logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Java i programowanie gier przeglądarkowych - integracja z PHP i JavaScript

korzo123 18 Lip 2012 12:18 3136 5
REKLAMA
  • #1 11118586
    korzo123
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam - mam pytanie, chciałbym uczyć się w kierunku programowania gier przeglądarkowych. Chodzi mi o takie gry, bardziej rozbudowane, w których poruszamy postacią, lub budujemy miasta itp. Umiem bardzo dobrze PHP, dość dobrze Java script i uczę się JQuery. Chodzi mi o to, czy w Javie, da radę pisać takie gry, jak są na portalach typu gry.pl. Kolejną sprawą jest, czy ciężko połączyć te języki z Java. Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11121470
    TotalQuest
    Poziom 11  
    Witam.
    Większość tego typu gier, jak na stronie którą podałeś za przykład, pisane są we flashu, nie w Java Script. Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc Java. Czy chodzi ci o JavaScript, czy o język Java. Bo realnie języki te łączy tylko nazwa i niemal nic więcej.

Pisałem w Javie około 7 lat, z przyczyn zawodowych musiałem przejść na inne technologie. Jeżeli chodzi o zwykłą Javę to oczywiście możesz pisać gry i umieszczać je na stronie jako Aplety lub skorzystać z Java Web Start Link. Wtedy aplikacja jest instalowana na komputerze użytkownika i na nim uruchamiana jako aplikacja.

W czystym Java Script nie jest za różowo i z efektami jak we flashu będzie ciężko na początek Link poszukać coś dla siebie, podglądnąć kod źródłowy.
    Jeżeli posiadasz Visual Studio 2010 (np bo jesteś studentem a twoja uczelnia wspiera program MSDN dla uczelni) jest też wersja Express darmowa, to możesz pobawić się nową technologią jaką jest Silverlight. Na tym obecnie też powstają ciekawe rozwiązania w branży gier np. http://nokola.com/ W tej technologii pisane są również bardzo skomplikowane gry przeglądarkowe. Silverlight to odpowiedź Microsoftu na Flasha.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że te informacje będą użyteczne.
  • REKLAMA
  • #3 11121968
    korzo123
    Poziom 12  
    Czyli mówisz, żeby uczyć się flash ? Myślałem, że takie gry pisze się w javie - najwidoczniej się myliłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11124968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11125287
    korzo123
    Poziom 12  
    Dzięki wszystkim za pomoc - jednak zostanę przy JS z biblioteką Jquery, wezmę na uwagę, biblioteki typu gameQuery.
  • #6 11125308
    gitara61
    Poziom 12  
    Ja poleciłbym jeszcze WebGL + HTML5. Jest to biblioteka graficzna dla języka JavaScript oparta na bibliotece OpenGL. Jeżeli znasz dobrze HTML tak jak pisałeś powyżej to wiesz, że biblioteka ta wykorzystuje element CANVAS z HTML5.
    Stwarza ona ogromne możliwości dając dostęp do grafiki 3D w przeglądarce. Więcej informacji możesz znaleźć w sieci.
REKLAMA