Witam,
Mam problem z moim starym zestawem, który sprzedałem ,ale... wrócił do mnie z właśnie migającą diodą na obudowie ( zielona Power ) Zestaw: płyta MSI 7185 ver.2.0 seria K8N SLI H ,2x1GB Kingston 400 MHz, Athlon3800+,Geforce 8500 GT 512 MB, zasilacz 400W FEVER - udało mi się zmodernizować swój sprzęt komp. a w/w sprzedać , ale coś padło i po 2 dniach klient dzwoni że normalnie wyłączył , a na drugi dzień: nic tylko ta migająca w regularnych odstępach dioda z przodu obudowy.Nie wiem o co chodzi- co ona sygnalizuje ??? Jedyna widoczna awaria to w/w dioda na obudowie i nic więcej... żadnego alarmu z głośniczka płyty głównej czy też z obudowy. Próby zmiany zasilacza na inny łączenie z minimalna ilością elementów tj HDD, karty graf, czy pamięci RAM,bez procka z podłączeniem tylko wiatraka od chłodzenia procesora, łączenie po za obudowa (pająk) i próba z dwoma różnymi zasilaczami nic nie pomogło i płyta nie chce wystartować ( może tylko zmiany procesora nie próbowałem , bo nie mam drugiego
Czy jednak to jest wina dalej zasilania ale, może nie samego zasilacza tylko płyty głównej, która teraz ma problem z zasilaniem i sygnalizuje to przez diode. (Historia: dawno temu musiałem wymienić dwa kondensatory - bo po zakupie na Allegro - okazało się,że ich w ogóle nie było , po wstawieniu wszystko działało oprócz zintegrowanej karty dźwiękowej- miałem w karcie PCI;tryb SLI działał bez problemu i wykrywał system 2-óch kart działał i tryb SLI pod systemem, WinXP chodził bez problemów; dodam że ta płyta ma dodatkowe złącze MOLEX - może klient miał zwarcie w sieci i płyta nie wytrzymała ( nie miał listwy zasil.) - teraz chodzi u niego stary komp. i wszystko ok) Aaaa i jeszcze jedno... mianowicie, jego stary zestaw chodzi na w/w zasilaczu ,a bios starej płyty nie pokazuje napięcia -5V i a zamiast napięcia -12V pokazuje poniżej -11,50 V - z tego wywnioskowałem winę tego zasilacza i myślałem że po problemie,lecz po wymianie i po podłączeniu 2-óch róznych powyżej 400W'ych nic to nie dało
Proszę o sugestię.
Pozdrawiam
Mam problem z moim starym zestawem, który sprzedałem ,ale... wrócił do mnie z właśnie migającą diodą na obudowie ( zielona Power ) Zestaw: płyta MSI 7185 ver.2.0 seria K8N SLI H ,2x1GB Kingston 400 MHz, Athlon3800+,Geforce 8500 GT 512 MB, zasilacz 400W FEVER - udało mi się zmodernizować swój sprzęt komp. a w/w sprzedać , ale coś padło i po 2 dniach klient dzwoni że normalnie wyłączył , a na drugi dzień: nic tylko ta migająca w regularnych odstępach dioda z przodu obudowy.Nie wiem o co chodzi- co ona sygnalizuje ??? Jedyna widoczna awaria to w/w dioda na obudowie i nic więcej... żadnego alarmu z głośniczka płyty głównej czy też z obudowy. Próby zmiany zasilacza na inny łączenie z minimalna ilością elementów tj HDD, karty graf, czy pamięci RAM,bez procka z podłączeniem tylko wiatraka od chłodzenia procesora, łączenie po za obudowa (pająk) i próba z dwoma różnymi zasilaczami nic nie pomogło i płyta nie chce wystartować ( może tylko zmiany procesora nie próbowałem , bo nie mam drugiego
Proszę o sugestię.
Pozdrawiam