logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP1215 - kserokopiarka nie pobiera papieru podczas kopiowania

adziu 18 Sty 2005 07:54 2792 25
REKLAMA
  • #1 1148363
    adziu
    Poziom 13  
    Kserokopiarka załącza się prawidłowo, jednak przy włączeniu kopiowania staje - nie pobiera papieru
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1148418
    Volkir
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przydałoby się więcej informacji. Otwórz przednią klapę i zablokuj mechanizm włącznika(prawy górny róg), teraz włącz kopiarke i obserwuj.
    ważne jest czy pasy transportu się kręcą czy w momencie próby pobrania papieru gumy ruszają itd , jednym słowem więcej info ...
    Jeśli gumy stoją to pierwsze co sprawdź to koło paska zębatego z tyłu kopiarki ...
  • Pomocny post
    #3 1148484
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    dokładnie. sprawdż jeszcze czy papier jest ubrudzony od gum pobierania.
  • #4 1148509
    adziu
    Poziom 13  
    sprawdziłem , gumy pobierania papieru się nie obracają, co może być tego przyczyną?
  • Pomocny post
    #5 1149332
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Przedewszystkim sprawdż to co sugerował VOLKIR.Jeżeli uszkodzone jest któreś koło(są dwa) nie kręci się zespół podawania oraz rej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1149588
    Volkir
    Poziom 17  
    Stawiam na koło paska zębnego przy silniku, najczęściej ono się sypie szczególnie jeśli jest koloru "kremowego". w takich przypadkach należy wymienić również drugie takie samo koło na drugim końcu paska zębnego. Jeśli nie masz dojścia do części lub nie chcesz wydawać kasy to można je miejscami zamienić tylko uważaj żeby zakładać koła tak jak zdjołeś (kołnież) bo pasek spadnie (najlepiej zapamiętaj przy zdejmowaniu).
    Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 1149846
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Koło zębate: PULLEY, 30T.
    Cena: ok 20zł.
  • Pomocny post
    #8 1150072
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Musisz dodać czy nie bierze papieru z wszystkich tac, czy, np. z dołu. Jeżeli nie bierze z wszystkich- to tak jak pisali koledzy zębatki napędu, natomiast jeżeli nie bierze z dołu -to pewnie sprzęgło podawania. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 1150234
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    prosty sposob sprawdzenia czy wina lezy po stronie napedu : jesli po nacisnieciu startu zaciecie wystepuje bez zwloki (w przypadku sprzegla i rolek kopiarka próbuje ruszyc papier i po chwili nastepuje zaciecie)
    oczywiscie jesli papier "idzie " z boku naped odpada
  • #10 1151275
    adziu
    Poziom 13  
    Dziękuję za porady - sprawa dokładnie wygląda tak: pasy transportu się kręcą, w momencie naciśnięcia "kseruj" gumy obracają cię nieznacznie lekko wysuwając kartkę i potem się zatrzymuje. Sprawdzałem z tyłu kopiarki i mam wrażenie że wszystkie koła zębate się obracają. Zdemontowałem i zregenerowałem to plastikowe sprzęgiełko które jest na przedłużeniu wałka z gumami pobierania papieru, ale nie jestem pewien czy dobrze je potem założyłem (ręcznie obracałem wałkiem z gumami poboru i nie jestem pewien czy końcowe ustawienie ma jakiś wpływ przy zakładaniu sprzęgła). Ale tak czy tak ksero rusza, lekko wysuwa kartkę i staje. Proszę fachowców o dalsze porady.
  • Pomocny post
    #11 1151298
    Volkir
    Poziom 17  
    A jednak nie koło...:( :) Proponuję wyczyścić dobrze rolke z gumami transportu pionowego czyli 4 czarne gumki na metalowym wałku widoczne po otwarciu prawego boku kopiarki najlepiej czymś mocnym (ja używam rozpuszczalnika nitro). Po drugie zdejmij 4 białe rolki zamocowane na "klapie " bocznego podajnika na 4 blaszkach i tez dobrze przeczyść ale już nie nitrem tylko spirytusem a blaszki podegnij tak by mocniej dociskały te rolki w strone gumek które czyściłeś nitro. Po tych zabiegach zobacz jak działa maszyna.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 1151323
    adziu
    Poziom 13  
    Dzięki Volkir, wyczyszcze te rolki ale nie wiem czy to coś da ponieważ kartka rusza ale nawet do nich nie dochodzi i staje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 1151355
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Jeszcze dwa pytania> czy można wykonać kopię podając papier z boku maszyny. > czy rolki przy próbie pobrania z kasety wykonują jeden pełny obrót. R
  • Pomocny post
    #14 1152667
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Hej! Nie bardzo mi się chce wierzyć, że to sprzęgło dobrze zregenerowałeś- lepiej kup nowe nie jest drogie, Następnie zablokuj boczne drzwi i sprawdź jak ci kartka wychodzi z tacy.( czy żaden ogranicznik w tacy nie jest powodem blokowania kartki)/ Nieraz trzeba rozebrać metalowy boczek w tacy- ten w głębi kopiarki i go dobrze wyprostować. Napisz co zdziałałeś
  • Pomocny post
    #15 1153261
    faworit
    Poziom 12  
    Witam.
    Ksero jest stare więc umyj rolki pobierania papieru (po wyciągnięciu kasety od dołu) najlepiej novogumem jest dostępny na allegro.Rolki po nim są jak nowe! Następnie wyciągnij sprężyny z kasety (dwie sprężyny są pod blachą) a następnie troszkę je rozciągnij,obie tak samo. Złoż wszystko.
    Te zabiegi powinny pomóc.
    Pozdrawiam
  • #16 1154022
    adziu
    Poziom 13  
    Podając z ręcznego podajnika jest ok, kartka wchodzi do środka i kseruje, gumki poboru papieru są wyczyszczone. Zastanawia mnie czy przy zakładaniu sprzęgła pozycja w której znajduje się wałek z gumkami poboru papieru ma jakieś znaczenie. Jeżeli nie to chyba należy kupić nowe sprzęgło.
  • Pomocny post
    #18 1155579
    rafkrzy
    Poziom 16  
    jednego nie rozumiem po co myć te gumki skoro nowe kosztują grosze ? (napewno mniej niż butelka novogumu)
    jeżeli tu leży problem ja bym radził wymienić a nie myć je co kilkaset kopii
    a i jeszcze pytanie czy kartka zatrzymuje sie zawsze w tym samym miejscu ? bo jak tak to nie bedą gumki
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #19 1155955
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Te gumki to "półksiężyce". Ja je zdejmuje i myje w płynie do naczyń - suszę i są jak nowe, no chyba że są porozrywane - wówczas trzeba wymienić. A sprzęgło niestety można źle założyć. Powodzenia i pozdrawiam.
  • #20 1221706
    rider75
    Poziom 2  
    Witam,
    mam identyczny problem. Też mam stare ksero.. NP 6650. Ja wymieniłem rolki i nic nie pomogło... papier zacina sie na samym poczatku... wciągnięte jest moze ze 2 cm. Serwisant twierdzi, ze to wina papieru.. jego gładkość. I rzeczywiście... znalazłem jakiś papier sprzed pół roku.
    Ten kupiony teraz, nie wciąga, a zaraz potem wkładam ten stary i... działa. Jestem zrozpaczony.. szukam teraz papieru gładkiego. Polspeed czerwony odpada - nie działa, xerox - nie działa. Czy może ktoś może polecić dobry papier ?
  • #21 1222942
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Jeżeli chodzi o kopiarkę 6650 to nie ma siły. Musi działać na papierze POLSPEED - on nie jest wcale taki gładki. Może rolki są marnej jakości lub sprzęgło jest uszkodzone.
  • #22 1223226
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Oczywiste jest, że w tym przypadku to nie jest wina papieru. To czysty zbieg okoliczności, że pobiera tamten. Napewno rolki(brudne, zużyte) albo sprzęgło(uszkodzone,źle złożone, brudne). Domyślam się, że z boku podaje?
  • #23 1227808
    rider75
    Poziom 2  
    Witam,
    rolki wymieniłem... są nowe. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale tamten papier idzie jak igła, a tylko jak wsadze ten nowy to nawet jednej kopii nie zrobi. Jestem już zrozpaczony... Acha.. sprawdziłem gładkość... ten, który pracuje... jak się potrze kartke o kartkę to się ślizga.. ten który nie pracuje... nie da się tego zrobić.. haczy się. Może ktoś mi poradzi, jaki papier moze być pod tym wzgledem dobry ?
  • #24 1228164
    gendajan
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A więc radzę SUCHY !!! i taki co najmniej chłonie wilgoć, taki jest raczej najtańszy, nie żadna igepa czy inny do atramentówek. Radzę nie tylko jako serwisant ale mam punkty ksero i tam gdzie jest posadzka z płytek zależnie od dnia, potrafi pół ryzy zaraz po rozpakowaniu przejść ok a reszta co kilka szt będzie się zacinać. Pomijam to co oczywiste - czyszczenie, bo wszystko wymaga swego : gęba chleba, tyłek kija a kobieta h... ale odwrotnie do kobiety papier musi być suchy !
    Ja radzę sobie tak że kupiłem w Chemii "higrosorb" - środek osuszający który można regenerować, poszyłem woreczki lniane z tym granulatem i wtedy jak wilgotność powietrza jest dobra i kopiarki chodzą bez zacięć woreczki suszą się wewnątrz kopiarki nad piecem i po kilku godzinach do słoja. A jak pogoda licha to leżą tam gdzie papier.
  • #25 1230026
    adziu
    Poziom 13  
    Witam panowie. Dzięki za porady. Po wymianie sprzęgła na nowe problem minął. Pobiera z szuflady i wszystko jest ok. Jeszcze raz dzięki.
  • #26 1232659
    radarek
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    apropo tego sprzęgiełka co wymieniłeś wystarczy je źle załorzyć i będzie sie działo to o czym pisałeś poprzednio tam za nim na ośce jest taki wieloklin kturym sie ustawia jego pozycje startową nalerzy ustawiś tak aby te kułeczka na pułksięrzycach lekko dotykały papieru jak sie sprzęgiełko zablokuje inaczej będzie sie działo to o czym pisałeś wcześniej

Podsumowanie tematu

✨ Kserokopiarka Canon NP1215 uruchamia się prawidłowo, lecz podczas kopiowania nie pobiera papieru – gumy pobierania papieru obracają się minimalnie, lekko wysuwając kartkę, po czym zatrzymują się. Przyczyną problemu mogą być uszkodzone lub zużyte koła zębate (pulleys) napędu paska zębatego, szczególnie koło przy silniku, które często ulega degradacji. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana obu kół zębatych, aby zapewnić prawidłowe napięcie paska. Czyszczenie rolek pobierania papieru (gumek transportu pionowego i rolek bocznego podajnika) za pomocą rozpuszczalników (nitro, spirytus) lub preparatów typu novogum może poprawić chwyt papieru, jednak wymiana zużytych elementów jest bardziej skuteczna. Istotne jest także prawidłowe zamontowanie plastikowego sprzęgła na wałku gum pobierania papieru, które może być źle założone i powodować zatrzymanie papieru. Po wymianie sprzęgła problem zwykle ustępuje. Dodatkowo, w przypadku problemów z podawaniem papieru, warto zwrócić uwagę na stan papieru – powinien być suchy, chłonny i o odpowiedniej gładkości, gdyż wilgotny lub zbyt śliski papier może powodować zacięcia. Podawanie papieru z ręcznego podajnika działa poprawnie, co wskazuje na problem w mechanizmie podawania z kasety. Wskazówki obejmują także kontrolę ograniczników w tacy podajnika oraz ewentualne wyprostowanie metalowych elementów. Wymiana sprzęgła i kół zębatych oraz czyszczenie rolek to kluczowe działania naprawcze w Canon NP1215, które rozwiązują problem zatrzymującego się papieru podczas kopiowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA