logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CPU315-2D, CP343-1 - brak RUN po ponownym zasilaniu, brak dostępu przez MPI

Micek64 09 Sie 2012 06:58 1968 20
REKLAMA
  • #1 11189872
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Witam Kolegów,

Nie mogę sobie poradzić w poniższym problemem:
    Załączam screena z HW Config. Do tej konfiguracji dodałem kartę eth CP343-1 (miejsce w rack 0 było podyktowane kablami z innych kart, nie mogę CP343 podłączyć bliżej CPU ani dalej, tylko w tym miejscu jest OK). Poprzednio na jej miejscu był podłączony moduł AO który teraz znajduje się na rack 1 na końcu.
    Oczywiście adresy pozmieniałem ręcznie, brak konfliktów, kompilacja w HW konfig nie zgłosiła żadnych zastrzeżeń.
    Całość załadowałem do CPU przez MPI, skonfigurowałem sieci dla CP, wszystko ruszyło beż żadnych problemów (nie ma błędów SF, BF itd.).
    Problem pojawił się po wyłączeniu zasilania. Po jego ponownym załączeniu CPU nie może przejść w tryb RUN, co gorsze nie mogę się do niego dobrać przez MPI bo nie widzę adresu (Accesible Nodes nic nie pokazuje). Karta CP343 również dziwnie się zachowuje, wygląda (po diodach) tak jakby startowała ale po 1sek zapalają się wszystkie na niej kontrolki (tak jakby się resetowała). I tak w kółko. Aby było możliwe uruchomienie systemu, jedyną drogą jest wyłączenie zasilania tylko z karty CP343 i ponowne jej włączenie. Wtedy karta rusza, nie ma błędów, rusza też CPU również bez żadnych błędów.
    Diagnostic buffer nic mądrego nie wskazuje, historia pokazuje że CPU nie może uruchomić się w tryb RUN z uwagi na to że nie ma komunikacji z modułem 8 na rack 0 (czyli właśnie z CP). Dlaczego tylko zdjęcie zasilania z CP i ponowne jego włączenie pomaga? Myślałem że może jest konflikt z adresacją MPI ale jak widać adresacja jest OK.

Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 11190092
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Wydaje mi się, że problemem może być umiejscowienie modułu CP343-1.
    Rozumiem, że jeśli najpierw włączysz zasilanie CPU, a potem CP wszystko jest ok?
  • REKLAMA
  • #3 11190565
    Micek64
    Poziom 18  
    Nie, to nie jest tak.
    Jeśli najpierw odłączę zasilanie CP i dopiero wtedy włączę CPU, CPU i tak nie wstanie z uwagi na to że ma lukę w adresacji modułów na szynie.
    Całość uruchomi się tylko w momencie kiedy podam zasilanie do wszystkich modułów, zdejmę a następnie podepnę z powrotem zasilanie do CP.

Jeszcze jedna rzecz, w Properties modułu CP343-1 na zakładce Options (wszystko w HW Config) jest (w zasadzie widać że jest ale mam ją zaciemnioną) opcja "Save configuration data on the CPU". W helpie nic nie ma o możliwościach jej zablokowania/odblokowania.
  • #4 11190760
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    A masz jakieś OB z przedziału 80-89 wgrane do PLC?
  • #5 11190996
    Micek64
    Poziom 18  
    Aktualnie są wgrane OB80, 82 i 86.
    Myślisz, że tu jest problem?
  • REKLAMA
  • #6 11191087
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Zrzuć Diagnostic Buffer do pliku textowego i udostępnij go. Zobacz ile wpisów masz zdefiniowanych w CPU, jak masz 10, to daj max. dla tego CPU.
  • #7 11191179
    Micek64
    Poziom 18  
    Załączam plik *.txt
    Załączniki:
    • Diagnose.txt (29.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 11193379
    Micek64
    Poziom 18  
    Rkarcz
    Udało Ci się coś znaleźć w pliku diagnostycznym?

kosmos99
    Co do umiejscowienia modułu 343-1, wg. jego dokumentacji technicznej, nie ma znaczenia gdzie on będzie zamontowany na szynie 0 (oczywiście poza slotem 3).
  • #9 11193455
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Znalazłem conajwyżej wpisy, które widzę po raz pierwszy w życiu... :-( Wygląda na to, jakby się "zawieszał" i nie reagował na żadną komunikację węwnątrz systemową. Jeśli masz inne PLC to podłącz to tam i sprawdź, czy zachowuje się podobnie. Wtedy wykluczysz przynajmniej PLC. Nic mądrzejszego Ci nie doradzę, bo sam jestem ciemny widząc takie wpisy w buforze.
    Niestety fw do sprzętu też piszą ludzie... A wiem to sam bo po raz 2 w historii mam problem z FB w S7-300. Wgrane do PLCSima działa, a w PLC nie działa, a dokładnie nie działa żaden z timerów IEC, dosłownie żaden. W każdym innym FB działa, a w tym nie i już. Niestety muszę się z tym pogodzić i przerobić te timery na słowo INT. Bo nie pomaga powtórne wywołanie bloku, wygenerowanie nowego DBIns, inicjalizacja DBIns, dosłownie nic nie pomaga. Kiedyś miałem taki przypadem z restartem S7-314 po zaniku zasilania. Dla 5 wywołań tego samego FB w 4 zachowywało się ok, a jedno nie wykonywało linii restartu, nie i już... :-) postało tylko wpisać zmienne zerowane do OB100. Odpowiedź supportu - upgrade fw. Także zobacz co można zrobić w tym zakresie - upgrade fw. Nic innego Ci nie poradzę.
  • #10 11193909
    Micek64
    Poziom 18  
    A możesz podać przykład takiego opisu?
    Myślałem nad upgrade firmware, nie robiłem jeszcze tego i jak rozumiem, bez czytnika karty się nie obejdzie?
  • #11 11194222
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    http://support.automation.siemens.com/WW/view/en/37334767

tu masz upgrade S7-315-2DP. Ale to wcale nie musi pomóc. Niestety w tak nieokreślonych przypadkach najlepiej podmieniać elementy - oczywiście jak się je ma... :-)

A tu masz trochę o procesorach CP343-1, jak to nie ten, to obok w drzewie wybierz inny:

http://support.automation.siemens.com/WW/view/en/24284830/130000
  • #12 11194503
    Micek64
    Poziom 18  
    Wiesz, wydaje mi się jednak że możesz mieć rację (tzn. upgrade może pomóc). Oto co znalazłem na stronie support'u przy pliku z upgradem, błędy jakie zostaną rozwiązane po wgraniu nowego softu:

•If a DO module is configured, but is not available, then the CPU315-2DP does go into RUN, but the cyclic user program (OB1) is not processed.
    •When starting the CPU315-2DP after Power ON with slaves that are not yet available, too long a monitoring time is taken into account.
    •If when starting the CPU315-2DP after Power ON data <> 0 is sent before startup of the slaves, then startup of some slaves cannot be executed correctly.
    •When reading from SZL data records via MPI, the data is corrupted with uneven lengths

Szczególnie ten trzeci przypadek bardzo pasuje do mojego problemu.
    Wobec czego, czy muszę kupić programator karty pamięci żeby zmienić firmware?
  • #13 11194786
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Wg pierwszego linku jaki Ci podesłałem możesz to zrobić online - sposób 2, z kartą MMC jaka jest w sterowniku. Nie podają wymaganej pojemności, tak jak dla opcji z kartą 4MB... :-) Nie spróbujesz, nie będziesz wiedział. Ja może dzisiaj z ciekawości zrobię jakiś upgrade...
  • #14 11223820
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    No i jak kolego postępy?
  • REKLAMA
  • #15 11227429
    Micek64
    Poziom 18  
    Witam Cię,

