logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie podręczniki na pierwszy rok elektrotechniki na Politechnice Warszawskiej?

hatari 30 Lip 2012 17:24 2879 7
  • #1 11158553
    hatari
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Mam pytanie do osób które studiują lub studiowały elektrotechnikę na PW.
    Jako że zdaję sobie sprawę z mojch zaległości z mat. i fiz. czy mógł by mi ktoś podać listę podręczników (jeśli takowe są wymagane) szczególnie do tych przedmiotów ale i wszelkich innych publikacji które mogły by mi pomóc przygotować się do pierwszego semestru na tym kierunku. Oraz czy jest prawdopodobieństwo że różni wykładowcy używają innych materiałów dydaktycznych?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

P.S.

Super przyjazne forum :D
  • #2 11159310
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    hatari napisał:
    Oraz czy jest prawdopodobieństwo że różni wykładowcy używają innych materiałów dydaktycznych?
    To raczej standard, to nie kanon lektur szkolnych, które są ministerialnie narzucone.

Klasycznie - do matmy Krysicki i Włodarski, fizyka Halliday Resnick, Teoria Obwodów Szabatin, Bolkowski
  • #3 11159560
    rafalw22
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Ja co prawda studiowałem na politechnice świętokrzyskiej, ale przychylę się do listy mojego "przedmówcy", a od siebie dorzucę dobrą radę żeby nie martwić się na zapas. Wykładowcy zawsze podają literaturę na pierwszym wykładzie, a jeśli nie trafisz na wykładowcę lesera i będziesz dobrze notował to w zupełności wystarczą Ci notatki własne.
  • #4 11160049
    Ricko19
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ja dołączę się do tematu i zapytam przedmówcę, jak ocenia elektrotechnikę na Pśk: poziom, wykładowców, sprzęt itp. Pytam tu a nie na priv bo być może sie to komuś jeszcze przyda (własne doświadczenie, ciężko zdobyć info o etk na pśk na forach :) )
  • #5 11160456
    rafalw22
    Poziom 12  
    Więc zaczynając od sprzętu to trudno mi powiedzieć bo skończyłem studia dwa lata temu, a od tego czasu mogło się pozmieniać w każdym bądź razie za mnie nie było szału. Jeżeli myślisz o pójściu na specjalności bardziej tradycyjne, to nie powinieneś się tym przejmować bo w nich nie są potrzebne ciągłe inwestycje. Natomiast na specjalnościach rozwijających się niekiedy dwu lub trzy letni sprzęt jest już przeżytkiem.
    Co do kadry to jest zależne na kogo trafisz bo może być na prawdę różnie. Mnie uczyli wykładowcy którzy preferowali wysoki poziom, dużo wymagali i potrafili nauczyć, ale byli też tacy którzy tylko wymagali i trzeba było uczyć się samemu lub nie uczyli i nie wymagali. Jeżeli pójdziesz na PŚK to na pewno starsi od starszych kolegów dowiesz się u kogo będziesz musiał się przyłożyć.
    Jeżeli chodzi o poziom nauczania to trudno mi go oceniać, martwiłbym się bardziej tym, że program nauczania był do d..., dlatego że uczono nas rzeczy które nigdy nie będą potrzebne, a w innych dziedzinach wiedzy było za mało.
  • #6 11160860
    Ricko19
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ja myślałem nad elektroniką przemysłową i energoelektroniką(choć zobaczymy co czas przyniesie). A jak z pracą? Wiadomo dużo zależy od studenta, działalności w czasie studiów, ale jak sprawa się ma w twoim przypadku czy twoich znajomych?
  • #7 11161117
    rafalw22
    Poziom 12  
    Kończyłem tą specjalność jeżeli chodzi o pracę to trzeba cierpliwie szukać, bądź po prostu uciec z zaścianka jakim jest świętokrzyskie. Nie mniej jednak w przypadku tych znajomych co mam z nimi jakiś kontakt to prawie wszyscy pracują w zawodzie, nie koniecznie w tej specjalności ale w branży związanej z elektrotechniką.
    Na specjalności będziesz miał dużo przedmiotów związanych z maszynami elektrycznymi, napędem i sterowaniem silnikami bo tym się elektrotechnika przemysłowa (dawniej automatyka napędu) zajmuje, energoelektronikę i sporo automatyki.
  • #8 11187148
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Ciężko podać podręczniki, gdyż na tym kierunku są 2 potoki (oba po 4 grupy dziekańskie). Ja jestem akurat z potoku 1 i miałem część podręczników inną niż potok 2. Zawsze na pierwszych ćwiczeniach/wykładach jest podawana literatura (niektórzy podają nawet 8 książek tłumacząc, że jest to dodatkowy materiał dla zainteresowanych a do zdania egzaminu wystarczają notatki/udostępnione pdfy lub pierwsza podana książka). Ogólnie to polecam wypożyczanie książek z biblioteki (obowiązkowe szkolenie biblioteczne połączone z zapisami będzie na pocz. października), gdyż starsi studenci pozaznaczali już ważne informacje w książkach, w kupionych w księgarni tego nie ma. Oczywiście książka Krysickiego i Włodarskiego NIE jest potrzebna. O wiele bardziej przystępna i polecana wśród tutejszych studentów jest http://www.wydawnictwopw.pl/index.php?s=wyniki&rodz=12&id=426

Podsumowanie tematu

✨ Studenci elektrotechniki na Politechnice Warszawskiej polecają kilka kluczowych podręczników na pierwszy rok, w tym "Matematyka" autorstwa Krysickiego i Włodarskiego oraz "Fizyka" Hallidaya i Resnicka. Wykładowcy zazwyczaj podają literaturę na pierwszych zajęciach, a notatki własne mogą być wystarczające do zdania egzaminów. Warto korzystać z biblioteki, gdzie starsi studenci zaznaczyli istotne informacje w książkach. Istnieją różnice w wymaganiach w zależności od potoku studiów, co wpływa na dobór literatury. Studenci sugerują, aby nie martwić się na zapas, ponieważ wykładowcy są różni, a poziom nauczania może się znacznie różnić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA