logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Beko WMD 25080 - Blokada drzwi Metalflex ZV-446 nie zawsze działa

dawid.c 30 Lip 2012 09:25 13098 6
REKLAMA
  • #1 11156979
    dawid.c
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,

mam problem z ww. pralką.
    Uszkodzona była w niej blokada. Poszła do wymiany. Wczoraj założyłem nową i mam dziwną sytuację. Czasami przy przyciśnięciu przycisku start blokada nie załącza się.
    Ponowny stop/start i pralka rusza. Czy jest możliwość regulacji blokady ?

Blokada w tej pralce to metalflex zv-446

Dodam, że jak pralka załączę z obejściem blokady to pracuje ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11160142
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Jedyną miarodajną czynnością jest sprawdzenie, czy jest napięcie pomiędzy wyprowadzeniami 1 i 2 blokady - powinno być w czasie jej działania.
  • REKLAMA
  • #3 11160362
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3364
    dawid.c napisał:
    Czasami przy przyciśnięciu przycisku start blokada nie załącza się.
    Zdarza się, najczęściej wtedy, gdy przycisk start był naciśnięty bardzo szybko.
  • REKLAMA
  • #4 11160627
    dawid.c
    Poziom 11  
    Napięcie pomiędzy 1 i 2 jest.

Podejrzewam, że to może być triak od zasilania blokady (nie wiem czy słusznie).

Bo jak pralka pracuje z obejściem blokady to jest ok. Każdy program działa bez zakłóceń.

Jak blokadę podłączę, to albo nie chce się zablokować, a jeśli już zablokuje to pralka dziwnie się zachowuje tzn. pompa odpompowująca wodę bardzo długo pracuje. Czasami na chwilę przestaje pobierać wodę, pauza, znów kontynuuje.

Czy dobrze podejrzewam triak ? Zna ktoś może jego symbol w tej pralce ?
  • #5 11175229
    dawid.c
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

moje podejrzenia okazały się prawdziwe,
    Mam spalony triak oznaczony na płytce jako TC7 a jego symbol to z0103ma 7s813 czy dostanę bo bez problemy w sklepie z elektroniką ? ew. jaki symbol zaminnika ?
  • Pomocny post
    #6 11176521
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    dawid.c napisał:
    czy dostanę bo bez problemy w sklepie z elektroniką ?

Tak, dostaniesz. Może być zamiennik Z0607MA Z0107MA. Niektórzy zamieniają Z0103 na MAC97 - do blokady jeszcze ujdzie, ale np. na pompę - nie polecam.
  • REKLAMA
  • #7 11187487
    dawid.c
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,

założony został triak MAC97. Wszystko pracuje bez zarzutu. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Beko WMD 25080, w której po wymianie blokady Metalflex ZV-446 występują trudności z jej działaniem. Blokada nie zawsze załącza się przy naciśnięciu przycisku start, co powoduje, że pralka działa poprawnie tylko po obejściu blokady. Po dalszej diagnostyce stwierdzono uszkodzenie triaka zasilającego blokadę, oznaczonego jako TC7, co potwierdziło, że pralka działała poprawnie bez blokady. Użytkownik wymienił triak na zamiennik MAC97, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA