmniejszając jasność lub kontrast, o tyle dla fabrycznych ustawień obrazu jest za jasno.
    Podejrzewam, ze parametrem który za to odpowiada jest GENERAL/Drive/cathode, jak to ustawie u siebie na 2 to jest w miarę dobrze, ale trochę boję się tak ustawiać, bo we wszystkich oglądanych przeze mnie egzemplarzach było tam 15.
    Może wiecie za co ten parametr odpowiada i co jeszcze może mieć wpływ na jasność?

Zupełnie nie wiem za co odpowiadają następujące parametry:
    GENERAL/IF AFC
    GENERAL/Tuner AGC
    GENERAL/Blend intensity
    GENERAL/Adjust peak white limiter
    OPTIONS NUMBER (dwa rzędy po cztery pięciocyfrowe liczby)
    no i oczywiscie INITIALIZE NVM

W związku z tym mam pytanie, czy ma ktoś opis tego menu?
    Czy jak ustawię GENERAL/Drive/cathode na 2 to przy dłuzszym użytkowaniu
    czegoś nie popsuje?

Chciałem się też poradzić szanownych grupowiczów czy jest sens oddawać
    telewizor do regulacji w serwisie (jest jeszcze na gwarancji), mam tu dwie
    wątpliwości, czy nie wróci gorszy niż jest i czy nie skasują mnie za
    regulacje jak się zoorientują, że grzebałem w nenu serwisowym?
    Ciekaw jestem czy mają tam jakieś urządzenia do regulacji, czy ustawiają to ręcznie?

Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 117401
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    Podaj chassis i mikrokontroler
  • REKLAMA
  • #3 117798
    NICAM SERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Na naklejce z numerem fabrycznym na kineskopie są dwa ciągi cyfr które należy wpisaś w pozycję OPTION NUMBER
    Po wpisaniu i zapamiętaniu tych opcji należywyłączyć i włączyć TV . Potem tylko skorygować geometrię obrazu
  • REKLAMA
  • #4 118373
    MariuszMichalski
    Poziom 2  
    jozefg napisał:
    Podaj chassis i mikrokontroler

zdaje się że: EM2E
  • REKLAMA
  • #5 118908
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Chyba powinno ci to wystarczyc co dostales, jezeli nie to daj znaci w czym problem.
  • #6 120775
    MariuszMichalski
    Poziom 2  
    Richi napisał:
    Chyba powinno ci to wystarczyc co dostales, jezeli nie to daj znaci w czym problem.

Bardzo Ci dziękuję, ale to co mi przysłałeś już miałem, niestety brakuje tam początku 8 rozdziału, czyli opisu tych opcji o które mi najbardziej chodzi. Jeśli możesz mi dosłać brakujące pliki to będę Ci bardzo wdzięczny.
    Najbardziej zależy mi na opisie opcji, które są w podmenu GENERAL, a najbardziej na opcjach:

GENERAL/Drive/cathode i
    GENERAL/Luma gain,

a to dlatego, że widze ich bezpośredni wpływ na jasność obrazu, a z tym mam największy kłopot, ponieważ jak te opcje sa ustawione tak jak w egzemplarzach sklepowych, obraz jest u mnie zbyt jasny.

Mariusz
  • #7 120779
    MariuszMichalski
    Poziom 2  
    NICAM SERWIS napisał:
    Na naklejce z numerem fabrycznym na kineskopie są dwa ciągi cyfr które należy wpisaś w pozycję OPTION NUMBER
    Po wpisaniu i zapamiętaniu tych opcji należywyłączyć i włączyć TV . Potem tylko skorygować geometrię obrazu

Czyli co muszę rozkręcać TV?
    Po za tym akurat OPTION NUMBER mam raczej dobrze ustawione (były właściwie identyczne we wszystkich egzemplarzach których menu oglądałem w różnych sklepach).
    Bardziej zależy mi na ustawieniu jasności i dlatego jeśli możecie mi powiedziedzieć do czego służą takie ustawienia jak:

GENERAL/Drive/cathode i
    GENERAL/Luma gain,

to będę bardzo wdzieczny.
    Zauważyłem że właśnie te ustawienia mają największy wpływna jasność.
    U mnie najlepiej to wygląda przy GENERAL/Drive/cathode ustawionym na 3, a GENERAL/Luma gain ustawionym na 0, ale trochę się boje czy czegoś nie popsuje, bo we wszystkich oglądanych przeze mnie egzemplarzach było tam ustawione odpowiednio 15 i 1.
    Co jeszcze może mieć wpływ na jasność?

Mariusz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik uszkodził ustawienia telewizora Philips 29PT8507, wykonując inicjalizację NVM w menu serwisowym, co spowodowało utratę zapisanych kanałów oraz ustawień obrazu, takich jak geometria i kolory. Po zebraniu danych z menu serwisowego innych egzemplarzy udało się przywrócić funkcjonalność telewizora, jednak obraz pozostał zbyt jasny. Problem dotyczy parametrów w podmenu GENERAL, zwłaszcza opcji Drive/cathode oraz Luma gain, które mają bezpośredni wpływ na jasność obrazu. Użytkownik zauważył, że u siebie musi ustawić Drive/cathode na wartość około 2-3, podczas gdy w innych egzemplarzach jest to 15, co budzi obawy o poprawność i bezpieczeństwo takich ustawień. Wskazano, że na naklejce kineskopu znajdują się numery, które należy wpisać w pozycję OPTION NUMBER w menu serwisowym, a następnie zrestartować telewizor i skorygować geometrię obrazu. Brakuje jednak szczegółowego opisu funkcji opcji w rozdziale 8 dokumentacji serwisowej, zwłaszcza dotyczących ustawień jasności. Użytkownik pyta, czy konieczne jest rozkręcanie telewizora, aby uzyskać dodatkowe informacje i jak bezpiecznie regulować parametry wpływające na jasność obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA