logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iomega hdd 500 - Dysk po podłączeniu do komputera piszczy i nie jest wyszukiwany

coroner61 17 Lip 2012 19:28 3973 6
  • #1 11116424
    coroner61
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam pewien problem z dyskiem przenośnym firmy IOMEGA 500 gb.
    Po podłączeniu do komputera zapala się lampka na dysku i dysk wydaje z siebie dźwięk jakieś piszczenie i nie jest wyszukiwany przez komputer piszczy tak z 30 min pozniej przestaje i dalej nie jest znajdowany. Czy da się coś z tym zrobić ?? :cry: Proszę o pomoc :D pozdrawiam :D

Dodano po 6 [minuty]:

aaaaa i to się stalo jak dysk był podpięty pod laptopa i padła bateria i komp się nagle wyłączył odpalilem go i juz tak się stalo
  • #3 11117834
    coroner61
    Poziom 2  
    na tym programie nie znajduje mojego dysku:cry: aa i jeszcze jak skończy piszczeć ten dysk to komputer wydaje dźwięk jakby znalazł go lecz nic sie nie dzieje sprawdzalem na wielu pc i nic :((((((
  • #4 11117905
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Na gwarancję jak jest, jak nie ma to otworzyć obudowę (nie HDD) podpiąc bezpośrednio do PC.
  • #5 11118860
    coroner61
    Poziom 2  
    to jest hdd i gwarancji nie mam już :(((((((((((((
  • #6 11119266
    RO9
    Poziom 11  
    artaa napisał:
    Na gwarancję jak jest, jak nie ma to otworzyć obudowę (nie HDD) podpiąc bezpośrednio do PC.

Ja bym jeszcze radził (przed ewentualnym wyjęciem z obudowy) zastosować inny (krótszy) kabel USB, albo jeszcze lepiej taki z dwiema wtyczkami USB - wtedy jest podawane napięcie zasilania dysku z dwóch miejsc, co pozwala uniknąć spadków napięcia. Ja miałem podobną sytuację i problem zniknął po zastosowaniu takiego "podwójnego" kabla.
  • #7 11121371
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Kolega poda to piszczenie dysku (przypuszczenia są, że doszło do zaparkowania głowicy).

Podaj na forum ten dźwięk.

Najlepiej jeśli podepniesz go pod komputer bezpośrednio, nie przez USB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym dyskiem twardym IOMEGA o pojemności 500 GB, który po podłączeniu do komputera wydaje piszczące dźwięki i nie jest wykrywany przez system. Problem wystąpił po nagłym wyłączeniu laptopa z powodu rozładowania baterii. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu dysku za pomocą programu SMART, użycie krótszego lub podwójnego kabla USB w celu zapewnienia odpowiedniego zasilania, a także podłączenie dysku bezpośrednio do komputera, omijając obudowę. W przypadku braku gwarancji, zaleca się otwarcie obudowy dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA