logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny stereo do 350zł do muzyki reggae i rap w pokoju 16m²?

stah300 21 Sie 2012 10:25 8313 42
Najlepsze odpowiedzi

Jakie używane kolumny stereo i wzmacniacz wybrać do muzyki reggae i rap w pokoju 16 m² przy budżecie około 600 zł?

Przy takim budżecie najlepiej sprzedać 5.1 i kupić używane stereo, celując w Altony 70 albo Arcus TS45; do rapu i reggae Altony dadzą więcej basu, a Arcusy spokojniejszą górę i bardziej uporządkowane granie [#11230987] [#11265991] Mildtony 80 też były rozważane, ale zwracano uwagę, że trudno znaleźć je w dobrym stanie [#11230885] Jeśli słuchasz głównie przy biurku, lepiej sprawdzą się monitory na podstawkach niż podłogówki; padła propozycja Arcus Lotus 3 [#11265493] Do takich kolumn polecano raczej wzmacniacz stereo niż amplituner: tani Pioneer A-337 do Altonów, a do Arcusów Kenwood KA-660/4010/KA-54 albo Teac AX-35 [#11230021] [#11267692] [#11267975] Jako alternatywę pod kątem jakości wskazano też Denona PMA-520A [#11447624]
REKLAMA
  • #1 11229610
    stah300
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam obecnie w pokoju zestaw 5.1
    dokładniej:
    Efetowe / monitory - koda av703s
    Kolumna centralna VK7820
    Front - VK 6621b
    Subwoofer koda sw550 v2

i amplituner Teac AG-D8850

Chciałem to wymienić na jakieś stereo, albo wymienić w tym zestawie coś aby grał lepiej (chociażby fronty wymienić)
    Co możecie mi doradzić?
    Używam tego głównie do muzyki, rzadziej do filmów czy seriali (które z resztą zazwyczaj są w stereo). Jeśli chodzi o muzykę to głównie reggae i rap.
    Pokój ma 16m^2, chociaż dobrze jakby czasem mogły zagrać w większym pomieszczeniu.

Mam kupca na cały zestaw (kolumny + ampli) za 500zł, trochę mało. Tym bardziej, że wszystkie kolumny mam od nowości i wiem jak były traktowane.
    Były wystawione na allegro za 350zł i nikt nie chciał...

A na nowy zestaw mógłbym przeznaczyć 600zł (czyli to za ile sprzedam + 100zł)
    Możecie mi polecić coś z obecnych kolumn znajdujących się na allegro, które mogą spełnić moje niewielkie wymagania + jakiś amplituner, nie chciałbym osobno wzmacniacza i radia.
  • REKLAMA
  • #2 11229989
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jeśli głównie słuchasz muzyki - sugeruję zakup amplitunera / wzmacniacza stereo.
    Kupiłem yamahę r-s300 i monitorki yamaha ns333. Zestaw satysfakcjonujący mnie zupełnie.
    Kolumny nie są najdroższe a zdecydowanie lepsze od tanich podłogówek.

Można oczywiście szukać używanych ale tutaj nie doradzę - nie lubię używanego sprzętu.
  • #3 11230021
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    jacekzamki napisał:

Można oczywiście szukać używanych ale tutaj nie doradzę - nie lubię używanego sprzętu.
    Nowego sprzętu za te pieniądze, nie ma co szukać.
    Jeśli autor nie będzie używał radia, nie ma sensu kupować amplitunera.
    Najtańszy ze wzmacniaczy jaki mogę polecić, który jest obecnie na allegro, to Pioneer a-337.
    Koszt to mniej niż 300zł, powiedzmy 280zł.
    Do tego Alton 70 http://allegro.pl/kolumny-alton-70-maskownice-i2576342501.html
    Taki zestaw będzie na pewno lepszy, od tego co masz obecnie.
  • #4 11230681
    stah300
    Poziom 11  
    Szczerze mówiąc myślałem o mildtonach 80'tkach
    Chociaż nie wiem czy nadają się do "mojej" muzyki.

Amplituner miałby to być bo radia też słucham i korzystam.

Więc warto sprzedać cały mój zestaw i przejść na stereo oparte o altony/mildtony?
    Myślałem tez o wymianie frontów na jakieś np. soundfindery

Za 350zł są na allegro zg40c 4ohm, warto zamiast altonów albo mildtonów? Nie wiem do jakiej muzyki one się nadają...
    I reszta - tj 250zł na amplituner.
  • #5 11230885
    telecaster1951
    stah300 napisał:
    Szczerze mówiąc myślałem o mildtonach 80'tkach
    Chociaż nie wiem czy nadają się do "mojej" muzyki.
    To zależy czy lubisz delikatną, czy krzykliwą górę. Altony są bardziej krzykliwe. Problem z Mildtonami jest taki, że aktualnie nie ma ani jednej pary w dobrym stanie.
    stah300 napisał:
    Amplituner miałby to być bo radia też słucham i korzystam.
    To w takim razie musisz trochę dołożyć. Najtańszy amplituner jaki mogę polecić to Yamaha rx-550.
    stah300 napisał:
    Więc warto sprzedać cały mój zestaw i przejść na stereo oparte o altony/mildtony?
    Zdecydowanie tak.
    stah300 napisał:
    Za 350zł są na allegro zg40c 4ohm, warto zamiast altonów albo mildtonów?
    Są to dobre zestawy, lecz amplituner który Ci proponuję może pracować od 8 om. Do Twojej muzyki polecałbym jednak Altony/Mildtony.
  • REKLAMA
  • #6 11230953
    stah300
    Poziom 11  
    Problem taki, że ta Yamaha jest zdecydowanie za droga. 400zł + kolumny... 600 braknie, a tu i tak już dokładam.
    Nie ma żadnej tańszej alternatywy dla tej Yamahy?

Co do mildtonów na allegro - oferta nr 2558541723, złe?
    Zdecydowanie wolę na górze spokojniej.
    A jakieś inne poza wymienionymi w temacie?
  • #7 11230987
    telecaster1951
    stah300 napisał:
    Nie ma żadnej tańszej alternatywy dla tej Yamahy?
    Z tego co widzę na Allegro, jest to obecnie najtańszy amplituner, który gra przyzwoicie. Ciężko znaleźć coś za te pieniądze.
    stah300 napisał:
    Co do mildtonów na allegro - oferta nr 2558541723, złe?
    Złe. Wstawiony głośnik tubowy "na pałę".
    W tym budżecie musisz iść na kompromis. Altony masz za 300zł. Jeśli nie chcesz aktualnie dokładać, kup sam wzmacniacz, a tuner dokupiłbyś później. Pioneer a-337 możesz mieć za 280zł, więc spokojnie zmieścisz się w budżecie.
  • #8 11231067
    stah300
    Poziom 11  
    Jestem trochę nastawiony źle na oddzielny tuner i wzmacniacz. Głównie dla tego, że tuner to kolejne urządzenie, które ciągnie prąd.

Może rozwiązaniem jest kupno tańszego amplitunera + droższych kolumn, jeśli mi to wystarczy to zostanie. Jeżeli będę czuł niedosyt to zmiana amplitunera na coś lepszego, ale w jakiejś tam przyszłości.
    Teraz może znaleźć coś, co mocowo będzie odpowiadać kolumnom. Źródła na razie też dobrego nie mam - integra w komputerze. Później się pomyśli chociaż nad SB live 24bit albo coś wyżej.
    Po prostu nie mogę teraz wydać tak dużo, a akurat jest kupiec na mój zestaw. Później kupca może nie być... Sam rozumiesz.
  • #9 11231091
    telecaster1951
    stah300 napisał:
    Głównie dla tego, że tuner to kolejne urządzenie, które ciągnie prąd.
    Jeśli nie słuchasz radia, to nic nie ciągnie. Jeśli słuchasz, to jest taki sam pobór, jak w przypadku amplitunera. Tutaj nie ma co rozpatrywać różnic w zużyciu energii. Mój tuner ma uwaga 6VA poboru, to jest nic.
    stah300 napisał:
    Może rozwiązaniem jest kupno tańszego amplitunera + droższych kolumn, jeśli mi to wystarczy to zostanie. Jeżeli będę czuł niedosyt to zmiana amplitunera na coś lepszego, ale w jakiejś tam przyszłości.
    Ale jeszcze raz Ci mówię. Na dzień dzisiejszy mogę Ci polecić to albo sprzęt Unitry, który będziesz musiał przestroić.
    stah300 napisał:
    Po prostu nie mogę teraz wydać tak dużo, a akurat jest kupiec na mój zestaw. Później kupca może nie być... Sam rozumiesz.
    Dla tego polecam Ci wzmacniacz i Altony, czyli to co jest obecnie na allegro. Tuner to już tania sprawa.
  • #10 11231128
    stah300
    Poziom 11  
    Te altony, które podałeś niestety są zbyt daleko, a odbiór tylko osobisty.

No ja z przestrojeniem sobie raczej nie poradzę, także odpada chyba.
    Wzmacniacz 250 i zostaje do 350 na kolumny...

Przekonałeś mnie do wzmacniacza, tylko ten Pioneer czy mam jakiś wybór?
    Szczerze mówiąc zależało mi też na pilocie i funkcji "sleep" - w sensie wyłączenie po określonym czasie.

Alton/Mildton/Zg40c ze szczególnym naciskiem na Mildtony, których teraz nie ma w dobrym stanie.
    A perfect 150? Polonez? ZG30C201?
    Tak ogólnie patrzę co jest na allegro...
  • REKLAMA
  • #11 11231401
    telecaster1951
    stah300 napisał:
    Te altony, które podałeś niestety są zbyt daleko, a odbiór tylko osobisty.
    Ja też często nie wpisuje innej formy dostarczenia towaru, ze względu iż nie znam cen kurierów i PP. Napisz do sprzedawcy, myślę iż wysyłka nie byłaby problemem.
    stah300 napisał:

Szczerze mówiąc zależało mi też na pilocie i funkcji "sleep" - w sensie wyłączenie po określonym czasie.
    To może stanowić problem w tym budżecie.
    stah300 napisał:
    A perfect 150? Polonez? ZG30C201?
    Perfect i Zg nie do tej muzyki. Poloneza nie słuchałem.
  • #12 11231847
    stah300
    Poziom 11  
    Jest w ogóle coś godnego uwagi niekoniecznie polskiego pochodzenia?
    Rozumiem, że w tej cenie to już innego wyboru nie mam.
    Mogę spokojnie kupić w następnym tygodniu, więc może pokaże się jakiś mildton
  • #13 11232153
    Excalibue
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jasne, ze są alternatywy, co prawda teraz z podłogówek/Dużych monitorów nie ma zbytnio w czym przebierać to jednak coś się znalazło :)

http://allegro.pl/kolumny-tsm-puris-300-zapraszam-i2576352964.html
    TSM Puris 300 - Charakter bardzo neutralny, spokojny, jeżeli grają jak 400, nic tylko brać :) Basu mają dosyć sporo, w 16m poradzą sobie bez problemu. Mało znane więc cena bardzo atrakcyjna w stosunku do jakości, choć można byłoby kupić jeszcze taniej..
    + ampli Denona DRA 545r ( brzmieniowo nie ustępują samym wzmacniaczom ) http://allegro.pl/denon-dra-545rd-k-wroclaw-faktura-i2559004375.html

http://allegro.pl/wspaniale-kolumny-arcus-ts-400-i2572288092.html
    Jasne, przejrzyste, bardzo szczegółowe brzmienie, przynajmniej porównując z konkurencją, wycisną z nagrań chyba najwięcej w cenie do 500 zł. Jak posłuchałem modelu 45, od razu przekonałem się do jasnego charakteru, choć zawsze byłem fanem ciepłego, spokojnego.. : ) Polecam przesłuchać.
    + Tutaj przydałby się nieco ciemniejszy wzmacniacz ze spokojną górą np
    http://allegro.pl/kenwood-ka-4010-2x95w-4ohm-solidny-wzmacniacz-i2575765859.html

http://allegro.pl/telefunken-tlx-22-4-professional-bcm-i2564565867.html
    Warte zainteresowania, należą do tych o ''niemęczącym brzmieniu'' , podobne charakterem do TSM.
  • #14 11232300
    stah300
    Poziom 11  
    Z zagranicznymi jednak jest ten problem, że jeśli "siądzie" głośnik to mam - delikatnie mówiąc, pozamiatane.
    Na prawdę nie potrafię się zdecydować.

A ten amplituner Denona, fajna cena, ładny. Chyba mocny. Chociaż kolega telecaster1951 jak widać przekonuje mnie, że w tej cenie tylko wzmacniacz.
  • #15 11232403
    telecaster1951
    Excalibue napisał:
    ampli Denona DRA 545r
    stah300 napisał:
    A ten amplituner Denona, fajna cena, ładny. Chyba mocny. Chociaż kolega telecaster1951 jak widać przekonuje mnie, że w tej cenie tylko wzmacniacz.
    Gdyż to nadal ponad 350zl.
    W Arcusach nie podoba mi się ich stan. Widać że nie były dobrze traktowane. Głośniki niskotonowe, też budzą moje zastrzeżenia. Miałem je polecić, ale właśnie dla tego się zawahałem.
  • #16 11233171
    Excalibue
    Poziom 17  
    Palenie głośników to przejaw skrajnego debilizmu, albo głuchoty. Ostatnia rzecz o jaką bym się martwił, chyba, że j.w.. Wszystkie kolumny mają odpowiednią efektywność, żeby pod odpowiedniej mocy wzmacniaczem zagrać odpowiednio głośno..
    Jeżeli naprawdę GŁOŚNO słuchasz to może zostańmy przy tych Altonach/Mildtonach, bo wtedy jakość chyba nie gra większej roli..

Jeżeli chodzi o ten ampli Denona, tak jak pisałem, brzmieniem nie ustępuje wzmacniaczom równoległej serii jako jeden z nielicznych..

W arcusach stan nie wróży niczego niepokojącego. Ot, ślady po malowaniu, podszarpana maskownica, najprawdopodobniej od nieumiejętnego jej ściągania i delikatnie obity róg.
    Głośników basowych także nie ma co się czepiać, jeżeli chodzi o odcień pianek.. mam taki sam w swoich, a trzymają się naprawdę nieźle, w dodatku zdjęcie trochę to niefortunnie podkreśliło
  • #17 11234509
    stah300
    Poziom 11  
    Bardziej interesuje mnie jakość niż głośność, rzadko się zdarza żebym jakoś bardzo głośno słuchał.
    Obecny ampli niezbyt często jest kręcony dalej niż 10/60, a większość czasu gra na ok 1-3 w skali do 60.

Nie zapominajmy jednak, że mam do 600zł włącznie z przesyłkami. Tu jest główny problem.

Słuchałem kiedyś soundfinderów 130 + jeszcze jakichś dwóch małych kolumn (niestety nie wiem co to było) wszystko puszczone pod wzmacniaczem technics'a i grało już zadowalająco.
  • #18 11254199
    stah300
    Poziom 11  
    Wczoraj moje kolumny i amplituner zostały sprzedane.
    Od dzisiaj na serio zaczynam poszukiwania i mam nadzieję, że szybko się coś kupi.

Jeśli mielibyście jeszcze jakieś propozycje z obecnie dostępnych na allegro to śmiało.

Kupiłem ten zestaw http://tablica.pl/oferta/wieza-diora-ID1oMYj.html#a03a340f;r:;s:

Prosiłbym o wasz komentarz co do samej wieży, która składa się z:
    wzmacniacz ws 4421
    kaseciak mds 4421
    tuner as 9461
    equalizer fs 0421

Mi osobiście bez korektora dźwięk niezbyt się podoba, pożyczę sobie od kumpla mojego starego kenwooda kr-710 i zobaczę jak będzie na nim grał.

Zawsze wieżę mogę sprzedać, a jest w stanie bdb i kupić coś innego.
  • #19 11257199
    Przemmeekk
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Na zdjęciu kolumny wyglądają jakby były w kiepskiej kondycji :/
    Pytałeś się sprzedawcy czy wszystko działa jak na leży? Membrany wyblakłe, GDM'y mają chyba do wymiany zawieszenie górne (słabo widać, ale wg. mnie coś z nimi jest nie tak).
    W jednej kolumna jest inna kopułka (w średniaku). Może to nie wyglądać za ciekawie (maskownic pewnie też nie ma)...
  • #20 11258061
    stah300
    Poziom 11  
    Maskownice są.
    Kopułka jedna była wymieniona bo coś się stało z poprzednią, a taką mieli w pobliskim sklepie.
    Zawieszenie - pianka, wymieniane kilka lat temu, nic się z nią złego nie dzieje, może nie jest idealnie założone (w niektórych miejscach trochę kleju widać) ale gra raczej dobrze.

Na tamtym zdjęciu faktycznie wyglądają bardzo zdewastowane, poniżej nowe foto przy lepszym świetle i lampie.

Jakie kolumny stereo do 350zł do muzyki reggae i rap w pokoju 16m²? Jakie kolumny stereo do 350zł do muzyki reggae i rap w pokoju 16m²? Jakie kolumny stereo do 350zł do muzyki reggae i rap w pokoju 16m²?
  • REKLAMA
  • #21 11264913
    stah300
    Poziom 11  
    Po kolejnym dniu odsłuchu...
    Spodziewałem się czegoś więcej w brzmieniu, czyżby za słaby wzmacniacz? W końcu wszyscy tak polecają te mildtony... Podłączyłem pod kenwooda kr710 i było jeszcze gorzej (ale w końcu słabszy niż ta diora). A jak puściłem coś we flac'u na komputerze to tragedia, na diorze jeszcze się da tego słuchać ale kenwood miał problem - fakt, karta zintegrowana, ale w poprzednim zestawie puszczałem dźwięk przez złącze cyfrowe to wystarczała.

Gdyby nie funkcja "loud" we wzmacniaczu to szukałbym od razu kupca na ten sprzęt - tu nawet korektor nie pomagał. Bas bez tej soczystości to nie bas. I poprzedni zestaw grał czyściej.
    Kaseciaka i tunera mógłbym się pozbyć, chyba, że przestrojenie z modyfikacją wyświetlacza nie jest jakieś drogie - teraz jest przestrojony i zamontowany w nim został taki pstryczek na trzy pozycje.

Słyszał ktoś z was może microlab'y solo 7c? Ma szanse to zagrać lepiej w pokoju 16m^2?

Chciałem naprawić swój błąd (tj post pod postem, ale nie widzę opcji usuwania swoich postów)
  • #22 11264994
    telecaster1951
    A próbowałeś ustawić te kolumny inaczej ? Ustawienie kolumn, jest bardzo ważne.
    Przyzwyczaiłeś się do subwoofera i sztucznie podbitego basu.
  • #23 11265285
    stah300
    Poziom 11  
    Tak tylko dla przykładu, bo wiem, że HA różni się od CA:
    W aucie mam zestaw odseparowany w wygłuszonych drzwiach + subwoofer z BR strojony na 35-36Hz na głośniku SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC - basu mam więcej niż w domu, ciekawsze wysokie tony, tylko średnich powiedziałbym, że moim uszom trochę brakuje, a wszystko gra jedynie pod radiem. Nie, nie chwalenie się czymkolwiek, a jedynie tłumaczenie samego siebie, skąd takie, a nie inne preferencje dźwiękowe.
    Dodam jeszcze, że słucham również muzyki na słuchawkach Superlux HD681 z odtwarzaczem sansa clip+ z rockboxem. Basu nie podbijam, jedynie były delikatnie zmniejszone wysokie tony ale to już kwestia słuchawek.
    Dlatego nie powiedziałbym zbyt pochopnie, czy aby na pewno jestem przyzwyczajony do sztucznie podbitego basu. Raczej jestem przyzwyczajony do większej głębi, uderzenia oraz jakby czystszego grania (tu już mowa o wysokich tonach).

Jeśli chodzi o ustawienie kolumn, to wygląda to tak:
    Stoją tymczasowo na podłodze, przydało by się postawić je wyżej ze względu na to, że dźwięk idzie sobie gdzieś, a nie w uszy. Szczególnie mówię tu o wysokich tonach.
    Tak czy inaczej obie stoją jednym bokiem przy ścianie pod kątem (do ściany) ok 40'
  • #24 11265321
    telecaster1951
    Powiem tak. Ustawienie fatalne. Gdzie siedzisz jak słuchasz muzyki ?
    Wystaw je, daj im trochę przestrzeni. Masz jakiś dywan w pokoju ? Zasłony w oknach ? Tapety ? To wszystko wpływa pozytywnie na bas.
    stah300 napisał:
    jakby czystszego grania (tu już mowa o wysokich tonach).
    Czystszego ? Takiego jak z VK ? Jakie głośniki masz w aucie ?
  • #25 11265343
    stah300
    Poziom 11  
    Co prawda w VK miałem wysokotonowe zmienione, ale wstawione na pałę - kupiłem dawno, dawno... coś aby pasowało rozmiarem. Nie było tragedii, chociaż gorzej niż w oryginale, ale i tak małe kody av703s grały czyściej jeśli chodzi o wysokie tony i uzupełniały z daleka to, co fronty dawały mi z przodu - przy jeszcze znośnym zachowaniu sceny.

W aucie helix b62c, w których góra nie jest jeszcze tym, czego chciałbym słuchać, ale jest już znacznie bliżej. Być może brakuje im wzmacniacza, którego unikam jak ognia.

Siedzę albo przy biurku, albo na łóżku.
    Wcześniej ustawienie wyglądało tak.
  • #26 11265362
    telecaster1951
    Chcąc słuchać krystalicznej i szczegółowej góry, głębokiego i dynamicznego basu, oraz średnicy na wysokim poziomie, wchodzimy w sprzęt za parę tysięcy. W tym budżecie, trzeba iść na kompromis.
    stah300 napisał:
    Siedzę albo przy biurku, albo na łóżku.
    Przy biurku kolumny promieniują gdzieś w dal. Zamiast na łóżko, to na regał. Ustal podstawowe miejsce odsłuchu.

Dodano po 1 [minuty]:

stah300 napisał:
    Wcześniej ustawienie wyglądało tak.
    Wcześniej miałeś wiele kolumn, interferencję i trudno opisać co się działo. Subwoofer podbijał bas, więc ustawienie kolumn, nie miało takie znaczenia.
  • #27 11265406
    stah300
    Poziom 11  
    Być może trzeba sprzedać i szukać dalej, bo chyba na DIY zbyt mała kwota, szczególnie, że zwrotnicy sam nie zrobię. MDF mam po cenie hurtowej razem z wycinaniem płyt na wymiar. Gorzej z otworami i ich frezowaniem. Klej czy jakieś wkręty są. Z okleiną czy fornirem można by się wstrzymać jakiś czas.

Wydaje mi się, że nie trzeba od razu popadać w skrajności. ;) Mam uszy i słyszę, ale nie jestem audiofilem, który za miedziany przewód będzie płacił jak za złoto. Myślę, że może znaleźć się w tej cenie bardziej szczegółowy dźwięk jeśli chodzi o wysokie i średnie tony. Z basem można próbować robiąc albo kupując subwoofer.

A może właśnie zamiast stereo to próbować uderzyć w zestaw 2.1.
    Bas załatwiłby subwoofer, a wysokie i średnie - kolumny. Tylko wzmacniacz + aktywny sub + dwie kolumny... dalej nie mój przedział cenowy.
    Mogłem w poprzednim zestawie wymienić tylko fronty i było by pewnie lepiej, bliżej moich preferencji. Niestety, mleko się rozlało, teraz trzeba posprzątać.
    A może... sprzedam ten zestaw i kupię inny. Posłucham, może bardziej przypadnie mi do gustu. ;)

Głównie słucham przy biurku. Powinienem ustawić je wyżej i lekko w moją stronę? Niestety nie bardzo mam jak ustawić meble aby przenieść biurko gdzieś indziej. Dwie ściany z którymi łączy się biurko muszą być w miarę puste - na jednej są okna, drugiej zastawić nie mogę bo wychodzi wtedy wilgoć.
    Nie do końca idealnie to narysowałem, ale grają bardziej w stronę łóżka, niż regału. Prawa kolumna, patrząc na nie od frontu, gra co najwyżej na drzwi. Tu mój błąd przy rysowaniu.
  • #28 11265493
    telecaster1951
    Trzeba było mówić od razu. Zaoszczędziłbyś pieniądze i czas. Jeśli słuchasz przy biurku, lepiej sprawdzą się monitory. Na przykład http://allegro.pl/arcus-lotus-3-x-vifa-bcm-i2591751246.html
    Monitory stawiasz na biurko i nie martwisz się, że wysokie tony Ci promieniują na uda.
    Na razie spróbuj postawić kolumny na biurku. Dla basu nie jest to rozwiązanie dobre, ale dla wysokich tonów już tak.
  • #29 11265521
    stah300
    Poziom 11  
    A oglądałem te lotusy... albo nie te, ale też lotusy od arcusa.
    Tylko czy takie monitory dadzą radę jeśli chodzi o bas? Mam pewne wątpliwości, a jednak przy hiphopie, reggae i podobnych jest on bardzo ważny, najlepiej jakby jeszcze było coś z BR dla uzyskania lepszego i mocniejszego zejścia i aby bas nie był zbyt szybki do tej muzyki.

Chociaż na biurku i tak nic się nie zmieści, to spokojnie mogę "wystrugać" z drewna jakieś ładne stojaki.

Nikt nie zapytał, a ja nie powiedziałem. I wyszło, jak wyszło.
    Oczywiście ja tutaj nikogo nie atakuję, ani żadna z moich wypowiedzi nie jest w stylu "wasza wina, mogłem was nie słuchać". :)
  • #30 11265991
    Excalibue
    Poziom 17  
    Te Arcusy mają coś w rodzaju BR, Linie transmisyjną. Jak na swoje gabaryty dysponują sporym basem, dobrej jakości, zresztą opis jak grają zamieściłem na AS.
    Do nich dobierz jakiegoś kenwooda ( tylko coś z nowszej serii ), grają sporym basem i ocieplą nieco górę, najlepszy tandem w małym budżecie.
    Z podłogówkami możesz mieć problem jeżeli masz słabo urządzony akustycznie pokój.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn stereo do 600 zł, które będą odpowiednie do słuchania reggae i rapu w pokoju o powierzchni 16 m². Obecnie posiada zestaw 5.1 z amplitunerem Teac AG-D8850 oraz kolumnami Koda i VK, które planuje sprzedać. W dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym amplitunery i kolumny, takie jak Pioneer A-337, Altony, Mildtony, Arcusy oraz Denon DRA 545R. Użytkownik rozważa również zakup monitory, które mogą lepiej pasować do jego preferencji dźwiękowych. Wiele odpowiedzi podkreśla znaczenie jakości dźwięku nad głośnością oraz konieczność dostosowania ustawienia kolumn w pomieszczeniu.
REKLAMA