logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD Seagate ST313640A 13,6Gb - BIOS nie wykrywa, jak reanimować dysk?

slawo1 22 Sty 2005 21:12 12029 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić dysk Seagate ST313640A, którego BIOS nie wykrywa, i czy da się go naprawić bez wykrywania przez BIOS?

Jeśli BIOS nie wykrywa dysku, to low-level format z poziomu BIOS-u nie zadziała; trzeba użyć narzędzi pracujących bez BIOS-u, takich jak MHDD, HDAT2 lub VCR24 [#1177019] W wątku podkreślono też, że LoFormat wymaga poprawnego wykrycia dysku, więc przy komunikacie „Not found hard disk” nic nie wskórasz tym programem [#1177019] Dla Seagate'a padła propozycja wejścia w tryb serwisowy/terminalowy przez interfejs szeregowy i komendy technologiczne, bo dane o dysku i logi są zapisane w obszarze SA, a nie na samym flashu elektroniki [#1199564][#1204609] To wymaga jednak odpowiednich modułów z działającego dysku i wiedzy serwisowej, więc dla typowego użytkownika jest to już dość skomplikowana naprawa [#1199564][#1204609]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1161736
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Dysk jest sprawny mechanicznie, oraz elektronicznie, elektronika była podmieniana w innym dysku i chodziła. Talerze kręcą się cicho, napęd wybieraka też reaguje przemieszcza się od końca do końca, wygląda że szuka sektora startowego, bez skutecznie. Bios nie widzi nic. Próbowałem różne ustawienia w Biosie, z ręki , auto,normal, bez skutku.
    Pytanie do kolegów, jest jakaś rada dla niego czy złom?. Może istnieje jakiś program reanimacyjny, napiszcie co wiecie na ten temat.

slawo1
  • #2 1162150
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Trochę nie bardzo rozumiem. Zakładając, że kontroler dysku jest sprawny i w BIOSie komputera jest poustawione wszystko jak należy i dysk nie jest wykrywany, to leży elektronika dysku.
  • #3 1162229
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    propronuje go odpalic na innym kompie odłączajac wszystkie pozostałe dyski i troche poczekac. jesli sie uda załadowac to nalezy go sformatować niskopoziomowym formatem(LowFormat). jesli wiesz oco chodzi to nie zwykły format to format kasujacy dane w pamięcu elektroniki o zapisie dysku, sektorach gdzie jest poczatek gdzie koniec. ale nalezy uważac. bo to delikatna sprawa. pozdro
  • #4 1162758
    slawo1
    Poziom 14  
    Próbowałem na innym komputerze, ustawiony był w biosie na auto , solo bez innych napędów, kołysał się od początku talerza do końca, komputer wyświetlił none. Co do (LowFormat)Mamber nie jestem w temacie nie wiem nawet skąd wziąść takie narzędzie. Wydaje mi się że, żeby co kolwiek zrobić to bios musi go wykryć, chyba że jest jakieś obejście. Znam trochę DiskEdita. Jeśli chodzi o elektronikę jest sprawna rusza od kopa na innym napędzie.
    Proszę jeszcze o rady.

slawo1
  • #5 1163032
    Albert_E
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Loformat znajdziesz na każdej płytce Abita (dołączanej do płyty głównej).
    Odpal sobie (oczyw pod dosem) i zobacz czy wykryje ci ten dysk. Osobiście też chciałbym sie dowiedzieć co po kolei trzeba robić - po odpaleniu masz menu z kilkoma opcjami - bo mam troche pogruchotanego Caviara, ale też nigdy nie lo-formatowałem
  • #6 1163116
    slawo1
    Poziom 14  
    Albert_E, wszystko super tylko że nie posiadam takiej płyty, może
    zna ktoś linka do zciągnięcia (Loformat).

slawo1
  • Pomocny post
    #7 1163831
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    http://www.friprograms.piwko.pl/pro/lf.exe prosze ale ostrzegam UŻYWACIE GO NA WŁASNA ODPOWIEDZIALNOSC!! bo po tym wasze dyski już moga nie powastać. ale jesli nie macie już wyjscia.... pozdrwo. /i jak co to nie bawcie sie nim za często.:)))))
  • #8 1166268
    slawo1
    Poziom 14  
    Mamber, dziękuję za linka.
    slawo1
  • #9 1166486
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Nie no od kiedy lowformat ustala wszystkie dane i nakazuje dyskowi realokację wszystkich bad sektorów od strony fizycznej dysku. Lowformat w HDD jest to prawie to samo co w "FDD format a:/u" - czyli same kasowanie sektorów, normalny format tylko sprawdza sektory pod wzgędem uzywalności i nic więcej, kasuje i zapisuje nowy FAT. A co do takich zabiegów jak kolega myśli to tylko programy narzedziowe które się posługują tylko platformą sprzętową z pominiecie kontrolera HDD, który będzie słał błędy.
  • #10 1166936
    slawo1
    Poziom 14  
    Telex, co twoim zdaniem powinienem zrobić z tym dyskiem. LovFormatu jeszcze nie odpalałem nie miałem czasu.
    slawo1
  • #11 1169658
    slawo1
    Poziom 14  
    Uruchomiłem LovFormat, ale w związku z tym że bios nie wykrył dysku, Lov wyświetlił mi komunikat: Not found hard disk. Może zna ktoś jakiś sposób na wymuszenie wykrycia dysku przez bios.
    slawo1
  • Pomocny post
    #12 1177019
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    - lowlevelformat działa wtedy jeśli jest poprawne wykrywanie dysku z poziomu biosa.
    - dla przypadku braku tego wykrywania z poziomu biosa , nalezy stosowc programy działajace bez podprogramów z biosa.

np. hdat2, Mhdd, lub VCR24
    Załączniki:
    • HDAT2.EXE (211.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 1177075
    99none
    Poziom 19  
    - kolejny program z pogranicza firmware dysku
    pchhd oraz pchdd 0.8

ξ
    Załączniki:
    • pchdd.zip (146.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pchdd_08.zip (221.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1177175
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    tez mialem takie cyrki
    zdaje sie, ze ten model mozna zworka zabezpieczyc :P
  • #16 1178528
    slawo1
    Poziom 14  
    99none, Jak znajdę czas to spróbuję go reanimować. Z jakim skutkiem to się okaże po moich działaniach.
    Dziękuję za zainteresowanie i pomoc w zdobyciu programów.
    slawo1

Dodano po 2 [minuty]:

szaleniec, jaka zworkę byś proponował, i gdzie.
    slawo1

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Uruchomiłem Hdat2, wykrył tylko Fdd twardego nie widzi. Twardy kręci się a wybierak przemieszcza się tam i spowrotem stukając o ogranicznik ruchu, nie może się zatrzymać w jakimś ustalonym miejscu.
    slawo1
  • #17 1194070
    slawo1
    Poziom 14  
    szaleniec, jaka zworkę byś proponował, i gdzie.
    slawo1
  • #18 1194512
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    heh nie pamietam, ten dysk widzialem ostatni raz 4 lata temu :(
  • #19 1197947
    slawo1
    Poziom 14  
    Po próbach z programami i dyskiem, podejrzewam że brak identyfikacji dysku spowodowany jest brakiem zapisu jego danych na talerzach, prawdopodobnie są czyste. Dane o ilości głowic, cylindrów, sektorów typie dysku nie są zczytywane. Zapis danych dysku bankowo nie idzie z flesza elektroniki, podmiana daje ten sam skutek, przy dobrym zapisie talerzy(inny dysk dobry) Bios widzi dysk, zmiana elektroniki nie przynosi nic nowego.
    Mam pytanie czy zna ktoś jakiś programu który potrafił by przeglądać sektor po sektorze talerzy, aby sprawdzić ich zawartość, z pominięciem biosu. Coś jak np. DiskEdit. Nim też próbowałem jednak on również potrzebuje obrazu z biosu.
    Pozdrawiam
    slawo1
  • #20 1199529
    99none
    Poziom 19  
    witam,
    - na flashu jest tylko zapisywany bootloader. Wszystkie programy obsługi dysku sa zapisane w jego partycji serwisowej. Ta partycja nosi oznaczenia SA.
    - na tej partycji sa zapisanie poszczególne modułu, podprogramy wywoływane przez bootloader.
    - bootloader zas jest uruchamiany komendami ATa specyfikacji.
    np. ponizsze wywołanie z poziomu ATA odpowiada włąsnie za "przedstawienie " sie dysku.

GRABBFIX V2.0 Log File (C)NazYura 2004 Krasnodar Email: nazyura@rambler.ru
    <-------------------------------------------------------------------------->

Command:

1X0=0000 1X1=00 1X2=04 1X3=00 1X4=FF 1X5=FF 1X6=A0 1X7=EC

- po podaniu tej komendy w buforze masz 512 bajtów danych o strukturze dysku, z tego bios wyciaga parametry dysku.
    - ww. komendy skrótowo sa opisane na stronie BORA, bora-komp.pl
    - programem do podawania komend ATA z pliku jest program HDDL 2.0, niestety posiadana wersja jest z interfejsem językowym rosyjskim.
    - tutaj krótka instrukcja w języku angielskim

http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=28074

- załaczam program w wersji rosyjskiej.
    Załączniki:
    • hddl20.rar (125.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1199564
    99none
    Poziom 19  
    - jest jeszcze w przypadku dysków firmy Seagate metoda "terminalowa", czyli tryb technologiczny.

- do dysku podłaczamy się interfejsem szeregowym, takim jak do telefonów i za pomoca komend konsolowych zmieniamy parametry dysku.
    - załączam zdjęcia oraz schemat "pogladowy" interfejsu o jakości bardzo niskiej.
    - w każdym dysku firmy Seagate sa dwie łączówki na polu master/slave nie wykorzystywane, to włąśnie TX/RX.

- komendy sa opisane w dokumencie Seagate diagnostics commands, poszczególne komendy są rozbite na poziomy. a tych poziomów jest 9.
    - modułów jest od 00 < flash > do 01ehex, oraz 0B8, 0BB.

- proste komendy to:

uxx - załadowanie modułu xx z dysku.
    dyy - zapis modułu na dysk.
    Bzzzz - ustalenie predkości tramsmisji, np. B96 to 9600 bodów.

- podczas wykonywania komendy uxx, błedny moduł nie wczyta sie .
    - wszystkie operacje wykonujemy z poziomu DOS-a.
    - dla prac serwisowych musimy miec zbiór poprawnych modułów z innego sprawnego dysku.

Ψ
    Załączniki:
    • HDD Seagate ST313640A 13,6Gb - BIOS nie wykrywa, jak reanimować dysk? terminal1.jpg (35.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD Seagate ST313640A 13,6Gb - BIOS nie wykrywa, jak reanimować dysk? adaptors.gif (34.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1201364
    slawo1
    Poziom 14  
    Wygląda na to że działania które mogły by doprowadzić do uruchomienia mojego dysku są bardzo skomplikowane, przerastają moją wiedzę oraz zaplecze techniczne. Pozostaje mi wycofać się z dalszych prób uruchomienia tego dysku.
    Dziękuję wszystkim którzy wykazali zainteresowanie oraz chęć pomocy w tym temacie.
    Pozdrawiam wszystkich.
    slawo1 :bye:
  • #23 1201427
    99none
    Poziom 19  
    witam,
    - jeszcze jeden krok, zobacz na stronke Bora, w poscie podany nowy adres a tam 3000.

Φ
  • #24 1201449
    slawo1
    Poziom 14  
    Jeszcze jedno pytanie? Co mogło spowodować że dysk stracił te dane?
    slawo1
  • #25 1201822
    99none
    Poziom 19  
    witam,
    zalozmy:
    - informacja na dysku lezy od sektora 0 do np. sektora 1000.
    - sektory od 0 do 100 to SA1, czyli Service area 1
    - sektory 101 do 900 to dysk uzytkownika
    - sektory 901 do 1000 to SA2.
    - dla uzytkownika sektorem zerowym jest virtualny 101.
    - dane o dysku sa zapisane w SA1 na sektorze 50 oraz dwie kopie w czesci SA2.
    - dysk ma 2 glowice oraz informacja o zastosowanych glowicach w pamieci NVRAM oraz w czesci SA1, SA2.
    - teraz wystarczy ze wzrosnie zanadto temperatura i zamarze sie informacja o mapowaniu glowic, ta informacja zostanie zapisana do SA1, SA2.
    - podczas nastepnego bootowania firmware po komendzie EC nie znajduje juz informacji o dysku, bios nie widzi dysku.
    - odczytanie S.M.A.R.T.A , jego logu moze dac jakas informacje.

• #26 1204252
    slawo1
    Poziom 14  
    99none"- odczytanie S.M.A.R.T.A , jego logu moze dac jakas informacje". Mam pytanie czym to można zrobić?.
    slawo1
  • #27 1204609
    99none
    Poziom 19  
    witam,

- jeśli dysk się inicjalizuje, czyli widzi go bios, to dowolnym programem, mhdd, hdat2, vcr24, hddl20.
    - jeli bios go nie widzxi, to tylko programem serwisowym, technologicznym, czyli interfejsem szeregowym oraz terminalem dyskowym.
    - właśnie dzisiaj udowadniałem koledze że ugotował hdd na twardo.
    - w przestrzeni SA są złozone logi, terminal dyskowy potrafi je odczytać.

β
  • #28 1207182
    slawo1
    Poziom 14  
    99none[b],"- właśnie dzisiaj udowadniałem koledze że ugotował hdd na twardo".
    To znaczy że co zrobił z tym dyskiem? Próbował go reanimować i całkiem padł. Mój dysk padnięty narazie ostawiłem, może kiedy jeszcze nad nim popracuję. Działania przy nim są za bardzo skomplikowane, ponadto nie mam orginalnych danych które utracił z innego sprawnego. Jeszcze jedno pytanko które wyprowadzenia ewentualnie na przyszłość były by Rx,Tx
    ..................1 2 3 4.........................
    :-----------:------------:-----------------:
    : 40 pin : * * * * : * * * * :
    :.......< < : * * * * : Power con. :
    ................. 8 7 6 5 .........................

Pozdr.
    slawo1
  • Pomocny post
    #29 1207515
    99none
    Poziom 19  
    witam,

"To znaczy że co zrobił z tym dyskiem?", a to nie wiem, w logach tylko było temperatura 69 stopni, przez 5 godzin.
    - TX/RX chyba inaczej się liczy., ale rysunek fajny.

.40.....2,1...7.5.3.1...........................
    : 40 pin : * * * * : * * * * :
    :.......< < : * * * * : Power con. :
    ................. 8 6 4 2 .........................

TX == 3, RX == 5,
    - nawet w SATa tez jest TX/RX
    Załączniki:
    • HDD Seagate ST313640A 13,6Gb - BIOS nie wykrywa, jak reanimować dysk? SATA Terminal1.jpg (10.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 1207568
    slawo1
    Poziom 14  
    Dziękuję ci za wytrwałość w moim temacie i identyfikację pinów. Rysunek to tak na szybko zrobiłem nie chciał mi sie dobrze ustawić przy wyświetleniu.
    Pozdr.
    slawo1

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate ST313640A o pojemności 13,6 GB nie jest wykrywany przez BIOS pomimo sprawnej mechaniki i elektroniki (elektronika była testowana na innym dysku). Talerze się obracają, a głowica porusza, jednak BIOS nie wykrywa dysku, co uniemożliwia standardowe formatowanie czy dostęp do danych. Próby uruchomienia dysku na innych komputerach oraz różne ustawienia BIOS-u nie przyniosły efektu. Sugerowano użycie narzędzi do niskopoziomowego formatowania (LowFormat) dostępnych m.in. na płytach Abit lub do pobrania, jednak programy te wymagają wykrycia dysku przez BIOS, co w tym przypadku nie następuje. Wskazano alternatywne narzędzia działające niezależnie od BIOS-u, takie jak hdat2, MHDD, VCR24, które mogą umożliwić diagnostykę i naprawę. Dysk może wymagać dostępu do partycji serwisowej SA (Service Area), gdzie przechowywane są moduły firmware i parametry dysku, a ich uszkodzenie lub brak powoduje niewykrywanie dysku. Możliwe jest podłączenie dysku do interfejsu szeregowego (TX/RX) i komunikacja terminalowa w trybie serwisowym, co pozwala na zaawansowaną diagnostykę i wgrywanie modułów firmware, jednak wymaga specjalistycznej wiedzy i sprzętu. Przyczyną utraty danych w SA mogą być uszkodzenia termiczne lub błędy zapisu, co skutkuje brakiem identyfikacji dysku przez BIOS. Odczyt logów S.M.A.R.T. jest możliwy tylko jeśli dysk jest wykrywany. Próby reanimacji dysku są skomplikowane i często wymagają oryginalnych danych firmware z innego, sprawnego dysku. Dyskusja zawierała także wskazówki dotyczące konfiguracji DOS-a do obsługi programów z rosyjskim interfejsem oraz informacje o terminalach szeregowym i programach do komunikacji z dyskiem Conner (obecnie Seagate). W efekcie, bez wykrycia dysku przez BIOS i dostępu do partycji serwisowej, standardowe metody naprawy są nieskuteczne, a dalsze próby mogą wymagać specjalistycznego sprzętu i wiedzy serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA