logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja CO z 10 nagrzewnicami i 2 grzejnikami - dobór średnic rur

janek1815 16 Sie 2012 06:17 3780 6
REKLAMA
  • #1 11213940
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Na rysunku jest szkic budynku w którym znajduje się 10 nagrzewnic wodnych i 2 grzejniki podłączone do kotła z podajnikiem.

Wcześniej wykonałem podobną instalację tylko na 5 nagrzewnic na zasadzie dołączania kolejnych pomieszczeń wraz z dobudowywaniem nawet działa jednak wolałbym uniknąć zbędnych średnic rur. Ponieważ to co mam do tej pory to rury w większości 5/4" i 1" obecnie najdalsza nagrzewnica od pieca 30 m. W tym nowym budynku odległości są porównywalne. Przy każdej nagrzewnicy pompa CO wymagana do sterowania temperaturą. (włącz/wyłącz ze sterownika) może kiedyś będą elektrozawory. Budynek ma zapewniony prawie bez przerwy dostęp energii elektrycznej (agregat) zagotowanie wody nie wchodzi w grę. Temperatury na piecu w najtęższe zimy nie przekraczają 60 stopni. Zazwyczaj pracuje na niecałych 50 stopniach. Wiem że mało ale nie ma większej potrzeby.

Z pieca wychodzi rura 2" i co dalej?
    Jakie średnice rur zastosować?
    Czy są zawory kierunkowe aby można je było zamontować przed lub za pompami CO? A może pompy założyć przy piecu i ciągnąć 10 nitek ?

Instalacja CO z 10 nagrzewnicami i 2 grzejnikami - dobór średnic rur
  • REKLAMA
  • #2 11214265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11214429
    janek1815
    Poziom 38  
    To co pisałem to jest budynek z 5 nagrzewnicami który nie będzie modernizowany tylko po 11 latach zostanie wymieniony kocioł ponieważ zaczyna powoli kapać z niego.

To co jest na rysunku to nowy budynek w fazie budowy na razie powstała pierwsza część ta w której jest kotłownia i te 3 małe pomieszczenia z grzejnikami oraz te na prawo 3 z nagrzewnicami oraz korytarz czyli pierwsze 16 metrów licząc od dołu. Pozostała część właśnie jest wykonywane zbrojenie na fundamenty.

Póki co nie zrobiłem nic w kierunku CO w tym nowym budynku postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych aby uniknąć niespodzianek stąd ten temat tutaj.

Więc jest dużo czasu na dyskusje. Ja na razie rozglądam się za kotłem i nagrzewnicami o reszcie możemy porozmawiać.
  • #4 11214803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11215053
    janek1815
    Poziom 38  
    W obecnym budynku tak jak pisałem jest 5 nagrzewnic po 48kW i kocioł wytrzymał 11lat. Dokładne wymiary kotłowni to 3,08*2,84

Walker29 napisał:
    kotłownia 3x3 m dla takiej mocy? Kto to projektował ?

Kto to projektował mgr inż oraz mgr inż arch. Nie podam nazwisk nawet na PW jednak robią projekty po całej Polsce

Walker29 napisał:
    Jakiej wysokości są to pomieszczenia?

Wysokość to 3,8m

Wielkości nagrzewnic raczej nie zmienię ponieważ te są dwurzędowe a mam wrażenie że 24kW jedno rzędowe będą za słabe. Nie testowałem nigdy z racji tego że była zbyt mała różnica w cenie. (kupuję sam wymiennik ciepła obudowa robiona do moich zastosowań jak i wentylator dobierany) Teoretycznie mogę zaryzykować z mocą o połowę mniejszą jednak problem będzie jak się nie sprawdzą.

Walker29 napisał:
    Na takie inwestycje musi być projekt. Kotłownia o dużej mocy. Jeśli to budynek nie mieszkalny może czepić się go każdy.

Niestety przy wydawaniu pozwolenia na budowę nie było takiego wymogu tylko projekt wod-kan i energii elektrycznej

Walker29 napisał:
    Na forum mogą Tobie wskazać "oczywiste oczywistości" jednak wiele szczegółów umknie uwadze i będzie i tak zrobione nie tak jak powinno.

Chciałbym jednak prosić o jak największą ilość wskazówek
  • REKLAMA
  • #6 11215664
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11215719
    janek1815
    Poziom 38  
    Liczę na to że znajdą się inni którzy coś doradzą . W końcu po to jest to forum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację centralnego ogrzewania (CO) w nowym budynku, który będzie wyposażony w 10 nagrzewnic wodnych i 2 grzejniki, podłączone do kotła z podajnikiem. W poprzedniej instalacji z 5 nagrzewnicami użytkownik napotkał problemy, dlatego szuka wskazówek dotyczących doboru średnic rur, aby uniknąć błędów. Obecnie rury mają średnice 5/4" i 1", a najdalsza nagrzewnica znajduje się 30 m od pieca. Użytkownik planuje zastosować pompy CO do regulacji temperatury. W dyskusji pojawiają się wątpliwości co do mocy nagrzewnic (48 kW) oraz konieczności posiadania projektu instalacji, aby uniknąć problemów w przyszłości. Użytkownik prosi o porady dotyczące doboru średnic rur oraz ewentualnych zaworów kierunkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA