logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF 95 XF - Jak wyłączyć komunikat zużycia klocków hamulcowych?

dondahaka 17 Sie 2012 21:30 7782 6
REKLAMA
  • #1 11219674
    dondahaka
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witam,

Mam problem z informacją o zużytych klockach w Dafie 95 XF. Wiem, że kilka z nich już może nie działać (być zalana-zepsuta). Są one dla mnie jednak zbędne bo i tak klocki kontrolowane są co jakiś czas wzrokowo, a chce się pozbyć uciążliwego komunikatu. Czy sygnał zużycia klocków pochodzi ze sterownika ABS? Mam schematy, lecz nie mogę nigdzie odnaleźć kabelka odpowiadającego za tą kontrolkę. Lub czy jest możliwość zastąpienia potencjometru rezystorem o określonej wartości?
  • REKLAMA
  • #2 11220685
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1714
    Za kontrole odpowiedzialny jest moduł VIC pin B17 (3406 nr przewodu) - sygnał masy z czujników połączonych szeregowo,dalej moduł VIC podaje info do DIP-a.
  • REKLAMA
  • #3 11221198
    dondahaka
    Poziom 15  
    No tak, tylko że czujniki to potencjometry, wykazują procentowe zużycie chyba na bazie rezystancji, czy się mylę? Poprostu sygnał masy z czujników?
  • #4 11221210
    MAN Electronics
    Sprawdź ile jest pinów w wtyczce (nie czujniku) czy są 2 czy są 3.
  • REKLAMA
  • #5 11221235
    dondahaka
    Poziom 15  
    Faktycznie są 2 piny, interfejs diagnostyczny mnie zmylił z procentami. możesz mi podpowiedzieć gdzie znajdę VIC-a?

a i dodam, że wyświetla oś tylną, więc powinny być chyba 2 przewody do VIC-a od klocków, czy się mylę?
  • Pomocny post
    #6 11221418
    MAN Electronics
    VIC jest pod plastikami w dolnej części po stronie pasażera,czujniki są połączone szeregowo. DAF 95 XF - Jak wyłączyć komunikat zużycia klocków hamulcowych? DAF 95 XF - Jak wyłączyć komunikat zużycia klocków hamulcowych?
  • REKLAMA
  • #7 11223035
    dondahaka
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc! Wszystko się zgadza, po podaniu masy kontrolka już się nie pojawia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik DAF 95 XF zgłosił problem z komunikatem o zużyciu klocków hamulcowych, który chciałby wyłączyć, ponieważ kontrola klocków odbywa się wizualnie. Odpowiedzi wskazują, że sygnał zużycia pochodzi z modułu VIC, który jest połączony z czujnikami klocków hamulcowych. Użytkownik dowiedział się, że czujniki są potencjometrami, a ich sygnał masy jest kluczowy dla działania kontrolki. Po zidentyfikowaniu lokalizacji modułu VIC i podaniu masy, komunikat przestał się pojawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA