logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP T5720 - Czy adapter IDE na CompactFlash 8/16GB zadziała z Windows XP?

17 Sie 2012 13:31 4341 14
REKLAMA
  • #1 11218151
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 11224583
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    najlepiej jakbyś przeczytał opinie o tej przejściówce czy ona spełnia swoją funkcję a jeśli to raczej powinno działać moim zdaniem
  • REKLAMA
  • #3 11543637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 11544254
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    musisz sprawdzić jak pójdzie to OK jak nie to się nie da
  • #5 11545207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 11548293
    Geforce8500gt
    Poziom 14  
    Jak sprzedają to raczej powinno działać
  • #7 12040893
    lek82
    Poziom 10  
    a czy istnieje możliwość podpięcia 2 dysków na jednej taśmie (master i slave), np. na CF byłby system, a dysk 2.5 byłby jako magazyn danych ?
  • REKLAMA
  • #8 12042950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12367780
    iwi1
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    No i jak - ruszył ten Windows XP Home Edution?
    Mam taki sam terminal i mam tą przejściówkę na CompactFlash - może nie dokładnie tą samą, ale przejściówkę IDE44 na CF i działa ładnie.
    Jednak WINXPe jest tak zablokowany że nie ma dostępu do dysku C i większa pamięć jest niepotrzebna. Nieważne ile masz i tak widać tylko Ramdrive Z:\ z 16MB pamięci.
  • #10 12611452
    menTa
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Posiadam ten terminal i od pół roku śmiga na nim Windows 2003 Server jedynie przydusza go 256MB Ram ale na dniach wsadzam kość 1GB i planuję zakupić kartę CF z 8-16GB z adapterem CF to IDE żeby zrezygnować z dysku talerzowego Segate 160GB
  • REKLAMA
  • #11 12612235
    iwi1
    Poziom 17  
    Mi też udało się dokupić za 40zł 2GB pamięci SSD oraz 1GB RAM za 80zł (plus przesylka).
    Odblokowałem też windowsa tak, że działał jak normalny Windows.
    Ale niestety bez hibernacji - nie udało mi się jej uruchomić.
    Dlatego zainstalowałem okrojonego nLite WinXP i wgrałem wszystko tak, że zajmuje około 800MB. Plik hibernacji zajmuje drugie tyle wiec ogólnie dysk mam wykorzystany na maxa.
  • #12 12645083
    adam_broda
    Poziom 1  
    Po wstawieniu 1GB ramu i podpięciu HD normalnie chodzi pełna wersja XP Pro.
    Sposób montażu HD jest na forum (też tak mam).

iwi1 - 2GB to trochę mało ale na 4 zmieści się pełna wersja trzeba tylko okroić plik wymiany.
  • #13 12645876
    iwi1
    Poziom 17  
    2GB w zupełności wystarczy. System mieści się na 800MB i do tego jeszcze hibernacja działa (drugie 800MB). Reszta to wolna przestrzeń - na coś się pewnie przyda :)
    Pliku wymiany nie trzeba mieć w ogóle - zresztą dla pamięci SSD to nie jest zdrowe.

HDD nie mogę mieć, albo nie chcę mieć z uwagi na ograniczenia prądowe i czas podtrzymania na akumulatorze.
  • #14 12654993
    puuddeel
    Poziom 1  
    Witam
    Drogi "iwi1" mam do ciebie prośbę. Mianowicie mam T5720 z zainstalowanym XPe ze strony h20000.www2.hp.com wersja dla 256ram. Korzystając z Twoich wskazówek "HP T5720 - Zablokowany WinXPe - Metoda odblokowania" można się zalogowac do systemu jako Administrator. Jednak po restarcie T5720 do windowsa loguje się użytkownik User (z ograniczeniami, choc w systemie użytkownik User ma uprawnienia Administratora). Jeżeli masz trochę czasu i wiedze jak rozwiązać ten problem to prosze napisz kilka zdań co jeszcze trzeba zrobić. Szukałem w internecie jakiś informacji na ten temat ale nic mądrego nie znalazłem. Pozdrawiam.
  • #15 12655259
    iwi1
    Poziom 17  
    Hejka. Wydawało mi się, że dopisywałem resztę informacji o odblokowaniu, ale jak nie to zrób tak (ja już mam zabudowany komputer w samochodzie i nie mam jak tego sprawdzić):
    Jak zalogujesz się jako Administrator to dodatkowo trzeba jeszcze wyłączyć jeden program (służący do zabezpieczenia dysku) - łatwo go znaleźć bo jest ich tam kilka innych niż w Windowsie
    W jednym z tych programów po wejściu masz trzy opcje: Enable, Disable i jeszcze jakąś jedną. Dajesz Disable i po restarcie jesteś zawsze Administratorem. Po restarcie dopiero możesz zainstalować jakiś Uninstaller i dopiero usunąć ten program.

A dlaczego u mnie to działało w pierwszej wersji - okazało się, że pamięć ma uszkodzone parę clastrów i akurat w tych clastrach siedział program, który blokuje dysk. Ponieważ były uszkodzone to program nie działał prawidłowo :)
    Ale po przeinstalowaniu na nowy dysk wyszło to co Tobie i dlatego dalej posiedziałem i znalazłem to rozwiązanie.

Jak coś to zrób zrzut ekranu Panelu Sterującego to Ci podpowiem co robić i przy okazji mam 512MB RAM i 512MB SSD do sprzedania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy adapter IDE na CompactFlash 8/16GB będzie działał z terminalem HP T5720 oraz czy możliwe jest zainstalowanie systemu Windows XP. Odpowiedzi sugerują, że adapter powinien działać, ale zaleca się sprawdzenie opinii na jego temat. Wiele osób potwierdza, że Windows XP, a także inne systemy, takie jak Windows 2003 Server, działają na tym terminalu, jednak z ograniczeniami pamięci RAM. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z instalacją systemu na kartach CF oraz z problemami związanymi z dostępem do dysku i hibernacją. Wskazówki dotyczą również możliwości podłączenia dwóch dysków, co może prowadzić do problemów z zasilaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA