logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

masowa obrobka zdjec ( zmniejszanie rozdzielczosci)

coolbizon 23 Sty 2005 18:58 1347 7
REKLAMA
  • #1 1162979
    coolbizon
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    witam mam kilkaset fotek rozdzielczosci ponad 2000 na cos cghyba 1400 i mam pytanie jest taki jakis program aby te wszystkie zdjecia na RAZ zmniejszyc ich rozdzielczosc zeby mniej zajmowaly ?

dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1163000
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    IrfanView ma taka opcje :-)
  • REKLAMA
  • #3 1163349
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    ja do masowej obróbki używam XnView
    w tym wypadku:
    zaznaczasz pliki w oknie Browser => konwersja => operacje zaawansowane => ustaw dpi => dalej już sobie poradzisz ;)
  • #4 1163428
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Kolobos napisał:
    IrfanView ma taka opcje :-)

więc jak to sie robi w IrfanView ?
  • REKLAMA
  • #5 1163455
    asterix99
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    "Arles Image Web Page Creator" też robi hurtem, przydatny do galerii
  • REKLAMA
  • #6 1163518
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    :arrow: esiox
    Sam nigdy nie uzywalem irfanview do tego i znalazlem to w pare sekund, wiec chyba moglbys tez sam poszukac?
    A raczej otworzyc File->Batch Conversion/Rename
    Zaznaczyc Use Advanced Options pozniej Set Advanced Options-> zaznaczyc Resize i wybac rozmiar.
  • #7 1163924
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    PSP CS CE :))) POZDRO
  • #8 1164123
    argon
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Pod Linuxem convert (mój ulubiony ze względu na możliwości)
    Pod Windowsem np. Paint Shop Pro...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat masowej obróbki zdjęć polegającej na zmniejszaniu ich rozdzielczości w celu zmniejszenia zajmowanego miejsca. Zaproponowano kilka programów umożliwiających hurtową konwersję i zmianę rozmiaru zdjęć. Do najczęściej polecanych narzędzi należą IrfanView, który posiada opcję Batch Conversion z zaawansowanymi ustawieniami pozwalającymi na zmianę rozdzielczości, oraz XnView, gdzie proces odbywa się przez zaznaczenie plików w przeglądarce, wybranie konwersji i ustawienie DPI w operacjach zaawansowanych. Wspomniano także o programie Arles Image Web Page Creator, przydatnym do tworzenia galerii i masowej obróbki, a także o Paint Shop Pro jako alternatywie pod Windows. Dla użytkowników systemów Linux rekomendowany jest program convert, ceniony za szerokie możliwości przetwarzania obrazów. Dyskusja zawierała również krótkie instrukcje dotyczące korzystania z funkcji zmiany rozmiaru w IrfanView.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA