logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 7540G - Napęd DVD znika po restarcie, jak naprawić?

ballcadar 27 Lip 2012 23:14 1897 2
REKLAMA
  • #1 11150871
    ballcadar
    Poziom 9  
    Witam, wiem że podobne tematy już był jednak, nie udało mi się rozwiązać problemu. Jak jest napisane w temacie, nie wykrywa mi napędu DVD, po restarcie komputera przez jakiś czas jest widoczny jednak nie wczytuje płyty i po chwili znika. Chciałem przeinstalować system, ale bez napędu nie wyjdzie. Takie coś nie zdarzało się wcześniej jednak były problemy z wczytywaniem się płyt. Istnieje sposób na naprawę tego bez wymiany napędu na nowy?
  • REKLAMA
  • #2 11150902
    krzychosk
    Poziom 23  
    Ocena: 71
    Pierwszym krokiem jaki powinieneś zrobić to aktualizacja bios-u. Jeśli to nie pomoże to sam napęd może być uszkodzony w najgorszym przypadku może to być uszkodzony mostek północny, lecz taka naprawa jest dość kosztowna ale możliwa do wykonania w każdym serwisie.
  • #3 11150933
    ballcadar
    Poziom 9  
    Tu jeszcze jedno pytanie, jak zaktualizować bios? Przed chwilą czytałem jak to zrobić na płycie głównej Gigabyte ale nie mam pojęcia jaka jest w tym laptopie.
    *
    Problem z niewyświetlaniem się napędu naprawiłem, jest inny, mianowicie nie czyta mi płyt. Wszystko niby się kręci ale po chwili przestaje.
REKLAMA