logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnione działanie toru p.cz. TDA1599T z radia Beta 4 w radioodbiorniku DIY

bodek2067 17 Sie 2012 14:06 2541 8
REKLAMA
  • #1 11218268
    bodek2067
    Poziom 10  
    Witam
    Chciałem złożyć sobie radioodbiornik z klocków - zestawów i prawie mi się udało. od razu przyznaję, że temat z pozoru nie pasuje do tego działu, jednak to pozyskany z radia samochodowego podzespół sprawia nieco kłopotu, dla tego umieściłem go w tym dziale. Pierwotnie w całości pracował tor p. cz. z małego przenośnego radia, które ktoś dał mi uszkodzone na części. jednak jakość toru p. cz. na KIA7640AP była wyraźnie poniżej tego, co oferowały pozostałe podzespoły (głowica T10 + TP30 od MJM, przedwzmacniacz J-044, Wzmacniacz J-01 skonfigurowany na nono z zasilaniem symetrycznym.) postanowiłem pogrzebać w moich rupieciach. Znalazłem tam starą, samochodową Betę 4 z niedziałającym wyświetlaczem. Po rozebraniu i podłączeniu do reszty jej toru p. cz. na TDA1599T okazało się, że jakościowo jest dobrze. Po wyodrębnieniu kawałka laminatu z p. cz. dostałem niespodziankę. układ działa, ale z opóźnieniem. po wyłączeniu na noc, dopiero po ok. 30-50 sekundach powoli wchodzi do pracy. Aplikacja producenta układu niewiele mi mówi a schematu tego modelu bety nie znalazłem. Będę wdzięczny, za podpowiedzi, jak wyeliminować ten irytujący objaw. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11218299
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Wg mnie też nie pasuje = przenoszę do DIY
  • REKLAMA
  • #3 11221254
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 843
    Sprawdź narastanie zasilania bezpośrednio na pinach tda. Czy pojawią sie od razu czy też powoli narasta
  • #4 11221663
    bodek2067
    Poziom 10  
    Któreś konkretnie, czy po kolei ? Zasilanie podałem poprzez wymontowany z bety stabilizator. Piny 14 i 15 są połączone, i na nie podałem 5V przez rezystor 27k zgodnie z zaleceniem producenta. Zagadką pozostają piny3, 5 i 6. Po wykrojeniu kawałka płytki z całości wiszą w powietrzu. Pin siódmy był sterowany przez tranzystor SMD. było na nim ok. 2,48V.
  • #5 11223063
    mkpl
    Poziom 37  
    pin 7 to sterowanie wyciszaniem szumu. Wisi w powietrzu -wyciszanie włączone, podłączona do masy wyłączony tor FM a podłączona do V ref - wyłączenie wyciszania szumu.

Pin 15 to masa a 14 przez 47n ma być też do masy.
    6 - info o sile sygnału
    5 - napięcie z wewnętrznego stabilizatora (vref)
    3 - prawdopodobnie zadajnik progu wyłączania szumu FM
  • REKLAMA
  • #6 11223530
    bodek2067
    Poziom 10  
    Witam
    Jak wcześniej napisałem, piny 15 i 15 są połączone ścieżką na oryginalnej płytce. Czy mam je rozdzielić ? Pozostałe trzy wymienione piny wiszą w powietrzu, czy popodłączać je jakoś do pozostałej części całości ? Szkoda, że właśnie kończy mi sie urlop, mniej będzie czasu na kontynuację, ale na pewno doprowadzę projekt do końca.

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam, miało być "piny 14 i 15 są połączone ścieżką na oryginalnej płytce."
  • #7 11223966
    mkpl
    Poziom 37  
    Kolega podłączy jak w karcie katalogowej na stronie 4. Nie wiemy czym się kierował i jakie założenia miał projektant bety więc lepiej kierować się myślą producenta układu.
  • #8 11227616
    bodek2067
    Poziom 10  
    Mogę prosić o nieco precyzyjniejszą wypowiedź. Na stronie 4 noty katalogowej jest tabela z opisami pinów która niewiele mi wyjaśnia . Czyli gdzie podłączyć wyjścia 3, 5 i 6. na str. 10 jest aplikacja i w zasadzie jest zgodna z tym co mam na biurku (są drobne różnice) jednak p. cz. pracuje, tylko po prostu po dłuższym wyłączeniu startuje jakby było na lampach. Zasilanie jest od razu w momencie włączania, podane jak napisałem wcześniej przez stabilizator L4892CV wymontowany z bety, w której zasilał w to p. cz.

Dodano po 3 [minuty]:

Opóźnione działanie toru p.cz. TDA1599T z radia Beta 4 w radioodbiorniku DIY Opóźnione działanie toru p.cz. TDA1599T z radia Beta 4 w radioodbiorniku DIY
  • REKLAMA
  • #9 11262809
    bodek2067
    Poziom 10  
    Jak widzę, nikt nie potrafi mi pomóc. Dziękuję tym, którzy próbowali.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył radioodbiornik DIY, wykorzystując tor p.cz. z radia Beta 4 z układem TDA1599T. Po podłączeniu zauważył opóźnienie w działaniu toru, który uruchamia się dopiero po 30-50 sekundach od włączenia. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem pinów układu, w tym piny 3, 5, 6, 14 i 15, oraz ich rolę w funkcjonowaniu toru. Użytkownik poszukiwał pomocy w zakresie poprawnego podłączenia oraz diagnostyki problemu, jednak nie uzyskał wystarczających wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA