logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S35i nie wykrywa karty SIM - problem ze stykami i rezystorem

ostry17 20 Sty 2005 17:55 1147 3
  • #1 1155483
    ostry17
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    mam siemensa s35i i nie widzi on karty sim, czasem po podgięciu styków w złączu wyskakuje błąd karty ale nigdy jescze nie złapał karty, przy stykach do karty sim na płyciegłównej był urwany rezystor ale jest juz na swoim miejscu, miły pan, który wlutował mi go za friko powiedział coś o zerowniau tego rezystora kazał się podpiąć miernikiem po jakiś element z 6 nóżkami i pod ten rezystor i jak coś będzie nie tak to zrobić krosa ale ja nie kumam nic z tego :/ mógłby mi ktoś pomóc. Aha na stykach od karty sim na płycie głównej jest cyna tzn zostały pobielone (i nie moge tej cyny usunąć odsysaczem bo on jej nie łąpie) i może to dlatego nie wykrywa karty, bo skoro czasem wyskakuje błąd karty sim to może to tylko złącze sim.
    pozdrawiam
    ostry17
  • Pomocny post
    #2 1156333
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Jeżeli styki są pocynowane to już tak będzie. Bardzo podobny objaw miałem ze stykami baterii, były pocynowane i co chwilę telefon "mówił", że bateria słaba i trzeba ładować, a ładowanie też nic nie dawało. Swój problem rozwiązałem poprzez na stałe przylutowanie styków baterii do płyty głównej telefonu. W Twoim przypadku może to być dosyć trudne i wydaje mi się, że nie zbytnio znasz się na elektronice więc niech to zrobi ktoś kto ma wprawę.
    Ale jeżeli koniecznie chcesz sam zrobić to możemy powalczyć, ewentualne zniszczenia tylko na Twoją odpowiedzialność.
  • Pomocny post
    #3 1156950
    olsenk
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Poszukaj schemat na elektrodzie, nawet do C35(bardzo podobny:) i zlokalizuj ten rezystorek, a później przylutuj od niego kabelek, który poprowadzisz do elementu, do którego biegnie od niego scieżka...i juz masz krosa :)
    A moze spróbuj na początek przeflaszowac fona, o ile oczywiście masz kabelek.
  • #4 1201728
    ostry17
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    kabelek mam ale wątpie żeby to było to, a z przylutowaniem na stałe styków bedzie ciężko bo nie mam HA i te styki są blisko siebie ale pokombinuję kiedyś, narazie bawię się zalaą 3310 pokazującą CONTACT SERVICE
    pozdrawiam i dzięki
    ostry
REKLAMA