A celowo nie informowałem o postępach gdyż takowych jak na razie brak.
    Nie mam czytnika karty MMC żeby zrobić upgrade, a ON-LINE nie działa gdyż moje CPU nie wspiera funkcji "Firmware update". Także utknąłem w martwym punkcie. Pozostaje mi "załatwić" drugie CPU (z nowszym firmware) i zobaczyć czy to rozwiąże problem.
  • #16 11229909
    kosmos99
    Poziom 38  
    A nie masz przypadkiem ustawionych zbyt krótkich czasów w zakładce "startup"?
    Określa się tam czas oczekiwania CPU na zgłoszenia gotowości od wszystkich modułów.
  • #17 11229932
    Micek64
    Poziom 18  
    Tak jak napisałem w pierwszym poście:
    Cytat:
    Karta CP343 również dziwnie się zachowuje, wygląda (po diodach) tak jakby startowała ale po 1sek zapalają się wszystkie na niej kontrolki (tak jakby się resetowała)

Myślisz że takie zachowanie CP-343 świadczy o tym że jest problem z czasami? Dla mnie to dziwne że właśnie tak CP-343 się zachowuje.
    Nie mniej, sprawdzę ( i wydłużę ) czasy.
  • Pomocny post
    #18 11229949
    kosmos99
    Poziom 38  
    Micek64 napisał:
    Po jego ponownym załączeniu CPU nie może przejść w tryb RUN, co gorsze nie mogę się do niego dobrać przez MPI bo nie widzę adresu (Accesible Nodes nic nie pokazuje).

Czyli jednak problem po stronie procesora też występuje.
    zobacz jeszcze w zakładce "protection" czy jest zaznaczone "proces mode".

Dodano po 8 [minuty]:

Micek64 napisał:
    Myślisz że takie zachowanie CP-343 świadczy o tym że jest problem z czasami?

Błędne działanie CP może wynika z problemami pochodzącymi od CPU.
  • #19 11232614
    Micek64
    Poziom 18  
    :D
    A jednak, kosmos99, miałeś rację.
    Zakładka STARTUP parametrów CPU w HW, pole "Finished message from modules", ustawione było 65ms. W helpie nie znalazłem nic o maksymalnych i minimalnych czasach (jedynie domyślnym czasem jest 100ms). Ustawiłem wobec tego na próbę 650ms i wszystko ruszyło bez problemów. Ponowiłem próby dwukrotnie i nadal OK.

Dziękuję kosmos99 za trafną podpowiedź. Oczywiście :arrow: pomógł
  • #20 11232678
    kosmos99
    Poziom 38  
    Micek64 napisał:
    (jedynie domyślnym czasem jest 100ms)

To nie jest czas domyślny tylko stała przez, którą mnoży się wartość wpisaną w okienko.
    Czyli jeśli wpisałeś 650 to masz 65 sekund, co jednocześnie jest wartością domyślną.
    Micek64 napisał:

kosmos99
    Co do umiejscowienia modułu 343-1, wg. jego dokumentacji technicznej, nie ma znaczenia gdzie on będzie zamontowany na szynie 0 (oczywiście poza slotem 3).

Czyli pośrednio miało to znaczenie, bo wychodzi na to, że inicjalizacja modułu CP zainstalowanego w dalszym slocie rozpoczyna się później i to spowodowało przekroczenie czasu.
  • #21 11281605
    Micek64
    Poziom 18  
    Nie mniej kosmos99, Twoja rada rozwiązała problem.

Dziękuję za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z modułem CPU315-2D i CP343-1, który nie przechodzi w tryb RUN po ponownym zasilaniu oraz nie jest dostępny przez MPI. Po analizie, okazało się, że problemem były zbyt krótkie czasy oczekiwania na zgłoszenia gotowości od modułów w zakładce "startup". Po wydłużeniu tego czasu z 65ms do 650ms, system zaczął działać poprawnie. Użytkownik rozważał również aktualizację firmware, ale napotkał ograniczenia związane z brakiem czytnika kart MMC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA