logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor kfc ca6536sl, stand by działa, ale wysokie nie odpala.

kufus 19 Sty 2005 12:25 1152 7
REKLAMA
  • #1 1151728
    kufus
    Poziom 11  
    problema mam z monitorek kfc ca6536sl po usunieciu usterki polegającej na wymianie tranystora wykonawczego w przetwornicy (Q503) oraz tranzystora na wysokim (Q105) standby działa ale nie odpala wysokie monitor podpiety do kompa. prosze o pomoc ewentualnie schemat.
  • REKLAMA
  • #2 1151773
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    najpierw nalezaloby sprawdzic zailacz na obciazeniu (popiac na wyjciu galezi ktora reguluje zarowke ), sprawdzic wartosci napiec, jezeli poprawne szukac dalej usterki gdzie indziej , jezeli napiecia nieprawidlowe szukac usterki w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 1151831
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Sprawdź jakie napięcie dochodzi do Q105.
    Napisałeś że monitor jest w trybie s-by, czy to znaczy że dioda nie świeci na zielono?
  • REKLAMA
  • #4 1154044
    kufus
    Poziom 11  
    Tak dioda nie świeci na zielono, a w momencie startu kompa dioda gaśnie i nie startuje wysokie, wygląda na to że brakuje impulsów generatora odchylania poziomego bo one chyba odpowiadają za start wysokiego?? Ale nie mam schematu i nie wiem gdzie tego szukać.
  • #5 1154409
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    A co się dzieje z napięciami zasilającymi?
  • #6 1154424
    kufus
    Poziom 11  
    no właśnie sprawdzałem napięcia tylko bez podłączonego kompa i na standby i wtedy z przetwornicy ni ne wychodzi, ale to chyba tak może być sprawdze jak kompa podepne ale wtedy gaśnie standby tak jakby chciał zaskoczyć ale nie startuje wysokie
  • REKLAMA
  • #7 1154465
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Sprawdź jakie są napięcia przy podłączonym kompie i co się z mini dzieje dgy monitor chce zaskoczyć.
  • #8 1154475
    kufus
    Poziom 11  
    dobra sprawdzam a tak przy okazji to jest mój nr GG 3120764 bedzie wygodniej ok.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor KFC CA6536SL po wymianie tranzystora wykonawczego w przetwornicy (Q503) oraz tranzystora wysokiego napięcia (Q105) pozostaje w trybie standby – dioda nie świeci na zielono, a wysokie napięcie nie uruchamia się po podłączeniu do komputera. Objawem jest zgaśnięcie diody przy starcie komputera i brak impulsów generatora odchylania poziomego, które są prawdopodobnie odpowiedzialne za uruchomienie wysokiego napięcia. Sugerowane jest sprawdzenie napięć zasilających na wyjściu zasilacza, zarówno na obciążeniu (np. żarówce) jak i przy podłączonym komputerze, aby zweryfikować poprawność napięć i obecność impulsów sterujących. Brak schematu utrudnia lokalizację usterki, jednak wskazówki dotyczą kontroli napięć przy tranzystorze Q105 oraz monitorowanie zachowania napięć podczas próby startu monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA