logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

firebird SQL - dane z pliku FDB nie pojawiają się w żadnej tabeli

Mydlo007 23 Sie 2012 11:27 4560 2
REKLAMA
  • #1 11236922
    Mydlo007
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

mam taki oto problem: posiadam cennik w pliku FDB. Bez problemu moge sie z nim polaczyc uzywajac serwera firebird, ale... baza zawiera takie tabele jak:
    PRODUKTY (ID, nazwa, cena itp.)
    PRODUKTKATEGORIA (id produktu, id kategorii - relacja wiele do wiele pomiedzy produktami i kategoriami)

Dobazy jest tez aplikacja, która wszystko ładnie czyta, ale kiedy ja się łączę z tą bazą, to nie ma w ogóle tabeli zawierającej kategorie, a wiem, że te dane są w tym pliku FDB, bo kiedy otworzę go dowolnym edytorem HEX, czy tekstowym, to odnajduę w nim nazwy kategorii, których mi brakuje. Jest jeszcze kilka innych plików, ale w tym wlaśnie są i produkty i kategorie, do trzech z nich nie da się nawet połączyć (pewnie zawierają np. obrazki).
    Używałem xBaseView i Full Convert, ale żaden z nich nie widzi tabeli z kategoriami, ani tabel systemowych (może właśnie tam są brakujące dane?). Dodatkowo plik FDB ma ponad 400MB, a baza wyeksportowana przez Full Convert około 5MB. Z kolei tabela PRODUKTKATEGORIA ma około 1000 wierszy, a tabela produkty przeszło 500k wierszy, wieć też jakby czegoś prakowało.

Gdzie może leżeć problem? Jak wyłuskać dane, które są mi potrzebne?

Pozdrawiam
    G.
  • REKLAMA
  • #2 11237091
    phaxe
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

Bazy firebirda można przeglądać darmowym programem FlameRobin.
    www.flamerobin.org

pozdrawiam
    phaxe
  • #3 12015392
    Mydlo007
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Okazało się, że w aplikacji cennika była dodatkowa biblioteka z procedurami szyfrującymi/deszyfrującymi i dane są dostępne w tabeli, ale po przemieleniu ich przez odpowiednią funkcję. FlameRobin jest faktycznie dobrą aplikacją, jednak brakuje mu możliwości eksportu do np. CSV, potrzebuje też zainstalowanego serwer Firebird. Zatem do przeglądania bazy, operacji na niej najlepiej sprawdza sie FlameRobin, a do eksportu/impportu danych - xBaseView.
REKLAMA