logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy procesor poradzi sobie z Sapphire Radeon HD 7850 w zestawie do 2500 zł?

Mikanu 21 Sie 2012 23:03 1227 10
REKLAMA
  • #1 11232215
    Mikanu
    Poziom 9  
    Witam zamierzam zamówić jutro komputer głównie do gier jak i programowania/filmów/internetu/ itp.lecz nie wiem czy płyta jest dobrym wyborem oraz czy procesor da rade karcie graficznej Sapphire Radeon HD 7850. Proszę o opinię :)

Zestaw który zamierzam zamówić:

Czy procesor poradzi sobie z Sapphire Radeon HD 7850 w zestawie do 2500 zł?

Oraz karta graficzna do zestawu: http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-...1200-07-20g-2gb-ddr5-pci-e-box-84-593867.html
    Wybieram kartę z agito dlatego że jest tańsza oraz z racji tego że zamawiam tam monitor więc koszty przesyłki i tak byłyby ;)

Mam jeszcze pytanko ile mogę bezpiecznie podkręcić ten procesor? 3.8Ghz?
    Oraz czy opłaca się w tej cenie? Mam lekko ponad 2500zł na jednostkę a karta graficzna z wyboru taka dlatego że nie ma dostępnej HD 6850/6870...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11232242
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Wszystko ok - mozna kupowac. Podkrecisz do tylu do ilu da rade twoj egzemplarz CPU. Niektorzy kreca je do 4GHz a inni maja walla na 3,7 - loteria.
    Procesor da rade - podkrec tylko ile sie da.
  • REKLAMA
  • #4 11232314
    _haker_1
    Poziom 32  
    Bez roznicy - obydwie sa dobre i na pewno cie nie beda blokowac jesli chodzi o OC.
  • REKLAMA
  • #5 11232332
    Mikanu
    Poziom 9  
    Dobrze w takim razie zamawiam z rana ten zestawik ;D Dziękuję _haker_1 za pomoc :)
  • #6 11233249
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Jeśli byłbyś w stanie dołożyć stówkę do grafiki to bym to proponował
    http://www.morele.net/karta-graficzna-power-c...70-ghz-edition-2gb-ax7870-2gbd5-2dhpp-464599/
    HD7870 za 996 złotych to swoistego rodzaju okazja wręcz

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/
    to ta usługa.
    Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz
    O6A2MVKEK1
    i naciśnij obok wyślij to koszt montażu zmieni się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.
  • REKLAMA
  • #7 11243063
    Mikanu
    Poziom 9  
    @Ationx
    Z tego co wiem dla Phenoma II 965 BE Radeon HD 7850 jest maxem po oc. ;P

Kurcze jak tak troszkę poczytałem to w sumie lepszym wyborem byłoby coś z i5 + HD 6870 bo ten phenom pomimo x4 +3.4GHz wypada troszkę słabo ;( Ale czego wymagać za taką cenę :) Chociaż zobaczymy co jeszcze wniosą Vishery może wtedy zmienię procesor i będzie optymalnie jeśli chodzi o nowe tytuły :)
  • #8 11243066
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ja wiem... - i5 jest zdecydowanie drozszy niz Phenom. W swojej cenie Phenom jest OK. Jesli masz dwa razy wiekszy budzet na i5 to nie ma sie co zastanawiam i go brac.
    Jesli chodzi o Phenoma- staraj sie kupic 955 a nie 965 (nizsze TDP -lepsze OC).
  • #9 11243073
    Mikanu
    Poziom 9  
    W morelach niestety nie ma 955 ale i tak jest już "musztarda po obiedzie" zestaw został zamówiony 3 dni temu ;p
  • #10 11243084
    _haker_1
    Poziom 32  
    Spoko, mozesz sie pochwalic na ile wykreciles tego 965 (bez ruszania napiecia i max na chlodzeniu, ktore masz). Zauwazylem, ze ludzie posiadajacy 965 maja spore problemy z OC. Byl tutaj na elce ostatnio temat, jeden uzytkownik mial wall'a nie do przebicia na 3,8 i drugi tez ponizej 4GHz. Za to moj 955 4GHz zrobil bez ruszania vcore (to akurat moj fart, bo takie egzemplarze sie rzadko zdarzaja).
    Ale fakt faktem ze TDP ma kolosalne znaczenie, bo Phenomy juz powyzej 60st.C robia sie strasznie niestabilne i sypia BSODami. Zawsze jak ci ten phenom nie podejdzie to mozesz sprzedac na allegro i kupic uzywke 955. Na pewno nie doplacisz:)
  • #11 11244305
    Mikanu
    Poziom 9  
    Pochwale się, jak tylko do mnie zestaw dojdzie, ponieważ coś chyba w gumki grają i przełożyli termin z piątku na poniedziałek..
    A no jak uda mi się go wykręcić, chociaż na 3.8GHz to mi wystarczy, lecz 4GHz nie pogardzę ;d
    O kurcze mam nadzieję, że ten Fortis poradzi sobie z tym prockiem ew. będę zmuszony dokupić dodatkowy wiatraczek :P
    Do przyszłego roku myślę, że ten Phenomek mi wystarczy później nie wiem jak będzie z Visherą, ale jak wypadnie słabo zmienię platformę na intela a płyta z prockiem trafią na allegro ^^

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup komputera do gier oraz programowania z procesorem Phenom II 965 BE i kartą graficzną Sapphire Radeon HD 7850. Forumowicze potwierdzają, że procesor poradzi sobie z tą kartą, a jego podkręcenie do 3.8 GHz jest możliwe, chociaż niektórzy użytkownicy napotykają ograniczenia na poziomie 3.7 GHz. Dyskutanci sugerują, że płyty główne Gigabyte i Asrock 970 Extreme3 są dobrym wyborem do overclockingu. Pojawiła się również sugestia, aby rozważyć kartę PowerColor Radeon HD 7870, jeśli budżet na to pozwala. Użytkownik wyraża obawy dotyczące wydajności Phenoma w przyszłości i rozważa przejście na platformę Intela, jeśli nowe procesory Vishera nie spełnią oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA