logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 4 PLUS - zgrzytanie i brak wydruku po wymianie tonera HP 92298A

koszatek23 17 Sty 2005 19:34 1800 10
REKLAMA
  • #1 1147098
    koszatek23
    Poziom 10  
    Zalozylem toner tak jak mi radzili na forum oraz zgodnie z rysunkami. Toner to zgodny z HP 92298A pasuje idealnie. Zatrzaskuje sie bez problemu.
    Zainstalowalem ja (drukarke) pod Win XP, stery sa bez problemu standardowe windowsa. Teraz daje papier, wlaczam. Ona sie testuje, nagrzewa. Daje strone testowa, a potem cos sgrzyta i wyskakuje kartka nie wydrkowana. Slyszalem, ze mam wlaczyc procedure czyszczaca drukarke.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1148491
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    chyba masz problem z pobieraniem paieru.
    spróbuj podać papier na ręczy podajnik i zobaczysz czy to samo ?
  • Pomocny post
    #3 1148607
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic233774.html w tym temacie opisujesz to troche inaczej.. no chyba że chodzi o inną drukarkę.. powinieneś raczej kontynuować tamten temat.. Radziłem Ci w tamtym temacie żebyś zapoznał się z serwisówką.. na podstawie informacji z niej, możesz zweryfikować czy to co słyszałeś jest prawdą czy nie. I teraz pytanie drukuje jaśniej czy w ogóle nie drukuje bo się już pogubiłem?
  • REKLAMA
  • #4 1149063
    koszatek23
    Poziom 10  
    Teraz juz drukuje, problem byl w sterach, te standardowe windowsa byly zle. Dalem te ze strony HP.
    Dziala, ale jest problem. Wydruk daje na 600 dpi, WYLACZAM Ekono mode. I wydruk mam blady i to strasznie. Wyglada gorzej niz na atramentowce.

Koles co kupilem toner, powiedzial, ze testowany toner.

Koles co kupilem drukarke powiedzial, ze testowana drukarka.
    Do drukarki dostalem testowe 2 strony i wygladaja idealnie. Bez jaksniejszych pasow itp.

Zaznaczam, ze trzasalem tonerem, na lewo i prawo, aby sie tam rozlozyl rownomiernie.

Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1149110
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Witam
    Podejrzewam, że masz w swojej drukarce zabrudzony tor optyczny (optyka lasera+lustra) lub po prostu laser nie domaga. Nie mam pewności co do swojej teori ponieważ nie miałem dokładnie takiego samego przypadku jak Twój. Szanownych kolegów z forum proszę o zweryfikowanie mnie jeśli się mylę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1149118
    koszatek23
    Poziom 10  
    Czy leser? Poprzedni wlasciciel drukarki, wydrukowal mi test strony i nic nie budzi zastrzerzen. Jeszcze dal gwarancje 30 dni na nia.

Ale jak patrze na toner co kupilem (regenerowany)
    i patrze na walek to widze, ze jest on zielony, to po poerwsze, a po drugie, ze jest on porysowany. W pionie sa takie podłuzne rysy po jednej ze stron wałka.
    Moze to być przyczyna ?
  • Pomocny post
    #7 1149407
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Tak, uszkodzony bęben tonera może być przyczyną złego wydruku. Jeśli masz możliwość to spróbuj podmienić toner na inny, nawet włożyłbym stary (mocno nim wstrząsnął) tak żeby wydrukować chociaż jedną stronę. Chyba, że właśnie to stary toner został zregenerowany. Dzięki podmianie tonera wykluczysz uszkodzenie lub zabrudzenie optyki. A bęben w drukarce to obok grzałki chyba najważniejsza rzecz.

Pozdrawiam
  • #8 1149501
    koszatek23
    Poziom 10  
    Wlasnie nie mam mozliwosci sprawdzenia toner gdzie indziej. Ale byly wlasciciel powiedzial mi, ze optyka drukarki jest OK. A wydruki testowe robil na tej wlasnie drukarce. Oczywiscie wydruki sie zgadzaja.

Pozostaje mi reklamowac toner. Ja go kupilem za 100 zl, jako regenerowany i jeszcze ma ten walek porysowany. A miał być nowy.

Widzialem zasteczpcze do hp za 260 zl -nowe tonery.
    Wiec chyba toner smiec mam.
  • #10 1153646
    niczypurek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ten toner z allegro to 94A a do hp LJ4+ potrzebny jest 98A lub 98X
  • #11 1156360
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Przepraszam, mój błąd. W sumie zależało mi aby pokazać koledze koszatek23 ewentualne źródło zakupu nowego tonera. Niestety wybrałem zły przykład - ponieważ nie zwróciłem uwagi na plus w modelu drukarki. Dzięki za zwrócenie uwagi i poprawienie mnie.

Pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie tonera HP 92298A w drukarce HP LaserJet 4 Plus pojawił się problem z zgrzytaniem i brakiem wydruku. Drukarka była instalowana pod Windows XP, początkowo używano standardowych sterowników systemowych, które okazały się niewłaściwe. Po zainstalowaniu sterowników ze strony HP drukarka zaczęła drukować, jednak wydruki były bardzo blade, szczególnie przy wyłączonym trybie ekonomicznym i rozdzielczości 600 dpi. Toner był regenerowany, a wałek bębna miał widoczne pionowe rysy i zielony kolor, co może wskazywać na uszkodzenie bębna tonera. Sugerowano sprawdzenie podawania papieru oraz czystości toru optycznego (optyka lasera i lustra), jednak poprzedni właściciel potwierdził, że optyka jest sprawna, a testowe wydruki były poprawne. Zalecano wymianę tonera na nowy lub inny egzemplarz, gdyż uszkodzony bęben tonera może powodować bladość wydruków i zgrzytanie. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące zakupu oryginalnych tonerów, jednak podkreślono konieczność dobrania właściwego modelu tonera (98A lub 98X) do HP LaserJet 4 Plus, a nie 94A, który jest przeznaczony do innych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA