Witam - mam pytanie, chciałbym uczyć się w kierunku programowania gier przeglądarkowych. Chodzi mi o takie gry, bardziej rozbudowane, w których poruszamy postacią, lub budujemy miasta itp. Umiem bardzo dobrze PHP, dość dobrze Java script i uczę się JQuery. Chodzi mi o to, czy w Javie, da radę pisać takie gry, jak są na portalach typu gry.pl. Kolejną sprawą jest, czy ciężko połączyć te języki z Java. Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Witam.
Większość tego typu gier, jak na stronie którą podałeś za przykład, pisane są we flashu, nie w Java Script. Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc Java. Czy chodzi ci o JavaScript, czy o język Java. Bo realnie języki te łączy tylko nazwa i niemal nic więcej.
Pisałem w Javie około 7 lat, z przyczyn zawodowych musiałem przejść na inne technologie. Jeżeli chodzi o zwykłą Javę to oczywiście możesz pisać gry i umieszczać je na stronie jako Aplety lub skorzystać z Java Web Start Link. Wtedy aplikacja jest instalowana na komputerze użytkownika i na nim uruchamiana jako aplikacja.
W czystym Java Script nie jest za różowo i z efektami jak we flashu będzie ciężko na początek Link poszukać coś dla siebie, podglądnąć kod źródłowy.
Jeżeli posiadasz Visual Studio 2010 (np bo jesteś studentem a twoja uczelnia wspiera program MSDN dla uczelni) jest też wersja Express darmowa, to możesz pobawić się nową technologią jaką jest Silverlight. Na tym obecnie też powstają ciekawe rozwiązania w branży gier np. http://nokola.com/ W tej technologii pisane są również bardzo skomplikowane gry przeglądarkowe. Silverlight to odpowiedź Microsoftu na Flasha.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że te informacje będą użyteczne.
Nie wiem czy jest sens uczyć się Flasha. To bardzo popularna i bardzo silna technologia, nie da się zaprzeczyć, ale "polityczne" zawirowania wokół niej rodzą pewne wątpliwości, czy Flash będzie w ogóle miał miejsce wśród technologii internetowych w przyszłości. Apple nie instaluje Flash playera na swoich mobilnych produktach. Niedawno Adobe ogłosiło brak wsparcia Flasha dla urządzeń opartych na systemie Android. Ubiło też wsparcie Flasha dla systemów Linux. Jeśli więc chcesz uczyć się Flasha, miej na uwadze, że w niedalekiej przyszłości być może tylko użytkownicy systemu Windows będą w stanie oglądać Twoje gry, jak też to, że jest to dobry przykład klasycznego problemu vendor lock-in.
Z kolei JavaScript (jak napisał TotalQuest, zupełnie co innego niż Java, więc sugeruję nie stosować skrótów myślowych i upraszczania tej nazwy do takiej postaci) praktycznie z dnia na dzień zdobywa coraz więcej uwagi programistów przeglądarek, więcej bibliotek, co skutkuje coraz szybszymi silnikami JavaScript w przeglądarkach i łatwiejszym użyciem samego języka, poprzez większą liczbę dostępnych bibliotek. Przy wsparciu standardów dostępnych w HTML5 było już nie raz udowodnione, że będzie to dobra platforma do tworzenia multimediów w stylu gier. Problem w tym, że na dzień dzisiejszy, to chyba jednak Flash jest lepszą platformą do tworzenia gier niż JavaScript , tworzy się więc mały dylemat, czego używać.
Jeśli o mnie chodzi, wybrałbym JavaScript, nie Flash'a. Zerknij na projekty typu np. CraftyJS, ImpactJS, gameQuery, lub cokolwiek co wyskoczy w Google pod frazą "game lib js" Z drugiej jednak strony, moje doświadczenie w programowaniu gier pod JavaScript jest zerowe. Chyba nie ominie Cię odrobina researchu
Ja poleciłbym jeszcze WebGL + HTML5. Jest to biblioteka graficzna dla języka JavaScript oparta na bibliotece OpenGL. Jeżeli znasz dobrze HTML tak jak pisałeś powyżej to wiesz, że biblioteka ta wykorzystuje element CANVAS z HTML5.
Stwarza ona ogromne możliwości dając dostęp do grafiki 3D w przeglądarce. Więcej informacji możesz znaleźć w sieci.