logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie ze switchem 3com 4200G 48port, kabel konsolowy

Mr.menda 13 Lip 2012 10:38 5771 8
REKLAMA
  • #1 11100729
    Mr.menda
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z podłączeniem do switcha/zrobieniem kabla do konsoli. Mam przejściówkę rj45-db9 Połączenie ze switchem 3com 4200G 48port, kabel konsolowy i ułożyłem kable zgodnie z taką instrukcją. http://www.perle.com/support_services/cabling/documents/3Com-SuperStack-DB9.shtml
    Jak ułożyć żyły skrętce, żeby wyszedł mi z tego kabel konsolowy? Próbowałem połączyć komputer ze switchem kablem w standardzie A ale nie przyniosło to rezultatu. Ewentualnie, jak zmienić ułożone żyły w przejściówce?
    Czy jest jakaś inna możliwość żeby się połączyć i skonfigurować switcha?

Dzięki wielkie :)
  • REKLAMA
  • #2 11101643
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Przewód 1 do 1, kolorki nie ważne.

Jeden koniec do portu consoli w switch'u, drugi do przejściówki i dalej do portu szeregowego.
    Terminal i do dzieła ...
  • REKLAMA
  • #3 11103325
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Spróbuj kabel rollover - 1 do ostatniej, 2 do przedostatniej itd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11114370
    Mr.menda
    Poziom 2  
    Jest tutaj pewna nieścisłość bo jak zauważyłeś na stronie 30 jest rozpisany kabel konsolowy, ale na stronie 63 (dodatek D) jest całkiem co innego. Po za tym jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że do podłączenia się do switcha są potrzebne tylko 3 żyły w kablu... (co niewątpliwie bardzo by ułatwiło sprawę).

Kabel konsolowy do switchy Cisco nie działa. Testowałem, bez rezultatu.
  • #6 11114452
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Do konsoli, czyli portu szeregowego używane są tylko 3 przewody (TX, RX, GND).
  • #7 11114487
    Mr.menda
    Poziom 2  
    Ok, rozumiem. W takim razie który kabelek z czym mam podłączyć? Mam uzyć Tx- czy Tx+? Tak samo z Rx, i który przewód w kabelku ethernet to GND?

Przepraszam tych którzy myślą że zadaję banalne pytania. Dla mnie nie są, a wiedza może przydać się też innym, którzy boją się zapytać :).

EDIT:
    Połączyłem TX+ i RX- i brązowy jako GND - niestety to rozwiązanie nie działa.
  • #8 11124046
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 194
    Wg. manuala, ustawienie konsoli, to: 19200 8N1 i no hardware flow control. "No hardware flow control" sugeruje, że wystarczą 3 przewody.

Jeśli ustawiłeś niewłaściwą szybkość konsoli (np.: 9600), to nie będzie połączenia... może podczas startowania switcha otrzymasz jakieś "krzaczki".

Co do rozpisek na str. 30 i 63, to trudno powiedzieć. Na pewno kabel ze strony 30 jest dużo prostszy i od niego warto zacząć.

Na kolory, to Ty nie patrz. Kolory przewodów, to rzecz wtórna i dotyczą kabla Ethernet a nie konsoli. Złącze DB9 ma piny od 1 do 9 i podobnie złącze RJ45 ma numerowane piny 1 do 8.

Cytat:
    Połączyłem TX+ i RX- i brązowy jako GND - niestety to rozwiązanie nie działa.

Z tego wychodzi mi, że po stronie RJ45 użyłeś pinów 1,6 i 8 (chyba!)... miernik w dłoń i sprawdź, czy jest wg. schematu.
  • #9 11138348
    Mr.menda
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc, udało się podłączyć switcha. Kabelek konsolowy z dokumentacji nie działał nie wiadomo dla czego. Udało się połączyć za pomocą... kabla cisco, co wg. mnie nie powinno działać. Ale skoro pan z helpdesku tak powiedział to tak musi być. Dzięki wszystkim :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z podłączeniem do switcha 3Com 4200G za pomocą kabla konsolowego. Wskazówki dotyczące ułożenia żył w kablu konsolowym obejmowały użycie przewodów TX, RX i GND, a także sugerowano zastosowanie kabla rollover. W dyskusji podano, że do konfiguracji switcha wystarczą tylko trzy przewody, a także zwrócono uwagę na różnice w dokumentacji dotyczącej schematów kabli. Ostatecznie użytkownik zdołał połączyć się z urządzeniem, używając kabla Cisco, mimo że nie powinno to działać według standardów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA