logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić MAC adres starego routera bez hasła dostępu?

Darek A. 14 Lip 2012 23:56 4119 2
REKLAMA
  • #1 11106980
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Chcę podmienić mój dotychczasowy router nie posiadający wifi na nowy z wifi, w nowym mogę ręcznie wpisać mac adres, lub sklonować go, muszę wprowadzić taki sam mac adres, aby mieć Internet od dostawcy, niestety nie znam tego adresu, nie znam też hasła wejścia w dotychczasowy router, aby odczytać ten adres.
    Mógłbym zresetować go do ustawień domyślnych i wejść przez domyślne hasło, ale obawiam się, że mac adres jest wpisany przez dostawcę i całkowicie zatracę jego treść.
    W jaki sposób mogę podejrzeć za pomocą podpiętego komputera (win xp) jak wygląda mac adres w starym routerze?

Proszę uzupełnić post o dane techniczne urządzenia. Regulamin, punkt 3.1.15. [piterus99]
  • REKLAMA
  • #2 11107009
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Co to za router? Model proszę chociaż podać!?
  • #3 11107051
    farmerro
    Poziom 16  
    Ocena: 187
    Podłącz stary router.
    W windowsie kliknij Start -> Uruchom ->wpisz "cmd".

wpisz w konsoli arp -a

Masz wpisy z tablicy ARP.

Mac adres twojego starego routera znajdź po adresie IP, czyli pewnie z IP końcówką 1, np. 192.168.X.1. Obok napisany jest MAC np. 00-16-0a-17-1f-4d

Dodano po 1 [minuty]:

Aaa zapomniałem, to będzie adres MAC dla Lanu, sorry

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz mieć naklejke z MAC na pudełku starego router lub pod spodem routera

Dodano po 4 [minuty]:

Jest też taka opcja. U niektórych dostawców jest tak, że jak na dłużej wyłączysz urządzenia, np na noc. I po ponownym ich podłączeniu, CPE / Brama twojego dostawcy łączy się z twoim routerkiem i nie "patrzy" jaki on ma MAC adres.
REKLAMA