logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DIR600 - jak naprawić router po burzy? Zasilanie, półprzewodniki, MP9141ES

elektryku5 24 Sie 2012 21:27 1074 3
  • #1 11242474
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Witam, dzisiaj spotkała mnie nieprzyjemność spotkania z żywiołem i router dość poważnie oberwał.

Objawy -w ogóle nic nie świeci, sprawdzałem na innych zasilaczach, bo fabryczny martwy, omomierz po prostu ukazuje zwarcie na zasilaniu.

Wylutowałem kilka kondensatorów elektrolitycznych, ale nie miały zwarcia, więc podejrzane są półprzewodniki, płyta po otwarciu jak nowa, żadnych wizualnych śladów.
    Impuls poszedł na 99% od zasilania, gdyż w innych sprzętach warystory, bezpieczniki i inne poszły, o dziwo komputer na tym samym gniazdku przeżył...

Na płycie niestety nie ma legendarnych MC34063a, tylko jakieś "kfjatki", po aplikacji widać, że MC to nie są, pisze na nich MP9141ES.

Zasilacze na tych układach w routerze są 2.
    Jakie napięcie zasilania podpiąć bezpośrednio by się przekonać, pewnie 3,3V i co dalej, są dwie przetwornice jednak?

Nawet gdybym to coś zdobył są jakieś szanse, że urządzenie zadziała? (Od Ethernetu też mogło coś pójść, bo kolesie skakali po słupach.)

Jest też coś co przypomina tranzystor SMD i pisze na nim ABE943, też chyba ma zwarcie, ale muszę sprawdzić poza płytką.

Może dam radę zrobić jakieś zdjęcie.
  • #2 11242605
    xojciectadeuszx
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Sprawdź na początek układ zasilania.
    Ciekawa zabawa.
    Bo opłacalność łatania tego jest bliska zeru jak i gwarancja że nie zabierze ze sobą karty z komputera ....
  • #3 11242799
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Po mojemu to czy jest sens bawić się w naprawę? Nie lepiej pofatygować się do sklepu po nowy sprzęcik?
  • #4 11242999
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Routerek drogi nie był, ale choćby dla satysfakcji chyba warto spróbować.

Wie ktoś może jakie napięcia powinienem podstawić?

Najwyżej podstawię te 3,3V i się sfajczy do końca...

EDIT:

Na 3,3V podanych na wyjścia pierwszej czy drugiej przetwornicy Ralink grzeje jak kaloryfer, na tej bliżej złącza zasilania świecą się led-y, 2 pierwsze na pomarańczowo i jeden od któregoś portu, po wpięciu gdziekolwiek dobrego switcha nie oświecają się na nim diody, więc router jest chyba dość poważnie rąbnięty...
    Nie dość, że Ralink jest chyba na BGA, to jeszcze go zapewne nie dostanę detalicznie.

W ramach ciekawostki chciałem sobie go naprawić, ale jest to w pełni nieopłacalne (jak widać), bo nie zamówię z Azji każdego układu routera po kilkaset sztuk przecież...

Może chociaż zasilacz sieciowy się uda naprawić i se go na coś wykorzystać, jak można się domyślić jest tam jakiś dziwny kontroler (obudowa DIL08), ale zawsze można wsadzić coś w TO220 i powyginać nóżki, wiem, wiem, nie opłaca się, ale taka już jest dusza majsterkowicza, sztuka dla sztuki.
REKLAMA