logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do 3000 zł z 4-rdzeniowym Intel i lepszą grafiką do gier?

snilmerg 14 Lip 2012 14:28 1509 9
REKLAMA
  • #1 11105017
    snilmerg
    Poziom 12  
    Witam wszystkich. W przeciągu najbliższych kilku tyg prawdopodobnie dokonam zakupu laptopa. Aktualnie śmigam na asusie x53sv wyposażonym w intel i5 2x 2.4GHz, 8GB ramu, GeForce GT540M 1GB oraz dysku SSD 120GB od kingstona. Laptop ten jest ogólnie świetny, daje radę ze słabszymi grami, mega szybki i wszechstronny... jednak chciałbym kupić coś silniejszego pod wzgl grafiki i procesora - mój laptop już na najnowszych tytułach ma 40fps na medium detalach...

Najbardziej zależy mi na tym, aby nowy laptop miał 4 rdzenie od intela, myślę, że obojętnie czy wezmę i5 czy i7 to skok wydajności odczuję. Dodatkowo - lepsza karta graficzna. <o tym za chwilę>, oraz złącze SATA III żeby wykorzystać pełną moc dysku ssd którego sobie przełożę.

O ile z wyborem procesora nie mam problemu, to jednak wybór karty graficznej i chipsetu <tak, aby miał SATA III> jest dla mnie większym problemem... Mam ograniczony budżet, który nie może przekroczyć 3000zł - wiem, mam duże wymagania, jednak próbuję szukać. W tym przedziale cenowym są zwykle montowane chipsety HM65, <mam go teraz, ma SATAII> oraz karty GeForce 630M... Wyczytałem wiele skarg na te karty, że są po prostu odnowieniem starych. Inni znów je zachwalają.

Czy GeForce 630M GDRR3 2GB w połączeniu z czterordzeniowym intelem wystarczy, żeby pograć w nowe gry na full detalach w rozdzielczośći 720p?
    Czy może rozglądać się za inną kartą? Jeżeli tak, to jaką?
    Jaki chipset wybrać, żeby obsłużył SATAIII?
    Jakie firmy polecacie? Zwykle używałem asusa i byłem zadowolony.

Wiem, że mam wygórowane wymagania w tym przedziale cenowym, jednak mam nadzieję, że coś się znajdzie! :)
  • REKLAMA
  • #2 11105047
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2488
    za 3000 nie realne wymagania :cry:
    Poszukaj Alienware ale ceny razy 2 i 3 :D
  • REKLAMA
  • #3 11105059
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    3000zł to za mało żeby odczuć jakąkolwiek różnicę w wydajności. Zwłaszcza że GT630M jest "odświeżoną" GT540M i jest zaledwie kilka % od niej wydajniejsza. Jak już chcesz porządną grafikę to musisz szukać laptopa który będzie miał na pokładzie i7 QM (4 fizyczne rdzenie) + GTX660M czyli najtańsze laptopy z taką konfiguracją to koszt ~4000pln.
    Z tego co widziałem są za trochę ponad 3000 Lenovo Y580 z Core i5 i GTX660M ale nie wgłębiałem się i nie wiem czy posiadają SATAIII.

Napisz do czego w zasadzie tak ci zależy na tym Sata3 ? Domyślam się że chcesz w pełni wykorzystać SSD ?
  • REKLAMA
  • #4 11105096
    snilmerg
    Poziom 12  
    SATA III chcę tylko i wyłącznie ze wzgl na wykorzystanie pełną moc SSD...
    Hmm.. Sprawdzam jeszcze testy i faktycznie 630M wiele się od mojej nie różni... Chociaż.. czy zmiana pamięći z mojej 1GB na 2GB w 630 na serio nic nie da?
  • #5 11105112
    karolark
    Poziom 42  
    Wielkośc pamięci gpu ma znaczenie przy wiekszych rozdzielczościach a tu masz ograniczenie - więc nie ma sensu przepłacać za coś czego nie wykorzystasz .
  • #7 11105175
    karolark
    Poziom 42  
    Po co tobie 12Gb ramu toż to chłyt reklamowy :D
  • #8 11105203
    snilmerg
    Poziom 12  
    Mi nie chodzi o ram.. ale o GT640M.. to najtańszy laptop z tą kartą, a ram akurat jest jaki jest.. :)

Hmm.. czy może lepiej PC kupić?
  • REKLAMA
  • #9 11105291
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    Ja bym na twoim miejscu się wstrzymał i odkładał pieniądze. Jeśli oczekujesz sporego kopa w Full Detail potrzebujesz karty o wydajności co najmniej GTX660M.
    GT640 pozwoli na uzyskanie 40-45Fps w średnich/wysokich detalach. Nie pisałeś jakie przekątne ekranu cię interesują - czy ma to być 15.6 czy większy ?

Ja bym wybrał PC do gier a laptopa zostawił dla mobilności. PC za 3000pln zmiecie laptopa za te same pieniądze.
  • #10 11107012
    patrykpeczek1
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Do gier jak na razie jest na pewno lepszy PC, bo żeby laptop był na prawdę dobry to musisz mieć 4-5 tys złotych.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2294361.html
    Pod tym linkiem masz najlepsze zestawy komputerowe w przedziałach cenowych. Spójrz na ten zestaw za 2500zł. Jest b.dobry do podkręcania i nadaje się świetnie do gier. Nawet nie będziesz musiał go jeszcze kręcić żeby sobie na wysokich lub najwyższych detalach pograć :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje laptopa do 3000 zł z 4-rdzeniowym procesorem Intel i lepszą kartą graficzną do gier. Obecnie korzysta z modelu Asus X53SV, który ma problemy z wydajnością w nowszych grach. W dyskusji podkreślono, że w budżecie 3000 zł trudno znaleźć laptopa z odpowiednią wydajnością, a sugerowane modele, takie jak Lenovo Y580 z Core i5 i GTX660M, mogą nie spełniać wymagań. Użytkownik rozważa również zakup PC, który w tej samej cenie oferuje lepszą wydajność do gier. Wskazano, że karta graficzna GTX640M jest jedną z tańszych opcji, ale nie zapewni znaczącego wzrostu wydajności w porównaniu do obecnej karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA