logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD WDC WD7500AADS-00M2B0 - prośba o sformatowanie dysku

jasiu_19 29 Sie 2012 03:05 1458 2
REKLAMA
  • #1 11257049
    jasiu_19
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    System to Windows 7.
    Komputer nie chciał się dzisiaj w ogóle uruchomić (zawiesił się podczas ładowania Windows). Zdiagnozowałem że winowajcą jest dysk (używany tylko do magazynowania danych). Uruchomiłem więc komputer bez tego dysku, dopiero gdy windows i wszystkie programy się uruchomiły, podłączyłem dysk ponownie. Jednak przy próbie otwarcia go system "krzyczy":
    Jeśli kliknę Anuluj to wtedy:

Według zaleceń z podobnych tematów zamieszczam obraz partycji z DMDE:
    oraz pierwsze sektory w załączniku.

SMART:

Uruchomiłem hdat2 4.53 i przeszedł cały test poprawnie - nie było bad secotrów, jednak na "stronie głównej" programu mam powiadomienie wypisane żółtą czcionką:
    !SECURITY: FROZEN !SMART: WARNING

Na pewno nie zabezpieczałem go hasłem, wcześniej działał bez problemów.
    Czy jedynym rozwiązaniem będzie zerowanie ? Nie chciałbym utracić wszystkiego co mam na tej partycji.

Jakieś pomysły ?
    Załączniki:
    • lba_0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11260924
    toko_k
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja to bym proponował ściągnąć jakieś distro linuxa (do takich rzeczy polecam DamnSmallLinux) i wypal go na płytke albo na pena przez UNetBootIn. Jeśli miałeś kiedykolwiek styczność z linuksem to dasz rade, jeśli nie to napisz to ci pomoge jak odzyskać dane.
  • #3 11261069
    jasiu_19
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Z odzyskaniem danych nie mam problemu, wiem jak to zrobić, jednak jest ich prawie 650GB i nie miałbym ich gdzie skopiować. Dlatego poszukuję innego rozwiązania.

Dziwne jest to że ubuntu LiveCD nie zobaczyło tego dysku, więc nie mogłem odzyskać plików.
    Jednak już eksploracja partycji programem DMDE daje możliwość odzyskania wszystkich plików.

Jak "odmrozić" ten dysk? Proszę o pomoc.

Dysk udało mi się "odmrozić"..
    Jednak nadal pozostaje problem ponieważ system plików to RAW, dysk jest wykrywany w biosie i Windowsie, odczytuje SMARTa, ale nie można przeglądać jego zawartości (prośba o sformatowanie). Co dalej ?
    Czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Czy obraz całej partycji 750 GB w pliku *.bin zapisany przez DMDE jako kopia sektorów zmieści się na przestrzeni 210 GB ? Bo kompresja z pewnością jakaś jest zastosowana.
    Proszę o odpowiedź !

Sprawdzone... Już wiem że się nie zmieści.

Jakieś inne pomysły ?
REKLAMA