logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić układ SIPEX SP485CN na karcie klienckiej Atmel 8515?

goldboss 29 Lip 2012 07:31 3252 14
REKLAMA
  • #1 11153817
    goldboss
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Dzien dobry mam pytanie posiadam serwer splitter rev-3.3 15.10.2004
    Big 6k rs485 atmel 8515 i karty klienckie atmel 8515 i 8l .Ostatnio nawaliły mi 2 karty
    po prostu nie działają. Chciał bym je sam naprawić ,rok temu taką kartę już naprawiał
    gość ,który zajmuję się tymi sprawami . Wymienił mi na karcie układ scalony (SIPEX SP485CN) .Mam takie układy i sam bym je wymienił .Moje pytanie dotyczy tego układu za co on odpowiada na tej karcie i czy po wymianie tego układu będę musiał zaprogramować tą kartę na nowo bo wydaje mi się że wsad do karty jest wgrany do atmegi na tej karcie. Jak wymienić układ SIPEX SP485CN na karcie klienckiej Atmel 8515?
    Jak wymienić układ SIPEX SP485CN na karcie klienckiej Atmel 8515?

to jest moja karta i układ scalony ,który chcę wymienić
  • REKLAMA
  • #3 11165690
    goldboss
    Poziom 18  
    Dziękuje za odpowiedz ,już posiadam tą stronę. Chodziło mi głównie czy po wymianie
    układu sp485cn zachowa się wsad w atmedze żebym nie musiał ponownie programować karty.Nie posiadam programatora i nie mam czasu uczyć się jego obsługi . Poza tym tą kartę programuję się przez serwer splitter.
    Dlatego tak (uparłem się) żeby zrobić kartę bez programowania bo nie wiem jaki wsad jest dobry i nie chcę uszkodzić albo splittera albo karty.
  • Pomocny post
    #4 11169910
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Ten układ to jest interface rs485 i jeśli procesor nie jest uszkodzony - karta po wymianie uszkodzonego interface będzie sprawna.
  • REKLAMA
  • #5 11170948
    goldboss
    Poziom 18  
    O właśnie o taką informację mi chodziło ! Jak dojdą układziki i je wymienię dam znać czy karta jest sprawna.
  • #6 11194795
    goldboss
    Poziom 18  
    Wymieniłem już tu układy scalone sp485cn i po sprawdzeniu karty nie pracują.
    Co mam dalej robić, może trzeba je ponownie zaprogramować? A może coś innego padło na tej karcie. Dobrze by było żeby mi ktoś podpowiedział co mam robić ,ktoś kto już kombinował z takimi kartami.
  • REKLAMA
  • #8 11251582
    goldboss
    Poziom 18  
    Próbowałem zaprogramować kartę kliencką przez splitter nic się nie dzieje.
    Jest taki sam komunikat czy zasilanie czy kabelek com są podłączone czy nie.
    taki komunikat
    Error:Bad Time RX_ATR
    Co mam zrobić ? Port com jest ustawiony com1 9400 zasilanie jest dobre
    diody się świecą. Ale jak pisałem wyżej to samo się dzieje jak nie ma zasilania lub wszystko odłączę .
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/8017463400_1346077426.jpg]
    Załączniki:
    • Jak wymienić układ SIPEX SP485CN na karcie klienckiej Atmel 8515? jp.JPG (21.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 11253756
    goldboss
    Poziom 18  
    Ja nie chcę programować samego splittera tylko kartę kliencką przez niego.
    Na razie splitter działa i nie chcę w nim nic ruszać bo chodzą na nim 2 tv.
    Mam takie wrażenie że nie ma komunikacji między splitterem a komputerem.
    Chciał bym te karty zrobić (zaprogramować) mam je jeszcze 2 sztuki.Kupię
    phonixa może mi się jeszcze kiedyś przyda. Albo wymienię cały zestaw splittera jeżeli mi nikt nie pomoże.
  • #11 11311345
    goldboss
    Poziom 18  
    Nikogo nie interesuje mój problem. Kupiłem programator ale nie wiem jak mam zaprogramować te karty ,na programatorze są dwa kwarce 3.57mhz i 6 mhz który ma byc? Jaką prędkość portu ustawić? Proszę o pomoc .Jest mnóstwo ludzi co to robią a jednak nikt nie chce się podzielić taką informacją.
  • #12 11311550
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    A co Ci szkodzi potestować różne ustawienia programatora, przecież karta nie działa i bardziej już jej nie popsujesz...
    Jaki programator: rs232 czy USB?
    Jesli USB to jak ze sterownikami?
    Jeśli rs232 to jakie ustawienia portu?
    Masz złącze rs232 w komputerze czy stosujesz przejściówkę?

Chcesz pomocy a sam nic nie dajesz od siebie, wróżki jeszcze nie wróciły z wakacji...
  • #13 11312449
    goldboss
    Poziom 18  
    Kupiłem programator na usb nie trzeba do niego sterowników tak pisał
    sprzedawca. Dziś go podłącze i będę wiedział, a właśnie obawiam się że mogę
    całkiem uwalić kartę coś źle ustawiając lub wgrywając nie taki plik jak potrzeba.
    Mam dobrą kartę czy z niej mogę wyciągnąć skopiować wsad programatorem?
  • #14 11313369
    jacek995
    Poziom 12  
    To produkt komercyjny, więc z pewnością jest ustawiony bit CP (Code Protect) w mikrokontrolerze, nie skopiujesz zawartości. BootLoader nie jest dostępny publicznie.
    Program Serwis łączy się z BootLoaderem i po otrzymaniu odpowiedzi ATR umożliwia załadowanie softu do splittera. Wykasowanie lub uszkodzenie BootLoadera oznacza, że trzeba kupić nową kartę kliencką.
  • #15 11313708
    goldboss
    Poziom 18  
    Teraz już wiem że nie mogę nic wyciągnąć z dobrej karty. Teraz będę szukał właściwego
    wkładu do uwalonej karty, zaraz podłącze programator i spróbuję bo jakiś tam wsad posiadam, ciekawe czy mi się uda . Jak skończę to napiszę.

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

No i udało się . Ale zamiast wsadu do kart na splitter 6 kanałowy wgrałem wsad od splittera 8 kanałowego, na razie chodzi napiszę za parę dni czy karta będzie przepuszczać uprawnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany układu scalonego SIPEX SP485CN na kartach klienckich Atmel 8515 w serwerze splitter rev-3.3. Użytkownik pyta o funkcję układu oraz konieczność ponownego programowania karty po wymianie. Odpowiedzi wskazują, że układ ten jest interfejsem RS485 i nie wymaga programowania, o ile procesor nie jest uszkodzony. Po wymianie układu użytkownik napotkał problemy z programowaniem karty przez splitter, co sugeruje brak komunikacji. Użytkownik zakupił programator, ale obawia się uszkodzenia karty podczas programowania. Ostatecznie udało mu się wgrać wsad, jednak był to wsad od innego modelu splittera, co może wpłynąć na działanie karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA