logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjscie liniowe aux - ala subwoofer, program do modyfikacji dźwięku na wyjście

lukedd 20 Sie 2012 15:49 1530 2
REKLAMA
  • #1 11227455
    lukedd
    Poziom 10  
    Mam dwa całkiem wystarczające głośniki stereo i od niedawna starą (ale jarą) wieżę Panasonica również z dwoma głośnikami stereo, podpiętą pod drugi kanał. Chciałbym aby ta wieża nie dostawała takiego samego dźwięku jak głośniki przy komputerze, tylko robiła za prowizoryczny subwoofer. Sama wieża nie posiada żadnego ręcznego equalizera. Poszukuję programu, który umożliwiłby mi modyfikację dźwięku na poszczególnych wyjściach karty dźwiękowej tak aby na głośniki przy komputerze szedł normalny dźwięk a na wieżę głównie basy. Mam zintegrowaną kartę z serii Realtek ac 97.
  • REKLAMA
  • #2 11228308
    whyki
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    A w Realtec HD audio driver nie da się tego ustawić?
    Możesz przypisać sygnał na dane wyjście, ustawiasz wieże jako subwoofer i ew. korygujesz na EQ.
  • #3 11228659
    lukedd
    Poziom 10  
    Niestety takie ustawienie nic mi nie daje, bo sama karta dźwiękowa nie ucina pasma wysokich częstotliwości (daje tylko lekko bardziej basowy dźwięk) i wieża gra jak każdy inny głośnik. Każdy subwoofer ma wbudowany filtr pasma i nawet jak dać mu to samo co na zwykły głośnik to on gra tylko to co trzeba. W dodatku posiada tylko głośnik niskotonowy więc nawet jakby chciał zagrać wysoko to by nie mógł. Ja muszę jakoś sprzętowo uciąć część pasma na jednym z wyjść liniowych i poszukuję narzędzia, które mi to umożliwi.
REKLAMA